12/17/2010

Istimewa buatmu….

Tiap hari kumelihat wajahmu

Senyuman di bibirmu tidak pernah lekang

Walau seketika

Tiap hari kumelihatmu

Begitu tabah dan sabar

Menghadapi kerenahku ini

Tiap kali aku bermasam muka

Engkau tetap mengukir senyuman

Tiap kali kau bertanyakanku soalan

Jawapanku endah tak endah

Suaraku perlahan-lahan sayup kedengaran

Kau tetap sabar

Tidak pernah kudengari

Keluhan dari bibirmu

Tiap hari kau berusaha menceriakanku

Tapi yang kau peroleh

Hanyalah kerutan di wajahku

Terdetik di hatiku

“Tak pernah penatkah engkau?”

Barangkali istilah itu tidak pernah wujud dalam kamus hidupmu

Kini…

Saban hari kumerasakan

Kumerindui dirimu

Tika aku keseorangan

Walau seketika kita berpisah

Aku merasai kekosongan

Jauh di sudut hatiku

“Kau telah banyak mengubahku…”

Tiada apa yang mampu kukatakan

TERIMA KASIH

rumetku…

f11

11/26/2010

sakit + dadah...

Assalamualaikum dan salam sejahtera ke atas pembaca sekalian..

About the topic i mention above, SICK or in Malay known as SAKIT. In Islam we believe that when we got sick, actually it was a test from Allah. Other than that it is known as kaffarah from our sin. Dalam Bahasa Melayunya sakit yang kita dapat merupakan kaffarah dari dosa yang kita lakukan. dan ia juga merupakan ujian dari Allah untuk hamba2nya yang beriman. Because of that we always heard about the Raihan song.

"Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..
SIHAT sebelum SAKIT...
muda sebelum tua...
kaya sebelum miskin...
lapang sebelum sempit..
HIDUP sebelum MATI..."

Teringat saya pada sebuah hadis yang mengatakan bahawa
"2 nikmat yang manusia selalu sia2kan ialah nikmat sihat dan nikmat masa lapang"
Saya tak pasti ni hadis apa. Tapi apa yang saya boleh katakan ialah, memang benar perkara ni.
Sememangnya kita manusia selalu sia2kan masa lapang kita dengan perkara tak berfaedah. Saya bagi contoh yang paling popular yang hampir kesemua orang pernah buat. NO DOUBT!

Tensionnya aku!!! banyak lagi tak study ni! Esok da exam!
Masa sekolah dulu, kita semua pernah lalui exam kan? Tak kiralah pekse pertengahan tahun ke final ke UPSR, PMR, SPM atau apa2 pekse jelah. Kita mestila dah tahukan pekse tu bila, hari apa, pukul berapa semua kan? Secara logiknya kita mestila ada banyak masa nak get ready for it kan? Tapi, apa yang kita buat? Study ke time masa lapang yang banyak tu? Takkan... Ha! Dah tu? Mainla, main lagi, gila main.. Bila baru kita start study? Tepuk dada tanya diri sendiri! Tu maksudnya kita banyak buang masa. Banyak sia2kan nikmat masa lapang yang Allah dah bagi! Bila exam dah dekat, masa tak cukup baru kita rasa menyesal sebab tak study dari awal. Jangan jadikan benda ni satu habit ye kawan2! Penulis pun sama gak...

jangan sampai jadi macam ni baru kita nak menyesal!
Ok, sekarang contoh nikmat kesihatan pulak. Pada sayala contoh ni. Tak tau boleh pakai tak. Biasanya kalau time kita sihat banyak tak perkara kebajikan yang kita buat?Contohnya macam bersedeqah ke tolong orang sakit ke solat di awal waktu ke atau apa2 benda yang baikla..Hmmm...susah nak bagi contoh ni...saya takut tersalah bagi pulak...Tapi once we fell sick, barula kita terpikir "nanti kalau aku dah sihat aku taknak buat jahat lagi..aku taknak buli orang lagi, taknak mencuri lagi...bla..bla..." Punyala banyak azam tu kalau time sakit. Tapi bila dah sihat kita buat balik...betul tak? saya tau tak semua orang macam ni...mintak dijauhkan dari kita semua....aamiin..

Saya rasa cukup setakat ni je kot entry hari ni. Walaupun sebenarnya banyak lagi benda yang saya nak cerita. Tapi saya tak mau entry panjang2. Jadi kita jumpa di post akan datang ye!
Terima kasih semua...Semoga Allah mengurniakan kesihatan yang baik untuk semua termasuklah diri saya..^_^

11/21/2010

>>delima<<

Jam di telefon bimbitnya tepat menunjukkan 00:20. Kalau ikut waktu sebenar, perlu ditolak 20 minit. Itulah Delima. Kesemua jam miliknya pasti diawalkannya. Tak kiralah 5 minit ke 10 minit ke, paling cepat pun 30 minit awal. Tiada satu jam miliknya yang tepat masanya. Alasannya mudah, dia tidak suka melengah-lengahkan waktu. Katanya, itu sifat syaitan.

Malam itu, seperti biasa Delima akan membaca semua update blog yang ada di blog listnya. Sejak akhir-akhir ini, rajin pula dia membaca cerita-cerita terbaru. Sehingga saat ini, matanya masih belum mengantuk. Malam ini dia tidak keseorangan kerana Kenanga turut menemaninya. Kenangalah yang banyak memperkenalkan blog terbaru kepadanya.

"Delima, kita dah ngantuklah. Kita tidur dulu eh."~Kenanga~

"Ok. Kita nak habiskan baca blog ni dulu. Pastu baru kita tidur."~Delima~

Sedang asyik membaca blog, tiba-tiba 'pop'! Delima segera mencari punca bunyi tersebut. Rupa-rupanya ada orang menghantar mesej kepadanya melalui fb yang turut dibukanya pada malam itu. Tapi dia berasa hairan apabila melihat nama yang tertera. 'Ish, kura-kura ni rupanya! Tapi…kenapa ya?' bisik hati kecilnya. Setahu Delima, dia tidak pernah menghantar sebarang mesej kepada Kura-kura tu. Apa yang dia lakukan hanyalah add dia sebagai kawan. Itupun kerana mereka pernah berjiran suatu masa dahulu. Tanpa berlengah Delima segera membalas sembangan Kura-kura.

-Ish, tekejot orang! Salam pon takde.-

-Ok, ok. Salam-

Saat itu, seluruh badan Delima menggeletar kerana tidak pernah seumur hidupnya bersembang di tengah malam dengan lelaki ajnabi. Dia sedar tidak sepatutnya dia melayan lelaki itu. Tetapi, oleh sebab dia juga mempunyai perasaan ingin tahu dia meneruskan bicaranya. Mereka berbual-bual sehingga jam menunjukkan 01:30. Perbualan ditamatkan kerana mata sudah terlalu mengantuk dan dia tidak boleh tidur terlalu lewat. Walaupun perbualan mereka agak lama, tetapi tidak banyak perkara yang mereka sembangkan. Ini kerana, masing-masing membalas lambat. Mahu menjaga hati dan tidak mahu menunjukkan perasaan terlalu 'excited'.

Sejak malam itu, Delima sentiasa terkenangkan zaman kanak-kanak mereka. Dia akui bahawa dia pernah mempunyai perasaan terhadap Kura-kura itu. Tetapi dia sangat takut kalau dia terlalu banyak mengingati lelaki itu. Itu semua kerja syaitan! Bisik hatinya. Ya, Delima tidak menafikan bahawa apabila sesuatu dosa yang kita dah selalu melakukannya, lama kelamaan kita tidak akan merasa dosa itu lagi kerana syaitan telah memperindahkan segala-galanya. Kerana itulah padanya, terlalu banyak maksiat yang berlaku sekarang. Tidak pernah menurun bilangan yang melakukan maksiat malah sentiasa meningkat pada setiap saat!

Beberapa hari kemudian, Delima mengikuti satu ceramah di tempatnya. Usai ceramah itu dia berasa sangat kesal dengan dirinya. Dia memasang tekad untuk membuang semua kaum adam dalam senarai kawannya di fb. Malam itu, sekali lagi dia membuka blog dan fbnya pada waktu yang sama. Sedang asyik dia membaca blog penceramah sebentar tadi, dia terdengar bunyi 'pop' di notebooknya. Jantungnya berdegup, badannya menggeletar apabila dia membaca nama penghantar. 'Kura-kura'…seperti kali lepas, si Kura-kura itu menegurnya dengan ayat yang sama.

