3/19/2010

pERempUaN & JerAWat~~

ohh,arini nk cite 1 kisah pasl girl n pimple..pimple ke?dimple ke??eh, jap2..ape 2 dimple?ye..ak da mule merepek~ tau x nape girl xleh dipisahkan ngan jerawat?? haha,ni ikot pemahaman ak je r..saje nk bg opinion..memandngkn ak juga adlh seorg perempuan..so kene cakap sopan2..eh,apekes? haha..

okayh2,jum dgr opinion ak=p korg nk trime silela,tapi kalo xnk ak xmara sbb ni opinion ak..beza org beza pandngn kan3?? da bertahun ak idop tipu r kalo nk ckp muke ak licin tade jerawat..tipu2.. even yg ak tau pun secantik or selicin mane pon muke seseorg 2 act muke die lg byk gilerr jerawat cume jerawat die segan nak keluar je..sian kan?? tengok ak nye jerawat ak tak suruh die kua tp die nk kua..memg xphm@__@ time ngah kritikal ak xnk die kua,suddenly je plop~ die pon dgn xde adabnye telah kluarkan diri die..cantek je kedudukan die..nais! haha=p

pas2kan, 1 mende yg ak xpena buat walau seterok mane pon die kua ak TAKKAN sesekali picit die sbbnye ak xnk die terseksa kene picit ngan ak..haha,untk makluman ak xpena picit jerawat ak seumo idop ak sebbnye mak ak ckp kalo kite picit jerawat kite nnt die lg membesar dgn sehatnye! so,ak amek nasehat mak ak sbgai pengajaran yg tak blh ak lupe smpai ke anak cucu ak..ak akan perturunkan ilmu ni kat cucu2 ak nnt..haha=p


bile ckp psl jerawat,1 mende yg ak pasan adlh mase dulu2 la kan, kwn2 ak la kan,kalo dorg nk p dating ke,apeke,konon2 ckp dpn ak bkn p dating padahal peg je..xya r segan2 nk ckp ngn ak,,ak xmara r weh,tp sukati korg r tau mane btol mane salahkan..tibe2 emo, haha=p ok2,smbg blk story, 1 mende ak pasan kwn2 ak akn mule cuak bile esoknye nk p kua tp tbe2 jerawat pon muncul kat muke yg cantek molek 2..haha,ak suke tol tgk kwn2 ak da glabah cari T3 r, bedak sejok r kasi tepek2 kat muke,sapu ape2 minyak ke,ape2 je r,ak pon tatau...alasan mereka: esok nk dating so segan r kalo die tgk...nnt xcntek...hhaaha..lawak r korg ni..kalo segan ngan si dia, baek xya kua lgsg ngan die,nmpk sgt die 2 tgk muke ko yg licin je,, pas2,nk nmpk cantek je all the time depan die,itu blm kawen lg,mase blm kawen kemaen ckp,ala xpe,jerawat sikit je 2, i tatap sayangg u..haha...bile da kawen: asal muke u penuh jerawat ni?? i segan..mane nk letak muke?? hahaha.. overdialog=p

lg 1 story ak nak share adlh jerawat ni bukan stakat pompuan je ade,laki pon ade ok! cume kalo sebot je jerawat,,ibarat permpuan dan jerawat xeh dipisahkan.. so,mcm2 la produk tutup jerawat byk kua skang kat kedai..nak bg cantek,anggun,comel,,ape2 jela.. mslhnye skang ni,jerawat 2 kan bgs,die kua kasi bersih muke kite tp ak tak nafikan r kalo die terlalu dasat sgt smpai meletop2 kat muke 2 mmg parah r 2,kene r try berubat jugakkan..kire mcm keyakinan diri kite akn down jugak r kan.. tp kalo stakat jerawat 2 mcm segan silu nk kua tp die tetap kua cumenye kecik je saiznye 2 xpela kan,,xkesah sgt..ade ak kesah?? haha=p

itula die JERAWAT..mmg sronok je die kua kat muke kite..kite da cube halang tp die tetap nk kua..memang DEGIL! pas2 dala jerawat ni ade byk jenis lak 2..ak bersyukur gakla sbb muke ak bkn jenis jerawat batu..just jerawat pasir je..asal lalukan air,die pon ilang..haha=p



hah??muke ko ade jerawat??? OMG!


p/s: sape2 xsuke tgk muke ak berjerawat jgn kawan ngn ak sbbnye korg xikhlas..kawan sbb tgk muke cantek padahal kalo nk kawan trime je kite seadanye...haha..peace!

