2/23/2010

aku memerlukanmu Ya Allah...


ya Allah,..ya Allah,..ya Allah...ak memerlukanMu Ya Allah..
ak cuba untk tidak lupa mengingatimu tapi ak tewas Ya Allah..
kdg2 ak terlalu gembira smpai ak terlupa diriMu Ya Allah..
dan bila tiba kesusahan baru ku mengingatimu Ya Allah..
ak tewas Ya Allah..
Ya Allah,,kdg2 ak rs ujian yg kau berikan ini terlalu berat bgku Ya Allah..
terasa seperti ak sgt2 tidak mampu menanggungnya Ya Allah..
kdg2 ak menangis mengenangkan betapa ak tidak mampu menanggungnya Ya Allah..
tapi ak tahu setiap ujian yang Engkau beri bersesuaian dgn diriku Ya Allah..
Ya Allah,,kau berilah ak peluang lagi sekali untuk ak menunjukkan yg terbaik buat keluargaku Ya Allah..
ak sedar mereka sgt menyayangiku Ya Allah..
sepertimana Engkau menyayangi hambamu yg hina ini Ya Allah..
ak sedar ak tidaklah sebaik yg mereka melihatku Ya Allah..
kdg2 ak malu Ya Allah..
mereka terlalu mengatakan diri ini baik Ya Allah..
sedangkan diri ini masih dlm proses ingin memperbaiki diri Ya Allah..
Ya Allah..ak tidak punya kekuatan Ya Allah..
kala ini ak merasakan diri ak semakin menjauhiMu Ya Allah..
Kau kuatkanlah iman di dada ini Ya Allah..
Kau bersihkanlah hati ini yang semakin hitam Ya Allah..
ak sedar ak adalah hambamu yg hina..
tidak layak rsnya ak memohon pertolonganMu Ya Allah..
tapi Engkau tidak pernah meninggalkanku Ya Allah..
Engkau sentiasa disisiku Ya Allah..
tetapi kenapa ak yg semakin menjauhiMu Ya Allah...
ak ingin dekat denganMu Ya Allah..
ak mahu melakukan yg terbaik Ya Allah..
kdg2 ak merasakan ak tidak layak untk berada pada tahap ini Ya Allah..
tetapi ak tahu Engkau telah mencaturkan yang terbaik untukku Ya Allah..
Ya Allah,,
ak memohon perlindunganMu Ya Allah..
andai ini yang terbaik bagiku,Kau kuatkanlah hatiku Ya Allah..
ak ingin berjaya Ya Allah..
ku memohon supaya sentiasa berada dlm lindunganMu Ya Allah..
ak memohon supaya diri ini menjadi yang lebih baik drpd yg sebelumnya Ya Allah..
lindungilah aku Ya Allah..
pimpinlah ak ke jalan yg benar dan jauhkanlah ak drpd kelalaian duniaMu Ya Allah..
hanya ini ku pinta Ya Allah..
amin~~~~~~~~~~

p/s: don't ever give up my dear..i know u can do it! try your best 4 yourself n your family=)
its me,,i luv myself,i don want to ever give up in doing anything~ pray 4 my success n hope to see the future of me treating other people in the islamic way of life..

2/07/2010

7 perkara memotivasikan diri di pagi hari...

Perkara terbaik yang anda patut lakukan di waktu pagi, adalah :

