9/25/2009

raya...raya....raya.....zzzzz

pejam celik pejam celik pejam celik...
xsangka hari ni dah masuk hari raya yang ke-6
sekejap kan?
rasanya dari raya 1st sampaila hari ni my family x berenti2 pegi beraya
jap g pegi lagi....kat seremban pulak..
ramai sangat sedare mare nk diziarah....
esok ade lagi....pegi open housela plak...
ahad...balik asrama...
penat...penat...penat...

tujuan dan niat nk pegi menziarahi sedare mare memg murni...
yela nak sambungkan tali silaturrahim....memg baik
tapi semalam my sis n i terpk satu mende...
katakanla bila kkami da besa nanti, n sedare mare yg kami penah ziarah skang da xde lg
so, bla kami g rumah tu, nk kenal sape lagi?
sebab stp kali kami pegi cucu cicitnye xde pon?
ktrg pn xkenal 2 pupu ktrg..
utk pgthuan rumah yg biase ktrg g 2 rumah wan ayah kami, sepupu2 dia, makcik2 dia..
ofkosla sume da berumur n da uzur...
mksdnye pangkat die kat ktrg ialah, moyang, nenek, makcik...

jadi????..
maafla saya merapu...
anda dinasihatkan agar tidak mencontohi perangai saya
kerana saya suka merapu....
main pointnye kat sini, sama2lah kita saling menyambungkan tali silaturrahim..
even kita xsuke skalipun, kita xbole nk elak sebab tu sume family kita juge...

9/20/2009

selamat hari raya....

Allahuakbar.....Allahuakbar....Allahuakbar....
Laailahaillallah.....
Saat telingaku mendengar takbir raya dari televisyen....
hatiku sayu dan syahdu mengenangkan...
ramadhan dah berlalu...
xtau smpt x untuk ramadhan akan datang...
ramadhan taon ni....
mcm xinsaf2 lagi buat dosa....
walaupun syaitan da terikat...
tapi nafsu xpernah berenti bekerja...
selalu membisik pada diri ini agar melakukan dosa...
oh Tuhan!

apakah perasaan anda bagi menyambut raya pada tahun ini?
adakah anda excited?
sedih?
marah?
menyampah?
terpulanglah kepada diri anda.
tapi.... lebih baik bergembira secara bersederhana...
kerana hari raya merupakan hari kemenangan bagi umat Islam..
jadi, bergembiralah anda...
tapi ingat, di saat anda gembira memang ada yang menangis..
mengenangkan saudara-mara mereka yang telah tiada di sisi...

b/h: ok la, kepada sesiapa yang membaca blog ni, ana nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri! pegi raya rumah org, jgn makan sampai xingt dunia sebab korg bukan pegi satu rumah je! byk lagi nk diisi dlm perut....jadi, mkn sikit2 suda... jgn diikutkan sgt nafsu nanti rosak badan...
kepada teman2ku di negara org sana, jgn sedih2 pg raya nanti, xelok...nk nangis, nangisla tp jgn melampau2. kalau korg nangis nanti family korg pon sedih gak.... i miss u my frenzzz....very much...