3/14/2010

~~kadang-kadang~~

kadang-kadang,
kita lupa siapa diri kita,
kita leka dgn nikmat yg kita ada,
kita alpa dan lupa,
semuanya dtg dari-Nya..

kadang-kadang,
bila kesenangan menerjah kita,
kita gembira tidak terkata,
kita lupa mengucap syukur pada-Nya,
kita alpa dan leka,
semuanya dtg dari-Nya,

kadang-kadang,
bila kesusahan mula menjelma,
kekalutan mula tiba,
kita  baru hendak mengingati Dia,
baru mahu meminta bantuan,
baru mahu meminta dikuatkan,
baru mahu ketenangan,
kita terlupa,
semuanya dtg dari-Nya,

jgnlah sesekali kita melupakan-Nya,
tak kira dimana kita berada,
panjatkanlah kesyukuran pada-Nya,
pada setiap masa,
kala senang mahupun susah,
kala gembira mahupun duka,
kala berjaya mahupun  gagal,
kerna semuanya telah ditentukan oleh-Nya,







p/s: put your trust in Allah~~

masih mencari diri sendiri

salam to all my fren=) alhamdulillah dipanjatkan kesyukuran ke hadrat Illahi kerna ak msh dipnjgkn umur, msh trus segar bernafas di ats muka bumi ini ^__^ 

sehingga ke saat ini,stlh kembali dr bertemu wif my beloved sibling, wondering tru all the day,wats act the prob yg stil diri ini xleh nk setlekan? *wondering3...* ak cuba melakukan yg terbaek tp mskn hasilnya msh sama? tidak berubah..huhu..ak sedang cuba,sentiasa mencuba namun takdir menentukan segalanya..ak sendri bingung..namun ak dpt merasakn adkh semua ini berlaku disebabkan sikapku?akhlakku?ibadahku yg semakin berkurangan? huhu T__T maafkan saya,saya cuba berusaha melakukan yg terbaik namun,...

ak rindu pada zaman dahulu..zaman persekolahanku,zaman dimana kerohanian penuh terisi didadaku..zaman dimana ak sentiasa memberikan yg terbaik utk diri ak dan family..but now,,its like all dat things had gone..ak mula tercari2, apakh sebnarnye matlamat yg ak cuba kecapi..matlamatku kini smkin meluas skopnya..tidak kepada 1 perkara sahaja..ak cuba mencapainya seprtimana ak berjya mencapai 1 matlamatku yg brjaya meletakkan ak disini..kini, ak sdg berusaha mencapai 1 lg matlamatku..sedang berusaha ke arah itu...

ya Allah,
ak memerlukan pertolonganmu,
ak memohon lindungilah ak,
dr segala perkara kejahatan,
dan kuatkanla hati ini,
demi menempuh sebarang dugaanmu...
amin.. T____T



p/s: hari ini,ak telah membuat 1 keputusan..ak mahu melupakannya dan cuba mencari semangat yg baru berbekalkan doa dr umi dan abah..doakan perjalanan hidup berjalan dgn lancar dan tenang..maafkan ak~~

3/08/2010

cuti midsem datang lagi!!! yeah!