-G tido la-

-tengah cari ilmu ni- -berblogging-

-ok, suggest satu-

Delima pantas menyalin laman web penceramah tersebut dan memberikannya kepada si Kura-kura. Sejurus selepas itu, perbualan tamat. Hati Delima berbelah bahagi kini.

'nak delete ke taknak delete?..hmm…'

'tunggu dulula. Nak berubah tak boleh terburu-buru.'-bisik hati kecilnya.

Seminggu kemudian Delima bertekad untuk delete. Akhirnya, dia berjaya. Padanya, biarlah kerana dia percaya bahawa andai ada jodoh antara mereka Delima yakin mereka pasti bertemu semula…


 

Cerita di atas hanya rekaan semata-mata. Tiada kena-mengena antara yang hidup atau yang mati. By the way, I just feel like want to write a story so, this is it! I know this story is not so good enough. To be honest, there is no draft before I write the story. It's just came out from my mind. Hope you enjoy it. If you think I need to improve or I can do better than this or whatsoever, you're kindly invited to write your comment, ok?

Thank you for reading! ^_^

11/13/2010

Hidup di zaman FITNAH!!!?

Alhamdulillah we could meet again today.
Actually, this time I really want to write in English since I haven’t do this for a long long time..i just want to polish my English back so that my English wouldn’t be bad. However, today I have a very good story or knowledge that I really want to share with you so I couldn’t write in English because maybe I will express it in wrong expression. Do you mind?

Ok ni baru edit hari ni. Yang atas tu hari khamis malam punya. Tak sempat nak habiskan. Hari Khamis hari tu, saya ada pergi dengar talk yang bertajuk “It’s all about Adam and Eve.” Bestkan tajuk ni? Tambah2 lagi penceramah dia Ustaz Sya’ari. Sape tak gi memang rugila saya cakap..memang…

Alhamdulillah saya telah dipilih Allah untuk sama2 mendengar talk tu. Talk yang dijangka bermula pada jam 8.30 malam bertukar menjadi 9 malam. Takpela kan, xkesah pon. Asalkan dapat gi. Ye tak? Post kali ni intro dia agak panjang sebab saya sangat excited nak menceritakan situasi masa tu. Saya pergi lepas solat Isya’. Saya memang dah agak da mesti ramai giler punye orang yang pergi. Asalnya saya bercadang nak pergi pas maghrib sebab nak dapatkan tempat duduk. Tapi pas saya piker 2 3 jenak

‘baik aku solat dulu nanti xdela tergesa-gesa sangat. Kalau aku memang dipilih untuk menjadi tetamu malam tu aku mesti dapat dengar punya’ bisik hati kecilku.

Sekali pas saya pergi dalam pukul 8.45 camtu, orang memang dah pack habisla. Even brothers pon same. Masa tu saya memang dah putus asa da. Tapi bila saya tengok kesungguhan sisters yang semakin menolak orang di hadapan saya pun gagahkan kaki untuk berada di belakang mereka.

‘takpela kalau tak dapat tempat duduk pun. Asalkan aku dapat dengar dah memadai. Mungkin kalau aku dapat tempat duduk, mata aku meliar-liar ke kan? Yelah syaitan tu kan tak pernah putus asa..’

At last, saya dapat duduk kat belakang dan  terpaksa berhimpit-himpit. ‘kan bagus kalau setiap kali ada talk ke ceramah ke forum ke penuh macam ikan sardine cam ni.’ Saya bermonolog sambil terkejut melihat suasana di dalam lecture hall A tu. Ok dah habis intro.
beginilah gamaknya keadaan kat lecture hall A time tu. Ramaikan?

Overall, ustaz tu banyak cakap pasal remaja perempuan masa kini. Banyakla slide2 pasal pembuangan bayi yang sangat berleluasa kat Malaysia ni yang ditunjukkan. Ustaz ada gak bagi statistik pasal mende2 ni. Saya rasa saya tak perlu bagitau kat sini. Kamu pun tau kan? TERlalu BANYAK!!! seperti kata ustaz, meningkatnya kes pembuangan bayi/ maksiat di Malaysia ni seiring dengan bertambahnya jumlah pelajar2 cemerlang dalam UPSR, PMR dan SPM pada tiap2 tahun. Bergegar LHA tu dengar statement ustaz ni. Tapi, sedar tak sedar memang ada betulnya apa yang ustaz tu cakap. 

Inilah fitnah yang berlaku di akhir zaman. Saya merasakan pada masa akan datang walaupun kita mempunyai rakyat yang berIQ tinggi, masyarakat yang genius2 belaka tapi, malangnya...spiritual mereka mungkin hampir kosong! Na'uzubillah....kenapa saya cakap macam ni? Sebab propaganda yang diwujudkan Barat. Kita terlalu mengagung2kan western..
Kenapa kita tidak bangga dengan agama kita? Islam...ingatlah sesungguhnya Islam itu PALING TERtinggi dan tiada yang lebih tinggi...bersyukurlah kerana kita dilahirkan dalam agama yang suci ini..

Bagaimana mahu bersyukur? Soalan yang bijak! Kita bersyukur dengan menurut segala perintah Allah dan meninggalkan segala yang dilarang..ingat ye, SEGALA bermakna KESEMUA bukan separuh2..
Sebagaimana firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 208 yang bermaksud

"Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Ugama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata."
                                                     
Oleh itu wahai para pembaca yang budiman dan setia, marilah kita sama2 ambil pengajaran dari apa yang dibaca. Peringatan ini bukanlah untuk dirimu tetapi untuk diriku jua. Semoga penulisan saya ini dapat memberikan manfaat kepada semua. Aamiin..

Last but not least, as usual, THANK YOU for reading!!

11/11/2010

hatiku kosong....

Assalamualaikum semua....
Hari ni alhamdulillah mood saya baik dari semalam..
Hari ni jugak alhamdulillah saya tak tido dalam kelas. even Bio!!hoho...semakin maju saya ni..
Petang tadi, saya tergerak hati untuk menghantar mesej kepada naqibah saya. Saya memintanya sedikit nasihat dek kerana kekosongan hati.
Beberapa minit kemudian masuk satu mesej di inbox. Saya segera membacanya.
    "Wahai diri, 
jangan jadi da'ie yang malang
 yang hanya tahu berdakwah 
tetapi tidak melaksanakan.

Wahai diri, 
jangan jadi 'abid yang tertipu,
terasa banyak sudah amalan
tetapi tidak sedar pahala itu kuasa tuhan.

Wahai diri,
jangan jadi 'alim yang tertipu
disangka ilmu telah banyak
tetapi tiada yang terkesan di jiwa.

Wahai diri,
jangan jadi mujahid yang tertipu
disangka perjuangannya itu yang terbaik
tetapi ternyata Islam tidak memerlukannya
tetapi dia yang memerlukan Islam..."    

Saya begitu terkesan dengan kata-kata ni...dalam hati saya berbisik "nasihat ni da cukup buat aku".
Jauh di sudut hatiku, aku berasa sungguh sebak...tak tahu kenapa...hatiku kosong...lopong...

gambar sem lepas...otak dipenuhi nombor...tiada huruf...

Semester ni, banyak perubahan yang berlaku dalam diri ni..
yang paling ketara ialah, i want something more!!
mungkin yang terbaik ialah pengisian rohani.. tak dinafikan saya bukanlah seorang yang suka pergi dengar ceramah2 ni. Tak suka bukan bermakna TAK PERNAH ye..jarang2la..ikut mood jugak..
Saya selalu ingat akan maksud surah al-Baqarah ayat 216 yang bermaksud;

".....boleh jadi kamu tidak menyukai sesuatu sedangkan itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

Saya pasti ramai yang arif mengenai ayat ni kan?
Andai esok masih ada jodoh antara kita dan masih ada kekuatan dalam diri ini untuk menulis, insyaAllah saya akan menurunkan catatan saya di sini..
Have a good time for reading this..^_^
Arigato' gozaimas...

11/09/2010

biology is not my subject!!! yeke??