1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.
Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup,anda juga masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini,lebih baik dari yang kelmarin.
2. Tekad Bermotivasi.
Pasang niat dalam hati yang anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya.Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua.Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.
3. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi.
Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni. Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga ia mudah turun. Kesannya, anda menjadi tidak bersemangat, lemah longlai dan lemas.
4. Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah.
Bila anda mula punch card nak masuk kerja, baca bismillah, moga anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat anda lalai, mengantuk,macam tak cukup cas betri saja. Andai kata anda seorang pelajar, bermula dari nak masuk kelas, duduk di kerusi anda dan mula nak bukak buku, mulakan semuanya dengan bismillah. Moga apa jua yang anda lakukan mendapat keberkatan.Masuk saje ke dalam kelas, pasang niat anda mahu menuntut ilmu. Bila istiqamah melakukannya, anda punya peluang cerah untuk menjadi cemerlang!
5. Set Target Kemajuan Diri Sendiri.
Ini juga kurang dititikberatkan. Bila dah keluar rumah sama ada ke kelas atau ke tempat kerja, kita tak tahu apa yang kita nak capai haritu. Betul tak?Kita hanya nak sampai di sana, bekerja (atau menghadiri kelas) lepastu nanti petang balik rumah, berehat, makan, minum, pastu tidur. Esok pagi, bangun dan perkara sama berulang lagi.Hidup Anda bagai dalam 1 bulatan, situ-situ saja.Mulai hari ini, ubah sikap anda. Set target apa yang anda mahu capai, lagi best setkan untuk setiap hari. Andai anda seorang pelajar, set target berapa bab yang anda nak ulangkaji, berapa buah buku yang anda nak baca dalam minggu ni, berapa soalan anda nak bertanya pada lecturer atau guru anda nanti. Andai anda seorang usahawan, set target berapa jualan yang anda nak capai hari ini dan berapa keuntungan yang anda nak dapat hasil dari bisnes anda. Set juga apa yang anda nak pelajari hari ni dalam bidang bisnes anda.Andai anda seorang pekerja, set berapa tugas yang anda nak siapkan dan set limit masa untuk anda menyiapkan segalanya. Kecekapan seorang pekerja di nilai dari kepantasan, ketepatan dan kekemasan.
6. Lihat Warna Cerah.
Warna boleh mempengaruhi mood. Warna cerah membuat kita jadi energetik, ceria dan penuh dengan idea. Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood anda menjadi positif.
7. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan.
Lepaskan segala yang dulu-dulu. Maafkan orang di waktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang.Lepaskan dendam, rasa tak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya.Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi. Kesannya, anda jadi orang yang tak bersemangat langsung. Lebih teruk, anda jadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.
Anda mesti berubah untuk kemajuan diri.Berani Berubah Untuk Kecemerlangan Hidup.
" wahai tuhan ku, aku tak layak ke syurgamu ...namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu.. .......,kami lah hamba yang mengharap belasdarimu ........Ya Allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa......ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia.
b/h: artikel ini diambil dari emel yang ana dapat. Syukran kepada siapa yang menulisnya. selamat beramal!

2/02/2010

sekadar menyatakan pendapat~

ye,saye tergerak hati nk pos sumthg pade blog ni. kala ini sambil mendengar lagu open your eyes by maher zain ^^ jgn lupe kwn2,sesgghnye blog ini bkn milik perseorangan seblknye dikongsi beberapa org..so,sukacitenye saye kat sini sekadar ingin menyatakan pendapat saya sbgai manusia biasa yg tak lepas dr melakukan kesilapan..

tak tau nape mlm ni saye...awat ber'saye2' ni?? haha=P ak ni jenis suke tnye pendpt org,mgkn ade certain org tak brape suke nk bg pendpt die tp bg ak even kalo seseorg 2 dpt bg sket pendpt berdsrkn ape yg die fikir kan ke bgs 2 namenye?? so ak leh comparekan plak ngan pendpt org laen yg ak tnye..supaye ak dpt pendpt yg terbaek n blh diterime pakai^^

so,untuk kali ni ak cube memberi pendpt ak sindri tanpa ak tanye pendpt org laen berdsrkan pengalaman dan pengamatan spnjg ak hidup smpai skang ni..alhamdulillah msh pnjg umur ni,smoge ak dpt gunekan ke jalan yg benar..amin... topik kali ni berkenaan tudung labuh..sonok tak? hehe..bukan calang2 tajok ak nk bg pendpt ni..kalo salah ckp takot ade yg terase ati tp ak cube memberi pndpt sehabes baek yg boleh ^___^

ak pernah memakai tdg labuh suatu ketika dulu,tp kini? alhamdulillah msh kekal labuhnye walaupun ak rs da mcm maken singkat lak tp msh menutup ape yg sepatotnye ditutup..itu pada pandgn ak,tp pada pndgn mata org laen mgkn dorg akan berkata mcm2.. mungkin ada yg akan kata..
'eh,rsnye dulu die skola agama,bukan ke dulu tudung die laboh sket?skang da laen mcm je tdg die ak tgk'

'eh, takdela,ak rs tudung die stil laboh lg cumenye da tak same r kelabohannye mcm time skola dulukan'

'tapi dulu ak rs die pena ckp yg die nk kekalkan kelabohan tudung die 2,bukan ke dulu die yg salu bg cramah labohkan tudung..labohkan tudung..'