hmmm...biasanya cuti, orang suka buat apa ek??
tido...makan...tengok tv....tido balik....makan lagi....solat pulak....then???
cuti kali ni, selama 9 hari. seminggu lebih awal dari budak sekolah cuti. so, duduk rumah, tolong parents, goyang kaki and buatla apa-apa yang patut. boleh ke macam ni?
perkara inikah yang diharapkan ibu bapa daripada anak-anaknya kalau cuti tiba?
semestinya tidak!
mereka lebih suka kalau anak-anak mereka mengisi lapang dengan perkara berfaedah seperti mengulangkaji segala matapelajaran yang dipelajari, membaca al-quran, bangun awal, solat awal, berbaik dengan adik beradik dan bukannya bertumbuk sana sini.
saya pasti ramai mahasiswa/mahasiswi yang lebih baik dari saya yang mengamalkan perkara-perkara yang berfaedah ketika cuti.
cakap mengenai perkara baik, teringat perkara jahat. sangat menyedihkan tika ini, saat ini, setiap kali membelek suratkhabar pada tiap hari berita yang tak pernah miss nak keluar mesti berita pasal pembuangan bayi. mungkin anda dah muak nak baca cerita ni. so, terpulanglah. anda berhak navigate away from this page.
___________________________________________________________________________________
agak-agaknya, kenapa ramai sangat pasangan yang suka suki je nak buang anak merata-rata?
izinkan saya beri pandangan saya terhadap kejadian yang dah menjadi satu fenomena biasa di Malaysia ini.
mungkin mereka yang seronok melakukan perbuatan tersebut tidak mengetahui bahawa mereka akan disoal di akhirat kelak! bayi-bayi yang mereka bakar hidup-hidup, buang dalam tong sampah, kena gigit dengan kerengga, campak dalam longkang, hanyutkan dalam tasik itulah yang akan menyoal kembali 'ibu bapa' mereka?
bayi-bayi ini Alhamdulillah, selamat di akhirat. tapi, bagaimana pula dengan bayi-bayi yang lahir cukup sifat dan ditinggalkan oleh 'parents' mereka di masjid-masjid, depan rumah tok imam ke atau di mana-mana tempat yang elok, kemudian mereka membesar dengan baik, menjalani kehidupan dengan aman tanpa mengetahui status diri mereka yang sebenar! tiba sahaja hari perkahwinan, bermulalah episod hitam dalam kehidupan bayi tersebut. status sebenar diri mereka telah diketahui! "aku anak luar nikah!!! mana manusia yang melahirkan aku dulu? aku kotor, jijik, hina!" dan disebabkan perkara ini jugalah, mereka akan turut sama mengulangi sejarah hitam yang 'parents' mereka pernah lakukan. alasannya, "dah aku anak luar nikah, 'mak bapak' aku dulu pun buat camni jugak.." sedih tak??
___________________________________________________________________________________
nasihat saya kepada pasangan-pasangan yang tengah hangat bercinta, fikir-fikirkanlah perkara yang akan berlaku. jangan terlalu taksub dengan cinta sebelum kahwin. manusia boleh berpura-pura ketika bercinta. mereka tidak akan tunjukkan belang mereka yang sebenar. lepas kahwin itulah diri mereka yang sebenar. segala baik buruk pasangan kita, harus terima dengan hati terbuka. bukannya menyumpah seranah mereka, bukannya mengungkit kisah-kisah sebelum kahwin. dah kahwin, tutup buku kisah cinta yang lalu. bukak buku baru. baru elok rumahtangga. takdelah bayi-bayi yang tak berdosa jadi mangsa!
ingat, setiap perkara yang kita lakukan pasti ada akibatnya. sama ada baik atau buruk. itu terletak di tangan kita.
___________________________________________________________________________________
kepada mereka yang tidak pernah bercinta dan sememangnya tidak mahu terlibat dengan perkara-perkara sebegini, bimbinglah rakan-rakan anda yang sedang asyik dengan percintaan. jangan tinggalkan mereka terkapai-kapai. mungkin mereka tidak sedar bahawa tindakan mereka itu salah. jadi, andalah yang patut menasihati dan membimbing mereka.
___________________________________________________________________________________
kepada para ibubapa, pantaulah pergerakan anak anda. kadangkala kita perlu menyibuk tepi baju anak-anak kerana kita concern dengan mereka.
saya tahu, saya juga insan biasa seperti anda. kadangkala leka dengan tipuan dunia. kadangkala rebah jatuh. saya memerlukan anda untuk menasihati dan membimbing saya andai saya tersasar dari landasan yang sebenar. manusia mana yang tak pernah melakukan kesalahan?