Assalamualaikum semua! ^_^
Hehe...saya mengambil kesempatan untuk mencoretkan sesuatu di blog kesayangan saya ni. Selepas berjam-jam membelek buku biology yang tebal tu bagi mendapatkan jawapan, saya membuat keputusan untuk berhenti seketika bagi merehatkan otak ni.
Saya berasa pelik kerana, lagi banyak saya belek lagi banyak benda baru bagi saya. Seriously, i try harder not to hate this subject but when it comes to answer the question, i really hate to find it! Adakalanya saya berasa saya mahu tukar kos. Saya tidak mahu mengambil Biology. Saya sangat takut kalau result saya teruk kerana subjek ni.. Tapi, when i think back, i can't live without Biology because it's all about our life actually...Mean here, i really have to struggle am i right?

Ketakutan ini bukan baru bagi diriku tetapi sejak aku mengenali matapelajaran Sains ketika di sekolah rendah lagi telah menyebabkan aku berasa takut untuk menghadapi sebarang soalan berkaitan subjek ini. Bagaimana harusku mengatasi masalah ini??

Sejak akhir2 ni pun benda yang saya benci untuk buat tapi saya buat jugak ialah melihat2 facebook saya.. Saya pun tak faham kenapalah saya harus bukak fb tu, sedangkan xd pape pon yang saya boleh buat. Saya nak matikan je fb tu xmahu deactivate tapi teros matikan!! Tapi saya bukak jugak...apala nak jadi...ish3...

Maaflah post kali ni xbrapa elok utk dibaca sekadar luahan perasaan.. I want to be alone..My feeling right now is xtau-nk-ckp-mcm-mana....hehe..saje tulis kat sini..tapapetah! berenti la wei! tutorial bio xsiap lagi!!

10/31/2010

cerita Melayu vs drama Korea

Assalamualaikum semua...
Alhamduillah semangat untuk saya kembali menulis semakin membara-bara setelah post yang lalu. Bermacam-macam perkara yang bermain di fikiran ini.
Ada satu tajuk ni yang saya memang teringin nak tulis kat sini. Tapi sebelum tu saya nak beritahu ni. maaflah blog saya ni memang tak banyak gambar sebab saya memang malas sangat nak upload gambar. Saya tahu ada sesetengah orang dia tak suka baca blog tanpa gambar. macam sayalah tu..^_^.hehe...
Ok, ni cerita dia.

Kenapa filem, drama atau apa2 cerita jela, cerita Melayu tak mampu nak menandingi cerita2 Korea yang sedang hangat sekarang ini dalam kalangan remaja, kanak2 pun ada even orang pertengahan pun ada yang berminat..Tapi bukan semua cerita Melayula..sesetengah je..
Tapi pada saya, saya lebih prefer cerita Korea jika nak dibandingkan cerita Melayu.
Saya rasa antara sebab mengapa keadaan ini berlaku ialah (pada sayalah):-

1) orang Korea, mereka semua adalah non-Muslim. Oleh itu, adalah tidak kisah sekiranya mereka ingin berlakon bagaimana sekalipun...

2) pelakon Melayu adalah beragama Islam, jadi mereka sepatutnya menjaga segala batasan ketika dan sepanjang penggambaran berlangsung.

-adalah menjadi kewajipan kepada para pengarah atau para penerbit ke supaya memastikan tiadanya adegan peluk, pakaian mestilah menutup aurat bagi lelaki dan juga perempuan, tiada berlaku sentuhan tangan antara berlainan jantina.

3) kebanyakan cerita Melayu yang saya lihat banyak memaparkan realiti masyarakat Melayu itu sendiri contohnya adegan merempit yang ditonjolkan dalam cerita Adnan Semp-it yang merupakan sangat popular dalam kalangan anak remaja zaman sekarang.

-cerita2 sebegini sepatutnya lebih difokuskan kepada pengajaran daripada merempit dan bukannya difokuskan kepada kehidupan seorang mat rempit. Seandainya kehidupan mat rempit yang lebih difokuskan, maka kemungkinan mat rempit bertambah adalah sangat besar!

-selain itu, cerita Melayu juga turut memuatkan babak di kelab2 malam.
pada saya ini merupakan satu perkara yang memalukan kerana babak seperti ini seharusnya tiada. Maksud saya babak yang menunjukkan pelakon2 tertentu menari ke, duduk sebelah perempuan ke. kalau babak ada ustaz masuk nak berdakwah saya rasa tidak mengapa kerana setahu saya Ustaz Hassan Al-Banna turut memasuki kelab2 malam untuk menyampaikan dakwahnya.(kalau saya tak silaplah).

Saya mempunyai cadangan di sini mengenai bagaimana reputasi cerita2 Melayu dapat dipulihkan dan InsyaAllah menjadi hebat dan hangat seperti drama2 Korea..antaranya:-

1)Cerita Melayu mestilah menonjolkan ciri2 islam sebenar dalam semua aspek.
-baik dari segi pakaian, tutur kata, dan bermacam lagi
-ini termasuk juga di set penggambaran
-tiada sentuhan antara berlainan jantina
-tiada babak2 yang tidak sepatutnya seperti berpelukan, baring (bagi perempuan), mandi, tukar baju

2) selain itu pelakon yang melakonkan watak tertentu juga turut memainkan peranan yang penting bagi menjayakan sesebuah lakonan itu
-pelakon itu mestilah benar2 menjiwai watak yang dilakonkan agar penonton turut merasai watak yang dilakonkan
-pelakon mestilah niat berlakon untuk menyampaikan dakwah kepada para penonton selain niat untuk mencapai keredhaan Allah.
-setiap pelakon juga mestilah bebas daripada sebarang kontroversi yang buruk dan mampu menggugat sesebuah cerita yang dilakonkan. Bagi mengelakkan daripada sebarang kontroversi, saya rasa benda ini semua artis pun tahu cuma tidak praktikkannya sahaja. perlulah pelihara adab dan kesopanan walau di mana jua berada. Apabila perangai dah baik InsyaAllah takkan ada kontroversi yang kurang enak tu.
Jangan terlalu dedahkan kisah peribadi kepada umum.
Umum mengetahui artis merupakan milik masyarakat dan ini tidak bermakna kisah peribadi mereka juga milik masyarakat. Bukan begitu?
- selain itu segala apa yang dituntut Islam mestilah ditunaikan seperti solat 5 waktu. Seandainya ketika penggambaran sedang berlangsung dan telah masuk waktu zohor, adalah lebih baik beri laluan kepada waktu zohor sebelum sambung semula penggambaran tersebut.
-dan meninggalkan segala apa yang dilarang. Perkara ini tidak perlulah saya terangkan lagi di sini.

Saya yakin filem, drama Melayu pasti akan menembusi pasaran dunia seandainya ciri2 di atas dapat dipenuhi. Pasti non-Muslim turut jatuh cinta akan keindahan Islam sendiri. Saya juga yakin bahawa saya akan menonton drama2 Melayu seandainya Islam sangat dimuliakan dalam cerita tersebut. Selain dapat pulangan yang memuaskan dan berganda-ganda, saham akhirat juga kita dapat kerana dapat menyebarkan ajaran Islam melalui lakonan. Bukankah itu sudah cukup baik? Dengan itu secara automatiknya akan berkuburlah cerita2 Korea..

WaAllahu 'a'lam...seandainya ada info yang tersalah bolehlah tegur saya ye. sangat dialu-alukan. Saya hanya manusia biasa dan menyampaikan sekadar apa yang saya rasa perlu saya sampaikan.. terima kasih..^_^

10/28/2010

hmm...ehm....nak tulis apa ye...

Syukur ke hadrat ilahi sehingga ke hari ini jiwa ini masih dapat menghirup oksigen2 yang segar. Walaupun pada hakikatnya dah bercampur dengan udara2 yang kurang menyenangkan.
Pertama sekali saya ingin memohon maaf kerana sudah lama tidak post sesuatu yang bermanfaat di sini. (selama ni ada manfaat ke post aku ni?)
Sudah lama sebenarnya saya berhajat ingin menurunkan coretan di blog ini. Tapi mood itu asyik pergi dengan segera. Jadi, tiadalah apa2 pun yang up-to-date di blog ini.
Alhamdulillah banyak ilmu yang saya dapat hasil dari pembacaan tulisan2 mereka yang berpengetahuan. Arigato gozaimas saya ucapkan.
Oh..saya benar2 tak tahu nak post apa kali ni.Adakah anda suka sekiranya saya ceritakan mengenai kehidupan saya kebelakangan ini? Hmm..mungkin saya patut cerita. Mana tahu kalau ada yang boleh diambil pengajaran.