haha..diatas adalah diantara beberapa dialog yg ak dgr tp 2 sume bukan ditujukan tok ak sebaleknye kpd org laen..sbbnye orang2 ini telah berjumpe dgn ak dan mengeluarkan dialog mcm 2..hurm..agak sedih gakla bile orang2 ini yg datang kat ak then mengeluarkan dialog mcm 2 sedgkan ak sgt mengenali org2 yg mereka katakan itu.. ak tak nafikan yg ak nmpk perubahan yg berlaku tp ak cube menafikan sbb mereka2 sume itu adlah rakan2 ak sindri..dan ak inginkan penjelasan yg jelas dr tuan empunya badan sendiri..mungkin ade beberape faktor yg menyebbkn mereka2 menjadi sebegitu rupa.. ak taktau..kite tak boleh menuduh sebarangan..paling ak sedih bile ade diantara orang2 ini yg dtg kepadaku mengatakan kwn ak suda berubah disebbkan seorg lelaki T_T seboleh2nye ak menidakkan perkara itu sbb ak tau die bukan mcm 2..tp apakan daya ak,ak hanya manusia biasa.. sampaila 1 hari 2,mmg tuan empunya badan sendiri yg dtg bercerita dgn ak dan alangkah sedihnye kebenaran mmg terbukti brdsrkan kata2 org laen..cuma ak sorg je yg menafikan.. dan algkh bgsnye kalau tuan empunya bdn dtg kepadaku supaya jgn percaya kepada kata2 yg blom tentu pasti itu..huhu..bukan seorg tuan empunya badan sebaleknye beberape orang yg dtg sendiri mengaku dan membuat penjelasan..aku sedih dan terkedu dan tak tau nak kate ape,,ak cume mampu diam dan mendengar sbb ak tau ak takdela baek mane pon kalo nk bg nasehat...huhu

ak sbgai manusia biasa yg suatu ketika dulu penah bertudung laboh dan insyaallah ak berharap smoge tudung ak msh laboh smpai bile2 walopun ak rs mcm da kurg laboh je..huhu..ingin ak nyatakn kat sini bahawa ak sgt menghormati org yg sgt bertudung laboh sbbnye pd pndgn mata ak mereka2 ini blh dijdkan cth yg baek tp sayangnye bile org yg ak hormati itu mule menunjukkan belangnye maka ak suda mula tawar hati bukan ape tp sbbnye mereka2 inila yg suatu ketika dulu penah mengatakan 'say no to kapel!' 'say no to seluar jean!' 'say no to mekap!' 'say no to minyak wangi!' say no to keluar berdua2an!' 'say no to messaging!' ye!! mereka2 inila yg penah dtg kepadaku mengatakn perkara2 begini,, ak sgt kagum dgn keberanian mereka mengeluarkn kenyataan begini kerana ak suatu ketika dulu lebih selesa bertindak senyap dan mendengar sbb pada ak,kite sbgai manusia biasa taktahu ape akan jadi dgn diri kite pada mase akn dtg.. btol tak??

dan apabila mase telah berputar dgn lajunye,smpai suatu ketika ak telah terjmpe mereka kembali,ak sedih kerna mana hilangnya ape yg tlh dorg perkatakan kepada ak suatu ketika dulu,alangkah bahagianya ak kalau ak terjmpe mereka2 ini dlm keadaan msh kekal seperti dulu,kalo takpon maken bertambah baek dari yg dulu..kdg2 bile ak pk balek,ak tak sggup nk jmpe dgn mereka2 sbbnye ak rs malu dgn diri ak sindri betapa ak msh ingt setiap kata2 mereka tp sygnye mereka da terlupa ape yg telah mereka sering perkatakn pada ak..huhu..

itulah manusia,mmg tak penah lepas dr melakukan kesilapan,, sama mcm ak gak,,ak tak nafikan yg ak sendri mgkn sehngga kini suda byk melakukan kesilapn yg mgkn ak tak nmpk tp org laen nmpk..smoge kawan2 maseh sudi menegur andai diri ini telah berubah ke arah yg kurang baek..

pada ak,ak msh bersyukur sbb ak msh begini dan ak sentiasa berdoa moga suatu hari nanti ak dikurniakn seseorg yg mmpu mengubah ak ke arah yg lebih baek..amin.. ini semua hanyalah pendapt dan pandgn ak sahaja..betapa ak sgt kagum dgn mereka2 ini tp sygnye kekaguman ak itu dan rase hormat ak itu telah hilang gara2 lupenye mereka2 ini pade ape yg telah mereka perkatakan kepada ak suatu ketika dulu....maafkan ak.. tp ak msh berharap agar rs hormat ak pada org laen yg bertdg laboh skarang ini maseh ade dan biarlah tudung laboh itu semanis sifat si pemakainya..bukannya manis pada labohnye tudung itu tapi sgt pahit sifat dan sikap mereka~~ renung2kan dan selamat beramal ^^

adios!! mahu tidur...nite!

2/01/2010

bukan senang nak tegur orang....