3/01/2010

::uLaR oH UlaR::

korg tau x ape 2 ular?kalo sape2 xtau,mmg blh menangis ak T______T ular adlh sjnis binatang liar yg sggh menggelikan pd ak r kan..xtau r pade korg bes sgt smpai blh buat pet kesygn =p

okayh,kali ni so sudden ak teringt ular sbb baru2 ni ak ade msk 1 toilet ni,then so sudden ak nmpk 1 mende gerak2 ats lantai..OMG! mmg SAH bukan ular!! tapi cacing ala2 kerawet gitu,,adeh~ mane r dtg cacing bersifat ala2 mcm Eschericia Coli je ak nengok T___T huh! xjd ak nk msk toilet yg bes tuh n tah cemane ak tetbe terbyg kalo yg ak nengok 2 adlh ULAR n buknnye CACING KERAWET! huhuuuu..mau ak xgerak dr toilet 2,statik je kot! kalo die stat melingkar kat bdn ak,naye je..n kalo tetbe je fon ak berbunyi,lg r ular 2 terkejot! wah!!ak xleh bygkan....


ckp psl ular ni,byk sgt kesah ular yg hadir dlm hidup ak,,mcm apeje ak ckp ni @___@, mcm r ular 2 bf ak..hahaha =D


KES 1 :
ingt lg nenek ak cite ade ular msk dlm umah nenek ak kat kg nun sane 2, sibek ms 2 ade pkck ak, kalo x,xtau r cane nnk ak nk survive..oh! ak sgt sayang nenek ak=D ms 2 ala2 musim sejok gitu,so umah bwh tanah 2 mest r sgt sejok n sesuai tok ular berhibernasi kan..so,ape lg, dgn xde sape2 nye yg duduk kat area umah bwh tanah 2,binatang comel ni pon pegi r berhibernasi kat bwh katil 2,,uish! mmg xde sape pasan maaa...

cemane tah nnk ak tergerak ati nk p turun bwh tgk tv cite hendon kot,die nk cek r blk 2,xpsl2 jmpe ular yg sgt sehat sdg sedap berlingkar tidor~~~ apelg, nenek ak p pggl pkck ak bgtau ade 1 misi besar yg harus dilaksanakan..so,,,pkck ak mule r wat plan nk musnhkan die..hoho..ok tamat 1 kes! detective conan berjye membongkarnye=p (NENEK ak r detctve conan kot..hehe)


KES 2:
mase famly ak dok umah kat tlok intan perak,ms 2 sian mak ak,, dala ank2 sume kecik2 lg,n papa plak xde..uma 2 dala seblh semak,mmg bes r ular klua msk umah kitrg..mcm r umah kitrg 2 hotel bolh kua msk,,kalo bayar xpe gak!

plg bes dorg msk ikot tgkap dapor..hoho, mmg saat ak xleh lupe sbbnye mak ak ngah solat,yg len sume sedap maen kat ruang tamu,skali msk ular kale itam da..hohohoho,,cuak2..xtau nk watpe..ak soh sume jgn gerak! ak plak jerit mcm org xbtol pggl2 mak ak yg tgh solat,sian mak ak..sory ye mama=p ok done kes 2! ular 2 dgn sendirinya kua smule ikut tgkap dapor kot,ke pintu dapor..ak pon da tak hengat~~


KES 3 :
BANGSAR! owh, so hepi tgh2 tengok tb kat ruang tamu,nsb bek bkn ak sorg tp yg membongkar misteri kewujudan ular kale ijau 2 ak r=) mentang2 tgkap uma 2 ade tgkap jaring kecik2 kat ats die,sesedap rs ular 2 je nk bertenggek smbil layan hindostan ngan kitrg..adeh~~

sebok je!! mata ak tetbe je tertancap btol2 atas pintu umah 2 ade tgkap2 kecik 2,kat situla die bertenggek..ape lg! 1 uma ak jerit ckp ade ular!! mcm r ular 2 besar gabak sgt!! tp yg len sume kool je ckp nnt ular 2 blah r..ak punye r cuak takot die terbang hinggap ats ak..huhuhu.. nk layan hindostan pon da xde mood da..ni sume salah ular 2 r!! tp dgn hati yg kool ak lyn je r n bile ak tgk lg skali die da blah da..mane tah ular 2 pegi,,,mest sbb tgk iklan kat tb bosan sgt kot=p xpon sbb ular 2 br pasan yg cite hindostan ade nari2,so die pon blah r..jage mata r katekan,xelok tgk org nari2 ni..hahaha=D ok! kes selesai!!