Manusia sememangnya sangat terikat dengan nafsu. Kadang2 kita teringin nak sangat buat kebaikan. Tapi, beberapa minit lepas tu perasaan tu hilang. Kita buat balik benda jahat. Tadi, saya ada baca solusi edisi ke 25 the latest punya. Dalam tu dia ada cakap pasal 3 jenis nafsu.

1) Nafsu Ammarah
    -sebelum saya baca solusi ni saya ingatkan nafsu ammarah ni nafsu asyik nak marah tapi rupa2nya nafsu yang sentiasa mendorong kita melakukan kejahatan.
- nafsu ni kira yang palin jahatla sebab dia sentiasa mendorong kita melakukan kejahatan dan tak pernah beri ruang untuk melakukan kebaikan
- kalau kita ada rasa nak buat baik, nafsu ni cepat2 suruh kita buat jahat.
* dahsyat tak? takutkan? moga2 kita semua dijauhkan dari nafsu ini..aamiiin..

2) Nafsu Lawwamah
- boleh dikatakan juga sebagai nafsu pertengahan(ini berdasarkan apa yang saya faham)
-nafsu jenis ni menyedarkan diri kita dari kejahatan yang dilakukan. maksudnya bila kita buat jahat kita rasa berdosa dan seterusnya bertaubat.
- hati kita akan rasa susah hati kalau kita buat dosa.
-mungkin boleh dikatakan ramai manusia yang mempunyai nafsu ini.

3) Nafsu Mutmainnah
- ha! yang ni memang saya pun tak sangka ada ke nafu macam ni? tapi masa saya kat sekolah dulu ada sorang senior ni dia bagitau pasal kadang2 kebaikan yang kita buat jugak boleh disebabkan dorongan nafsu baik ni dan bukannya sebab keikhlasan hati kita. wallahu 'alam.
- seperti yang saya nyatakan di atas nafsu ini merupakan nafsu kebaikan. dia selalu mendorong kita buat kebaikan dan sentiasa dengan kebaikan serta meninggalkan kemungkaran.

Alhamdulillah...akhirnya ada juga maklumat yang nak dikongsi.
Cakap pasal maklumat saya teringat lecturer bio saya. Beliau merupakan seorang revert. Beliau tidak malu langsung untuk menyatakan bahawa beliau masih tidak tahu membaca al-quran. Sememangnya saya cukup kagum dengan pensyarah saya ni. Dia tidak tahu bukan kerana tak mahu tetapi kerana beiau baru saja 4 tahun menjadi saudara kita.
Antara kata2nya yang membuatkan saya berfikir sejenak,
"Information can become  knowledge only if u apply it and it can affect in ur life. But Information is just information if u do not know how to use it."- mungkin beginilah ayatnya saya pun tak berapa pasti.
Esok saya akan bertemu lagi dengan pensyarah yang berbangsa Cina ini. Sehingga ke hari ini saya masih tertanya2 kenapa dia revert ye? DAri sudut mana yang menyebabkan beliau cintakan Islam?
Sama2 kita koreksi diri ye.
Sesungguhnya aku ini hambaMu yang hina.
Sesungguhnya anda berhak menegur penulisan saya. teguran anda amatlah saya hargai bagi memperbaiki penulisan ini.
Sekian. Terima kasih kerana sudi membaca hingga ke akhirnya...

9/04/2010

~study mood~+++

Tak tau nak tulis apa kat blog ni

Waktu2 tgh tulis ni, buku math kat sebelahkeje xsiap lagicomputer plak kat sebelah

Selalu je bukak blog nitapi, memang tak tau nak post pasal apatapi, nak post jugak..

Hari ni da masuk 25 Ramadhan. Sekejap je kan? Maacam xcaye je da taon 2010

Benarlah seperti apa yang pernah say abaca dan dengar, akhir zaman ni terasa masa cepat berlalu..ni salah stu tanda kiamat..

Cakap pasal kiamat, teringat dosa masih menggunung tinggi

Nak tau x, sahabat nabi kan mereka kan mulia, namun begitu, mereka selalu memikirkan bahawa dosa yang mereka lakukan umpama sebuah bukit yang boleh menghempap mereka. Ayat dia mungkin bukan macam ni, tapi maksud dia lebih kurang camnila..

Cuti raya 2 minggu, pastu final exam. Pastu cuti 4 minggu. Pastu masuk sem 2 dah. Memang ajaib!

Maaflah semua, saya merepek je tengah malam ni.

Takutnye saya nak rayakkenapa? Sebab saya takut saya lekaasyik nak gembira jetakutla kan

Kawan2,

Dalam kehidupan kita kan, sebenarnya pelbagai ujian dan dugaan yang bakal kita terima.

Kenapa kta diuji?

Sebab dari situ allah nak menilai kitasejauh mana tahap kesabaran kita

Janganlah kita mudah terpengaruh dengan persekitaran yang negative.

Adakalanya kita merasakan bahawa diri kita sudah cukup kuat untuk mengatasi semua ujian yang diberi. Tetapi allah maha mengetahui. Siapa tahu semasa kita diuji, kita berada dalam keadaan paling lemah?

Sampai sini sahaja blog post kali ini.

Mata saya sudah mengantuk……

    

Just wash ur eyes..

8/31/2010

Watch Out for These Criminal Tricks

 (1) Today I passed by a building which has an ATM machine. There was an old man looking at me. Suddenly, he called me. He said he didn't know how to read, so he gave me his ATM card and asked me to help him withdraw money from the ATM machine. I answered 'NO! If you need help, ask the security to help you.' Then he said 'never mind…' and continued to find other people to help him…

REMEMBER: ATM machines have CCTVs. If you help him he will later claim that you have robbed him or stolen his ATM card. Besides, his ATM card could be a stolen one. So please be careful of these tactics.

 
 

 (2) Suddenly your house lights go off. From your window you find that your neighbours still have their lights. So you go out of your house to check the Meter Box. But once you open the door, a knife will be pointing at you and preventing you from closing it. This is when you will be robbed and injured.

REMEMBER: Even though your electricity suddenly goes off, DO NOT open your door immediately. Look around to see if there is anything unusual or if there is any noise around.


 

 (3) This is another incident. You may have heard about it before; it is about a lady who saw a kid crying by the roadside. When she spoke to the kid, the kid told her he was lost and wanted her to take him home. The kid even gave her a paper with his house address. So she took him home. But when she rang the door bell, she had an electric shock. Later when she woke up, she was naked in an empty room.

REMEMBER: Being such a compassionate and helpful person might not be a good thing these days. Girls, please be careful. DON'T BE TOO KIND!


 

  (4) One day, there was an old lady outside my house holding two packets of sweets. At first I thought she was our neighbour and wanted to give us these packs of sweets as a gift. But then when she spoke, I realise that she was foreigner. I could not understand what she was talking about. I guessed she must be asking for money. I sensed there was something wrong and immediately closed the door and ignored her. Later, I found she and an accomplice robbed someone else down the road.


 

 (5) I was at the ATM machine to withdraw some money. Behind me, there was an old lady. She asked me whether I was able to withdraw my money because she said she had problem em with the machine. Suddenly a small girl came up beside me. The small girl was tugging and squeezing in front of me. I thought she was just naughty and playful. But then, the small girl placed her hand inside the tray of the ATM machine where the money was being dispensed out; ready to take away my money. I sensed something wrong and immediately pushed her away. Later I realised that the small girl and the old lady worked hand in hand together. She was trying to steal my money while the old lady was trying to distract my attention by asking me questions!

REMEMBER: BE VERY CAREFUL when you are at an ATM machine and be alert. Look out for anyone suspicious around you!


 

 (6) My parents are retired and stay at home most days. One afternoon, a young stranger went to their house and said his motorcycle had no more fuel and the petrol station was too far away, for him to push his bike there. So he asked my parents for an empty coke bottle to buy some petrol. He said he will pay RM2 for the bottle. So my mum gave one coke bottle to him. He really took out the money from his pocket, but it was a RM 100 note. He told my mum he had no small change and asked my mum to give him the change.. Luckily my mum was smart. She just told him to take it for free.