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga ana post blog setelah beberapa bulan terperuk kat tempat ana belajar ni.
Selalu je rasa nak post blog setiap kali ada idea2 yang mencurah-curah. tapi, tak pernah berkesempatan nak post. tapi, bila ada kesempatan nak post, tak tahu pulak nak post pasal apa.
Harapnya, post kali ini akan memeberi makna kepada anda yang membacanya.
Mungkin tak banyak, tapi hanya sekadar pesanan buat diri sendiri dan orang lain.

Hati manusia mudah tersentuh. umpamanya, macam marshmellow. Lembut dan sedap. Tapi kenyal. Bila ditegur, pasti terasa. Mungkin dah ada niat nak berubah, tapi, tak tahu bila masa yang sesuai. Itulah manusia.

Manusia semakin hari semakin membesar dan bukan semakin mengecil. Begitu juga dengan pemikirannya. Seharusnya seorang manusia itu lagi besar lagi positif pemikirannya. Jika tidak sampai bila baru boleh terima nasihat orang lain. Andai ada yang ingin menegur, pasti dia akan berfikir yang negatif. Seharusnya kita ambil teguran orang lain untuk memperbaiki diri kita sendiri kerana adakalanya kita tidak sedar apa yang kita lakukan tu betul atau salah.

Alhamdulillah, banyak pengalaman yang ana dapat dari tempat ana belajar ni. Konflik dengan sahabat adalah sesuatu perkara yang tidak dapat untuk dielakkan. Semasa di sem 1 ukhuwah anatara kami sangat baik. Kami saling mempercayai antara satu sama lain. Sem 1, tidak banyak ujian. Maklumlah baru nak berkenalan.

Semester 2, pelbagai benda berlaku. Ukhuwah kami mula diuji. Kami sudah berlainan fikrah. Saling meragui antara satu sama lain. Apa yang ana lihat lain dengan apa yang mereka beritahu. syak wasangka mulai timbul. Ana merasakan yang ana berada di pihak yang betul. Ana berasa persahabatan ana dikhianati. Ana berasa ditipu dengan hebat sekali! Kami mula berpecah menjadi dua puak....tidak sama fikrah...bila berhadapan dengan mereka, terasa seperti menjadi orang yang baik. Ketika di belakang mereka, jadi orang jahat....cakap mereka salah..sedangkan ana tak pernah tahu pun dengan sebenar-benarnya siapa yang salah! Hati terasa sakit pabila perkataan 'zhonn' diulang berkali-kali. Tidak dinafikan, adakalanya memang terniat di hati ingin bermaafan. Tapi, seringkali tak berjaya. Di semester 2 juga, ana sudah mula menyukai untuk menghadirkan diri di setiap program yang dianjurkan seperti ceramah, forum, debat dan sebagainya.

Semester 3 bermula...ukhuwah terus diuji...Hati ana berasa 'panas' apabila ana mendapat tahu bahawa pesan sahabat yang ana buat untuk dipublishkan di Wasilah Tarbiyah kena reject. Setahu ana, kata-kata yang ana buat tidak menyentuh hati mana-mana pihak. Memang benar pada mulanya ana ingin menegur pihak-pihak tertentu. Tapi ana fikir mungkin ia sebagai satu nasihat dan peringatan buat diri sendiri juga. Oleh sebab perkara inilah yang menyebabkan ana ingin post di blog ana. 1) Berkata benarlah walaupun pahit. 2) Jangan sesekali mengkhianati persahabatan dengan menipu. 3) Berilah kerjasama yang terbaik dalam setiap perkara yang dilakukan. Inilah kata-kata yang ana buat. Sekarang, ana dah tak fikir apa-apa. Mungkin pihak tertinggi WT ada sebab yang munasabah untuk tidak mengeluarkan WT pada minggu tersebut.
Kini, ketika ana sedang menaip atau lebih tepat lagi meng'edit' semula post ini, ana berada dalam keadaan yang keliru. Ana tak pasti bahawa adakah selama ini tindakan yang ana buat terhadap sahabat ana sendiri adalah perkara yang betul atau salah? Ana berasa sebak dengan situasi yang berlaku sekarang. Perpecahan dalam kalangan umat Islam sedang berlaku! Apa yang patut ana lakukan? Berdiam diri? Mengadakan perdamaian? Atau terus bermusuhan?

b/h: kepada senior ana yang mungkin membaca post ini, ana harap sangat antum dapat memberi sedikit pandangan. Mungkin pandangan antum berguna kepada ana untuk dijadikan guideline dalam mengubah diri ini.