KES 4:
ms cuti ari 2 p uma mkck ak kat trgganu..huhu,sgt da lame xlawat mkck ak,so dgn mase cuti 3 ari 2,ape lg,mmg jalan habes2an r=) oh i miss dat moment~~ kalo xsilap mase ari ke-2,ak tolong mkck ak lipat kaen,almklmla,uma mkck ak ala2 banglo usang gi2 tepi semak,xkusangka,,, tgh2 lipat kaen ngan mkck ak smbil gossipping,, tetbe mkck ak tertarik kaen yg berisi ular!!! dala sume bj still dlm bakol!.ape lg,mmg ular 2 btol2 jatoh ats riba mkck ak,,mlompat mkck ak!! ak yg kat tepi die pon ape lg,tros cmpk kaen yg ade kat tgn ak..haha,tp sibek ade ank laki die tlg setlekan..


ish3,,geli owh!! ular itam kecik je..anak ular..huhu..fobia jap ak pas2 nk lipat kaen yg ade dlm bakol..huhu,takot tetbe je muncul ular,, T______T tp kes 4 done! spupu laki ak ngan kool nye amek kayu pukol2 die,then mati,angkot bwk kua umah n die pegi belah 8 ular 2..sob2..dasat2...


KES 5:
owh,yg kes las ni pelik sket! ak sindri yg telah bermimpi pasal ular..mimpi ular???apekah mknenye 2?? ye,mmg ak ade mmpi ular..ak sindri pelik! asal r ular yg plg ak geli n takot ni ak leh termimpi psl beliau..adeh~~~ kat bilik ak sindri,dala ak sorg mase 2 dlm bilik..1 malam 2,ttbe je mimpi bilik ak ade org tebok lubang..aish,da cuak ni! ade 4 lubang kene tebok,sape tah pegi gerudi bilik ak ni... dlm 4 lubg 2,sume ade 4 ekor ular yg tgh berusaha nk msk dlm bilik ak,,huhu,,ak cam da cuak yg amat T___T

dalam hati da berdoa,blah r ular2 neyh..nk msk bilik ak.. tp yg uniknye sume ular 2 xsame kale n yg ak ingt ade 3 ular saiz kecik n 1 ular saiz besar,,ular saiz besar 2 kale itam,,yooo,,takot owh,,,dala itam pas2 berlingkr nk msk bilik ak..huhu,tp tah cemane..kes 5 pon done!!

sbbnye dlm mimpi ak 2,tetbe je muncul mak ak yg dgn koolnye tlh menghalau sume ular2 2 kua dr bilik ak..hahaha,,mmg kool~~ mase 2 ak rs mcm bersyukor sgt2 sbbnye da xde ular! yeay!! tp bile ak ade terbc 1 artikel mimpi psl ular ni,org ckp ade org nk msk minang..btolkah???hahaha,,ak sindri xtau btol ke x ape yg ak bc...ak ingt ular2 2 nak bunuh ak...T__T,,dala byk dosa ak da buat,mane tau ular 2 dtg sbgai peringtan ke buat diri ak yg da lupe ni..huhu

:::the end::::


p/s : act ak nk letak gamba ular supaye korg tau ape 2 ular tp xjd nk letak sbb ak nk search gamba ular pon ak sindri da stat rs geli..so,korg taip ULAR n search kat google image yerk=p kat situ mesti kua punye..hohoho~~~


yah2!!
gigit tgn kamooo~~
saye suroh kamoo stdy tp kamu pegi berblogging apehal???huh??