REMEMBER: obviously that note is fake! Who would want to pay for RM2 for an empty coke bottle! It's very OBVIOUS that that stranger was a trickster.


 

 (7) This happened in Bali. A newly married couple was having their honeymoon at the hotel. When both were in the changing room, the wife suddenly went missing. The husband was very anxious and went around finding her. He asked the hotel staff to help him find her. Then he thought his wife was just playing hide and seek. So he went back and waited for his wife. After a few hours, he decided to call the police. Three weeks passed and there was still no news about his missing wife. So he went back and was very disappointed and sad. A few years later, he came back to Bali, to watch a 'FREAK SHOW' in an old house. He saw a dirty and rusty metal cage. Inside there was a lady without limbs. Her body including the face was full of scars. When he had a closer look at her face, he was shocked to find out that she was his missing wife caged there and used for begging.


 

 (8) This happened in Shanghai. A few years ago, a lady reported to the police that her cousin sister was missing in the shopping complex. But after five years, one of her friends found her cousin sister begging at the road side on one of the streets in Bangkok, Thailand. The worst thing was that her cousin sister had no more limbs and her body was tied to a lamp post with a shackle (metal chain)..


 

 (9) Let's just shorten this story. DO NOT open your house door when you hear the sound of a BABY CRYING! It might be a trap! Women in the house must be alert to this form of trick. The police said it is the work of a robber or murderer using the recording of a crying baby to attract your attention.. This normally happens at night and when you are alone in the house.


 

 (10) I read an e-mail that was sent by my friend. Her friend, known as A, went to Luo Hu Commercial City with 2 friends, B and C. Luo Hu Commercial City is known as the Shenzhen counterfeit goods distribution center. There are many people there. It's also near to the Shenzhen train station and Hong Kong's Luo Hu Port. C went to the toilet at the shopping centre while A and B waited outside. After waiting for a long time they felt uneasy and went into the toilet to look for her. When they went in, there was nobody inside. Both were scared and they called C's phone. There was no reply. So they reported to the police. The police asked them whether they had seen anybody suspicious going into the toilet. Both said there was none and it's impossible to bring a person out of the toilet without them noticing! Then I remembered seeing a cleaner pushing a trolley in, and then coming out of the toilet. The police told them that were not the first time such a thing happened there. The police suspected a gang of criminals who were always attacking women in the toilets of shopping complexes. They use cleaners to kidnap people to harvest their organs for sale. REMEMBER: please be careful when using the toilet. Do not go to the wash room or toilet ALONE! Please at least have a partner.


 

Taken from my email.

Credit to the writer 4 this good information

8/23/2010

Dumping babies….

Alhamdulillah…

Akhirnya kita dapat bertemu lagi dalam blog saya yang tak seberapa nih…

Cepat sungguh masa berlalu…tanpa kita sedari, bahagian pertama Ramadhan sudah pun berlalu. Kini kita sedang berada pada fasa kedua Ramadhan…

Sungguh bertuah bagi mereka yang telah dipilih Allah untuk bangun pada sepertiga malam.

Bertuah juga bagi mereka yang dapat merasakan perubahan baik sedang berlaku daam kehidupan mereka..

Kepada semua, teruskan mencari malam seribu bulan pada bulan yang mulia ini. Grab the chance!!! Jangan ayik dok depan tv je…

Jangan asyok dok bercerita je…

Banyakkan berzikir…ingat Allah banyak2…


Ok, sekarang baru masuk topik kita..

Dumping babies…

Sedar tak sedar, sejak akhir2 ni, pasti ada saja berita mengenai pembuangan bayi.

Pebagai tempat bayi tersebut dibuang. Tak kisahla kotor ke bersih ke, tong sampah ke, tempat pembuangan najis ke, tandas ke atau di mana2 sahaja.

Ya, memang benar kebanyakannya di tempat2 yang kotor. Ini kerana orang yang membuangnya atau lebih mesra lagi ibu dan bapa kepada bayi innocent tersebut sangat mengetahui bahawasanya bayi itu adalah hasil perbuatan kotor mereka!

Sakit hati…sakit iman…setiap hari baca kisah yang sama…

Selalu terdetik dalam hati bila diorang ni nak berhenti??

Selalu juga terfikir, pendekatan yang bagaimana harus kita berikan supaya mereka ini sedar.

Berkemungkinan mereka yang buat tak tahu hukum agama, tak tahu dosa pahala, tak tahu bahawa di akhirat kelak bayi2 tersebut boleh menuntut hak mereka dari mereka yang mengakibatkan kelahiran mereka.

Tahukah anda bahawa bayi hasil zina tidak boleh sama sekali berbin atau berbintikan kepada mana2 individu? Lebih memilukan seandainya bayi itu adalah bayi perempuan. Adalah malang bagi mereka ketika mahu melaksanakan perkahwinan kelak..

Adakah anda tahu??

Tolong hentikan wahai remaja…kepada ibu bapa yang mempunyai anak remaja, nasihatilah anak2 anda, awasi pergerakan mereka.

Andainya mereka kata tidak suka dikongkong, pedulikan, kerana mereka di bawah tanggungjawabmu. Mungkin juga perkara ini disebabkan kecuaian ibu bapa sendiri. Disebabkan terlalu asyik bekerja, anak2 dilupakan.

Ketahuilah, anak2 anda sangat memerlukan kasih sayang dan perhatian dari anda. Kerana merasakan mereka sering diabaikan, mereka memilih untuk mencari kasih sayang dari luar. Perkara ini mengakibatkan anak2 lari dari rumah, kahwin dengan lelaki pilihan mereka. Sudahnya mereka ditipu dan dibiarkan terkapai2 di negara seberang!

Kepada para ibu, mama, umi, mak, mummy, mom dan sebagainya sayangilah anak lelaki anda, hargai mereka, jangan biarkan mereka menyayangi perempuan yang bukan mahram mereka selagi belum sampai masanya.

Kepada para ayah, abah, bapak, daddy, dad, papa dan sebagainya, sayangilah dan berilah perhatian kepada anak perempuan anda. Jangan biarkan mereka mencari lelaki asing dalam hidup mereka lalu terus mempercayai mereka.

Kenapa saya berkata begini? Kenapa ibu dengan anak lelaki? Kenapa ayah dengan anak perempuan?

Kerana itulah fitrah manusia…perempuan nak lelaki, lelaki nak perempuan…


Hayatilah bait2 lagu ini.

Khas buat para ibu…


 


 


 


 


 


 

    

8/11/2010

Ramadhan is coming again!!

Assalamualaikum…here I come again!

Are you realizing that Ramadhan is here right now?

It is just in the blink of eye that the time has passed very, very quickly.

Or, is it us that were very busy until we don't ever have time to look at the calendar?

O Allah, please forgive us...


 

InsyaAllah in this time post, I would like to share with you about:

"THE REWARDS OF FASTING AND HAJJ REACHING THE DEAD PERSON"

The Prophet s.a.w. said about the reward of fasting reaching the dead person.

"If someone dies and owes some days of fasting, then his heir should fast on his behalf."

He also said,

"If someone dies and owes a month's fast, his heir should feed a poor person for him every day he owes."

Fasting is prescribed by the Most High God as a great blessing upon his humanity. As the Maker of human bodies, He knows the best techniques and practices for maintaining its health. And not only is fasting the best and safest means of protecting the physical health, but it also carries immense spiritual rewards.

Ibn. Abbas R.A. said: A man asked "Prophet of Allah! My father has died and he has not done the hajj. Shall I do it on his behalf?" He replied "Do you think that if your father had a debt, you would pay it for him?" He replied "Yes". The Prophet said "A debt that is owed to Allah is even more worthy of being paid."

8/05/2010

JuSt Be StroNg...


Salam to all, from time to time, i learn how to improve myself. Sometimes the right things doesn't goes well like what we want. They say past is past,we have to look forward but no matter how far we go, we will still always remember the past because past is the sweetest memory we ever had once in life time. Never know whats going to happen in the future but as time goes on n on, keep in mind that no matter how hard it is, or no matter how far it is, you'll arrive to the right destination on the right plane..If there's no mistake, you'll never learn something new. Mistakes teach us how to become a good man, be more responsible, and know the bad n the good things..

Lots of things can happen in 1 year. The way you go through your life, you'll see one by one what is actually you want in your life. No obstacles means that your life is not so challenging. That is why ALLAH give us a trial, like an exercise to us to see how far we can solve the problems. The things is, many of us just take for granted for what we have. We never learn from the mistakes, we never try to search for a better solution, we never aim for the best,for yourself,for your family n your future, never thanks to ALLAH...That is why for everything we have, thanks to HIM, HE is the one who give us this lovely life..just once in a life time.. Treasure every moment you have n treasure the person you love the most! All this is  given by ALLAH...



Thank you ALLAH,
For every moment YOU gave me,
For every mistakes i did,
I learned how to improve myself..
I learned how to choose the best things in my life,

The right path,
Seems to be too far,
But because of YOU,
I learned the way how to walk through it,
To see everything along the path,

Like the cherry blossom,
Accompany me along the path,
The way it fall down to  my shoulder,
So warm and so nice,

Thank you ALLAH,
May YOU always accompany me along this path,
To the right destination,
And to be always loving YOU,
Remembering YOU,
No matter how far I go..


P/S: Sometimes past is hurt, but no matter how long it takes to heal, remember that ALLAH is always be there, loving you. It is just that you forgot HIM


SMILE ^____^











7/27/2010

there always a reason why something happened...

Assalamualaikum..
kaifa haalukum?
Alhamdulillah...setelah sekian lama menyepi dari dunia maya. Kini ana diberi keizinan untuk bertemu kalian.
Tak tersangka pengalaman menjadi seorang mahasiswi di salah sebuah universiti terkemuka di Malaysia memberikan banyak pengajaran dan seringkali membuatkan saya berfikir..
jadual waktu yang padat bermula dari jam 7 pagi hingga 10 malam adakalanya membuatkan saya berasa sungguh tertekan. ditambah lagi kelas bahasa yang berjam-jam lamanya.

But, like what i mentioned just now, there always a reason why this thing happen to me not to anyone else. Maybe, we could not find the reason because kita terlalu ikutkan perasaan.

 "ish!!! bencinya!!! asyik2 kelas bi..tak habis2..."

Kalau perkataan inilah yang kita selalu ungkapkan, macam mana kita nak dapat hikmah kejadian tersebut?

Ha! sebab itulah, kita perlu duduk, beristighfar. Fikir dalam2. Kenapa Allah bagi aku banyak kelas? Mungkin sebab subjek bahasa aku tak elok sangat. Mungkin sebab aku belum cukup bagus untuk berkomunikasi dengan orang. and there are other reasons that you can think when you can calm yourself.

So, don't ever give up whenever you have encounter any problem.
Think deeply. InsyaAllah you will get it.

7/08/2010

<<< FikIRkaN >>>

alhamdulillah msh dipanjgkan umur until today,,thanks god! rindu btol r ngan blog ni,rase cam susa btol nk tinggalkan, bak kate bahasa korea "bogosyipoeyo" i miss you! hai blog2....sibek blog ni ak share,kalo ak buat blog sendri,xke naya je! byk gak story nk cite sepnjg ak cuti ni,,meninggalkan alam siber yg da lame xjengok, tgk tv, layan kerenah adek2,,makan,minum, tido,jenjalan,,,macam2 r..

baru2 ni ak ade tnye dina,cam bese r,adek yg paling ak rapat, jaoh gak beza umo kitrg..haha,dina 6 tahon n ak plak ** tahon..(umur dirahsiakan demi kepentingan peribadi) hahaha..mcm penah ak cite sblom ni kangen sama kamu =) saje tergerak ati nk tnye die memandangkan byk perkara yg dia da blaja mase kat skola bab solat,doa2, baca2 n mcm2 r,,

**********************************************************************************

"dina,dina tau x mati 2 ape?"
"mati 2 macam org 2 kene tembakla.."
"abes 2, kalo org 2 xkene tembak maksudnye die xmatila?"
"takla, die xmati pon,kalo kene tembak baru mati.."

**********************************************************************************
"tepi2, saye nk terjun dari katil ni,,nak terjun bunuh diri"
"dina, awak jgn cakap macam 2 tau, xbaek,,ok sayang?"
"ok,tepi2,,saye nk terjun ni,,"


***********************************************************************************

2 situasi yg berbeza..tapi memberi maksud yg sama.. situasi 1 berlaku bile ak n dina tgk tv, n situasi 2 dalam bilik yg ada katil 2 tingkat n atas lantai ade tilam tok dina maen2 ngan adeknye..main lompat2la katekan,semput ak dok tegor2 jgn lompat2 tapi tegar btol,,tetap nk maen gak! adehh~~

cuti2 ni ade gakla ak bace beberape majlh yg ade menyebut psl 
MATI n baru td ak br tgk 1 cite yg ak rase org ramai da tgk sjk dulu tp ak yg terhegeh2 baru dpt peluang tok tgk n kebetulan cite ni kua tv plak,lagi r ak nk sgt tgk apela yg besnye kan...cite ape ye korang??? cite ni ak cube kaitkan dgn pembacaan yg ak pena baca seblom2 ni berkenaan MATI

act, bile sebot tentang perkara ni,takot gak senanye,,yela,,kdg2 kite ni leka kan,,jarang sgt diperingatkan oleh org laen n jarang sgt memperingatkan diri kita sendri,,,yela,sape yg nk ckp pasal mati kan,,xkanla tibe2 kite nk jmpe kawan2 kite tros kite nk ckp.. 
"ingtla mati kawan2,,umur makin tua n kubur pun mula memanggil2"
 xke terkejot kwn2 kite 2...yg xde sakit jantung tros dpt hypertension,,yg asthma die ok tros jadi kelamkab0t trun naik nafas die dgr kite ckp cam2,,yg xde migrain plak tros ade migrain tbe2,, n paling sedih tbe2 kawan2 jaohkan diri dari kite sbbnye konon2nye kite da  berubah jd baek padahal kite cume nk mengingtkan sesame kite je cumenye kite da tersalah gayanye....kesian!(macam dialog dlm cite madu 3 plak) kesian....

islam itu syumul..lengkap dgn segala2nya..sebab itula bile kite nk membuat teguran ke,nasihat ke,biarla secara berhikmah,xperlula nk tros terjah2 kan,,mgkn ade org secara perseorngan die lebih mendengar nasihat kite,mgkn juga die tak kesah if ditegor dalam perkumpulan,secara beramai2,,sebab 2la bile kite nk sebot tentang MATI,,mengingatkan pada rakan2 kite perlula ada pendahuluannya dulu,barula masok ke isinya,kemuncaknya dan akhir sekali penutupnya..   .barula seimbang=) org yg mendengar,akan tros mendgr dan kmudian akan menghayatinya,,org yg memberi kata pula akan tros menusuk ke kalbunya andai dia btol2 memahami apa yg diperkatakannya...sbb 2 kite seharusnya berfikir sblom berkata2... 

"kerana pulut,santan binasa..kerana mulut,badan binasa"

pegangla kata2 ni sebabnye kite yg hidop pada zaman moden ni,makin ramai yg berckp tanpa berfikir terlbh dahulu,,seeloknya bila memikirkan ttg kata2 ni,,persahabatan mungkn dpt diselamatkan,,perkahwinan mgkn dapat diselamatkan,jiran tetangga mgkn akan  hidup aman damai,,negara mgkn tidak akan  kucar kacir dan agama dpt diselamatkan...semuanya mungkin dapat diselamatkan andai kite berfikir sblom berkata2...

berbalik pd cite yg ak tgk kat tv td,,"titanic",,ok,,cite ni no sensored sbb da kene tapis walopun dulu rsnye ak mmg teringn nk tgk tp ms 2 ak kecik lg kot so xleh tgk n now ade kesempatan dpt tgk so tgk r kan,,nk tgk kat tenet cam mls gile je..da kua tv apelagi..tgk r! ckp psl cite ni,,,kapal yg tenggelam menyebbakn kematian ramai org,,air yg deras,,lautan atlantik itu,,orang yg sihat,,yg kaya semuanya mati dalm sekelip mata...tbe2 ak teringat kisah laut mati,,kisah bahtera nabi nuh,,n mcm2 lagi kisah zmn nabi dulu yg menyebbkan ALLAH murka pada sesuatu kaum itu lalu DIA menurunkn siksaanNYA...

 tapi sayangnya,, xramai yg mengingati kisah2 nabi2 kita zaman dulu, dijadikan sebgai iktibar,pedoman,,,xdinafikan ak sendri kdg2 terlupa n xsemua ak tau,,,huhu..

zaman ni,,masih ramai lagi yg dihantar ke sekolah2 agama dgn harapan anak2 dpt menjd anak yg baik, dpt mempelajari kisah2 zaman nabi,,dan mgkn juga diharpkan dpt menjd seorg anak yg soleh yg dpt mendoakan kesejahteraan buat ibubapanya andai ibubapanya sudah tiada...kerana dgn doa anak yg soleh mgkn dpt membantu ibubapanya yg penah membuat kejahatn semasa hayatnya,,, tapi,,sedarkah kita??? 

kita semua akan MATI,,tidak berkecuali tetapi dgn amalan dan doa anak soleh inilah mampu membantu kita,,dgn amaln dan sedekah jariah kita dpt membantu kita..dgn ilmu yg bermanfaat yg disampaikan kpd org lain mampu membantu kita setelah kita MATI...bukannya duit,,bukannya harta,,bukannya rupa,,pangkat... 

sedih tau bila seorg ibu atau bapa yg telah meninggal dunia tp xde sorg anak pon yg mendoakan untk mereka...sedih tau bila kita sendri yg bakal MATI tapi xde 1 amalan kebaikan pon yg kita lakukan sbgai bekalan untuk diri kita,,,kita mgkn terlupa dunia ni sementara,,,nk enjoy tp ada batasannya,,nk melakukan kejahatan ada balasannya,,,nk melakukan kebaikan ada pahalanya... teringat ak kat 1 peristiwa,,

"xsabar dina nk solat,,solat ni seronok tau kak!"
"nape seronok dina??"
"seronok sbb dapat pahala,,org yg solat ALLAH bagi pahala"

bagusnye la bile seorg budak sekecik ni boleh memikirkan ttg pahala tp kite yg da besa panjg ni dosa pahala pon maen blasah je...2la die manusia dewasa tp mempunyai akal yg xsempurna...just tau pk keseronokan je...huhu

"dina nk tolong kakak cuci pingganla"
"xyala dina,,akak nk cepat lagipun nnti dina tolong lambt plak jadinye.."
"xpe,dina nk tolong,,bile kite tolong nnt kite dapat pahala"
"oh good girl!"
"kakak cuci pinggan biar dina yg pegang pinggan ni kasi kat akak"
"ok sayang"

walaupun kanak2 sekecil itu mngkn tidak mengerti apekah mksd pahala itu,tp kite yg da dewasa ni..da terlebih tau ape 2 pahala,,,dosa,,kebaikan,,kejahatan...senang cite ak sendri la...kdg2 lupa tp bila diingatkan ttg perkara2 mcm 2 oleh adek ak yg kecik ni akan membuatkan ak terfikir alangkah bgsnye kalau ak mempunyai fikiran mcm 2 all the time,,supaya ak xleka,xlalai......tp itula manusia...insan itu sendri bersifat pelupa dan dgn sifat ini jugala wujudnya manusia yg pelbagai,,yg bertindak supaya saling ingat mengingati...saling lengkap melengkapi....saling nasihat menasihati,,,,,dgn amal yg sedikit,mgkn dpt membantu kita kelak bila kita berhadapan denganNYA,,,sebelum kite MATI tanpa ada apa2...



andai diri xdpt nk dibimbing,
usahakanla ia,
carilah penawarnya,
jgn dibiar diri terkapai2,
tanpa arah,
tanpa hala,
ALLAH tidak rugi,
tapi kitala yg akan rugi,
saat kita bertemuNYA,
jiwa kita kosong,
bekalan juga tiada,
ilmu tidak diguna sebaiknya,
malah anak yg soleh juga tiada,
untuk mendoakan kita,
andai dipnjgkn umur kita menjadi seorang ibu,
mahupun seorang bapa,
sedihkan...
apa sahaja yg tinggal sahabatku?

dunia makin kejam,
makin dahsyat,
aku takut,
andai tiba suatu masa,
tiada siapa mahu mengingtkan aku,
tentang MATI,
yang tiada berkecuali,
cukup sudahkah amalan kita?
andai ada amalan ikhlaskah kita?
kawan2,keluarga,masyarakat sekeliling,
dapatkah membantu kita?
sedihkan...
apa sahaja yg tinggal sahabatku?


p/s: aku tidak sempurna,,kau juga tidak sempurna,tiada siapa sempurna,,tapi andai kita saling ingat mengingati, seolah2nya aku telah membantu engkau, dan engkau juga telah membantu aku, bukankah hidup harus saling lengkap melengkapi?? 
fikirkan wahai sahabatku...

6/18/2010

TimE + liFE = pREcioUS

salam..alhamdulillah,praise be to Allah,never thought 2 have dis chance back to post sumthing in dis blog..firstly, thanks to my beloved fren who had given us this lovely award for this simple-and-nothing blog..this blog is just to share some of our thought from different person,different  thinking bout everything.,,on what we see everyday, what we do everyday, but not 2 share everything la kan..hehe..the private one still private =P that make us think that life is sooo wonderful if we really appreaciate it.. and for this lovely award gave by my fren hanajimi ,, thank you very much! arigato gozaimasu!..hehe =)

for this award, really appreaciate it, really move toward to jot down sumthing afterdis,but then the time..time is just too precious for me that maybe aftr dis i'll be a busy person..haha,,act there's no internet line aftr dis,.problem-based-learning-no-internet-line...hahaha

suppose dis award need to be given to other favorite blogger..for me, all blog was such a great blog when i read it..they thrown out their great thoughts, their feelings, their motivations, anything that is good to be shared with others..and for this award maybe i shud give it to everyone but the most blog that really catch me, my favorite blog, and this special award goes to:



1) hanajimi

you are such a great thinker! the way u write down makes me think what life is all bout,,not too much but its enough to make me think, with the presence of story or books that we shud read,or hows the real life is..as we grow older, many things start 2 come in mind...may god give us a peaceful mind along dis journey life.. aminn...


lately, i feel that the motivation books really attract me..its like having a covalent bond with this sort of motivational books..highly motivated! haha, (dulu penah gak terpk nk jd ahli motivasi) haha, sorts of various  ambitions during my childhood time! but the really-best-book-ever that i read recently was:



 (JANGAN BERSEDIH- JADILAH WANITA YANG PALING BAHAGIA)

maybe i was just too late to read dis book but this book really motivated me, never feel bored to read it, everyday, everytime during my free time, so happy when read it and make us feel dat life is too great n really precious given by Allah..during sadness or feeling empty,this book will help us through the hardness that we have,, eventhough this book stated that it's for woman, but i think its also good for everyone,not for woman only..the good things is that it highly stated for woman, as for me,its becos that women have more feeling, maybe too emotional,moody, more sadness surrounding them, they need to be motivated once they feel so lost, need to protected,need to be cared,need to be loved, and its highly stated for woman becos like this book said,one of the topic is "WAHAI WANITA YANG TINGGI KEDUDUKANNYA"  woman do have a high position given by Allah.. and the good things is that the words is very simple and its easy to be absorb n give a good impact if we really read through it,focus on it, n appreaciate on it..


my frens, i suggest to all of u, do try to read it, it's good if this book you can give  it to  your grandmother, your mom, your sisters, anyone who's in the mood of sadness,lost, feel betrayal, feeling alone, no hope,no life, surrender,..hope the person we give it to read dis book will throw away all the sadness, the emptiness, the loneliness,,,,because that's why we live for, for Allah,,all come from HIM.... do share with your family n frens =)


 "Jangan pernah berputus asa,kerana perubahan itu akan terjadi beransur-ansur. Anda akan menghadapi banyak rintangan yang melemahkan semangat, maka jangan biarkan ia menguasai diri anda."

 
p/s: never thought to post in english,,but then ,it just come out,,any mistake for my spelling or noun or verb,or any kind of it,,feel free to right it.. ^___^ ,, till then, hope to have this chances to jot down later.. sayonara!

6/05/2010

akhirnya uia jua destinasiku.....

aku tak pasti, gembira ke, sedih ke, menyampah ke, tertekan ke bila dapat masuk uia...
yang pasti, satu benda yang takkan kulupakan sampai bila2 sehari sebelum masuk uia, aku berasa tertekan yang amat sangat. banyak benda tak setel lagi. kol orang uia, layanan yang diberi sungguh tidak memuaskan. rasanya aku kol seawal jam 10 pagi. tiada sebab untuk orang tersebut berasa tertekan untuk menjawab soalanku. 'mungkin orang ni penat nak layan kerenah orang yang telefon dia setiap hari' bisik hati kecilku. namun begitu tekanan yang kualami, masih tidak reda juga.
ayahku pula secara tiba2 muncul dan bertanya "kenapa tak bagi borang tu sebelum ni?"
hmm...satu soalan yang sudah kujangkakan. emakku yang tolong jawabkan. "borang tu baru keluar semalam..." aku fikir, alangkah baiknya kalau aku boleh setelkan semua borang tu sendiri.. tak perlu mintak pertolongan sesiapa..aku berasa tertekan. mungkin anda pelik, kenapa perlu berasa tertekan. ya, inilah masalah yang saya hadapi selama ini, saya memang mudah berasa tertekan walaupun kerana benda yang remeh. sungguh! hingga saat ini tekanan tersebut masih belum reda!
pabila aku meneliti semula bagaimana pada permulaan masuk ke sekolah menengah, begini juga yang terjadi. aku berasa tertekan..kerana pada hari pendaftaran, ayahku mengalami kebengangan..yang menyebabkan aku turut berasa bengang...sungguh!
yang pasti aku sangat geram!!!!oh ya Allah, tenangkan hatiku...maafkan aku..
kadang2 aku merasakan ini semua terjadi kerana dosaku sendiri..banyak melupakanNya...sebaliknya banyak mencintai dunia yang fana ini...solatku habis tunggang langgang...aku sedar akan perkara ini..tapi...itulah dugaan bagi seoranmg hamba Allah...setiap manusia pasti akan diuji..hanya ujian yang dikenakan terhadap setiap mansia itu berbeza dan takkan sama...
sedarlah wahai diri!! insafi diri kamu!!

6/03/2010

bOLEh kE??

alhamdulillah masih dipnjgkan umur hingga harini=) hai,,kebelkgn ni asyek pos sumtg je kat blog..besela,blog ni bukan dishare oleh sorg tp beberape org..hehe (gelak jahat sket)...spttnye blog ni da lame sgt xdiusik sbb 2 nk usik,,rsnye xlame lg,eh xpon mulai sok  da xdpt nk tulis da kot,,,mungkin...penah gak terpk nk buat blog sendri tp rsnye ak lbh selese tok berkongsi..sharing is caring kan?? ^___^

ak pasan yg ak ni jenis suke menulis..tulis la ape2 yg ade dlm kepale tp xsume blh diluahkan,,ape yg diperkatakn mest berhati2 supaya x menyinggung perasaan sape2..if sape2 ade tersinggung ngan stiap ape yg ak tulis,saya minta maaf byk2,xbermaksud untk menyinggung sape2 skadar luahan je..

 kalo xsilap sjk drjah 3 lagi ak da suke menulis especially bile cikgu soh buat karangan BM,kompem ak akan tulis nk dekat 200+ words..wow!! daya imaginasi ak tggi kot sbb pena cikgu pesan xperlu tulis pnjg2 tp everytime ak tulis mest lebh 200+ words dan stiap kali 1 karangan ak mest akan lukis 1 pic kat bawah die menandakan ape yg ak tgh tulis pasl karangan 2..haha, bile diingat blk ade 1 kes 2 pic ak lukis pelik sgt pas2 cikgu pggil kedepan kelas,,

"awak cube lukis ape ni?"
"tempat duduk die cikgu.."
tapi nape saye nmpk macam stokin,ni kale itam ni awk kale"
"cikgu,ni tmpt duduk diela..T__T" dalam hati ak tau la ak xreti nk melukis...
"tapi awk kale cantik n mcm biasa tahniah awk dpt A"
"time kasih cikgu!" 

berbunga2 ak bile tgk karangan ak A..haha=D dan xpsl2 cikgu 2 pegi tegakkan buku ak kat ats meja die supaya sume org blh tgk ape ak lukis...malunye...sibek cikgu ni baek ngan ak,walopun ak malu tp wat bodo jela,atleast karangan ak gud kan..haha (jgn bangga ye, xelok tok hati=p)

sejak 2 ak pasan yg ak ada potensi untuk menulis walopun kdg2 merapu tp logikla jugakkan,,penah gak smpai 1 masa 2 terpk nk jd novelis sbgai keje sampingan tp ak ni mls sket nk membaca,ape yg ak tulis sume berdasarkan daya imaginasi ak je...penah skali buat cerpen dan mintk pendapat kwn2,dorg kate bagus boleh buat sale..hahaha,,da ilang kemane tah buku ak tulis cerpen 2...
 3 OR 4 YEARS AGO,kwn ak yg  pasan yg ak blh buat bait2 sajak kot,xpon ala2 syair kot,yg pengakhirannya xkesahla huruf vokal or konsonan, skadar meluahkan ape yg terpk di otak,tgn ak laju je menulis..blh jadi perasaan hati,blh jd jugak sekadar nasihat pd diri sendri dan blh jd jugak sekadar biasa2 je..kdg2 if da lewat mlm xblh tido, kalo ak tbe2 ade idea,tros pen dan kertas ak capai cube meluahkan ape yg ak fikirkan....

untk membuat blog sendiri mgkn mengmbil masa dan buat masa ni ak mngkn nk stop dulu dan mgkn dismbg ataupun tidak,bergantung...kita hanya mampu merancang...ak skdr merancang tp Allah yg lbh mengetahui apa akn berlaku pd masa akn dtg.....mgkn dismbg oleh org laen..atau mgkn juga terbiar..
ESOK,ak akan pulang ke rumah,byk mende nk kene buat ni...hehe ^__^

1. mestila jmpe FAMILY especially dina! rindu ah! spt yg ak tulis smlm kangen sama kamu!
 
2. nk msk spesel to my siblings especially adek laki ku yg mengidam nk mkn kentang msk ape tah..nnt akak buat ye=)

3. nk msk spesel jugak 2 my siblings especially adek ke-2 ku yg bakal kitrg antar ke asasi uia ahad ni,,,akhirnya itu pilihan dia walopun sblm ni katenye berbelah bagi nk pegi overc ke x,,ak nasihatkannya tetapkan hati dan pilihla mane yg terbaik untknya.. always beside u dear sis!! xpe, dekat sket ngan family kan..hehe,,,moga sgale urusanmu dimudahkan Allah...akak doakan=)

4. tmbhkan lg skill masak ak walopun umi kate ak msk ok tp hakikatnye ak rs byk g ak xtau,n 1 more thing ak nk blaja buat kek dan roti byk2 nnt senang..=) (ni promote diri ke ape nih??haih....)

5. STUDY! ye, tambah ilmu dan buat revision smule ttg ape yg ak da pelajari selama ni, abah slalu pesan ape yg kite pelajari 2 nanti akn digunakan mase kite keje nanti..kene praktikkan jugak..insyaallah moga terisi masaku...aish! jgn asyik tgk tv cite korea sudala..

6.blogging??? xda kot..wat mase ni nk stop dulula..bg laluan pd perkara laen yg lbh pentg..insyaallah..


sekilas lalu muka salah seorng pemilik yg share blog ni,,,


sebelah kiri mase skarang,da tua ak rupenye..huhu
sebelah kanan mase dulu, mase muda umur 3/4 kot..xingt..
nnt kalo umur pnjg lgi nk letak pic muke da tua nnt=p
sorry 2 everyone if ade sape2 yg anggp blog ni perseorngn cume nk diingtkan lg skali yg blog ni bukan milik seorg tp beberapa...BEWARE!


p/s: kebelakangan ni ak sering mencari sesuatu,..

dalam jalan yg berliku ini,
terkadang ak lalai,
terkadang ak tersasar,
drpd persimpangan yg sebenar,

dalam jalan yg berliku ini,
terkadang niatku lari,
terkadang hatiku resah,
mohon ditetapkan hati yg gundah...

tabahkan hati ini, 
tabahkan diri ini,
kuatkan semangat ini,
mencari sesuatu yg pasti,
berjumpakah ak nanti??
mohon padaMU YA ILAHI.....


~~~ You can’t make someone love you, all you can do is be someone who can be loved, the rest is up to the person to realize your worth~~~