6/18/2010

TimE + liFE = pREcioUS

salam..alhamdulillah,praise be to Allah,never thought 2 have dis chance back to post sumthing in dis blog..firstly, thanks to my beloved fren who had given us this lovely award for this simple-and-nothing blog..this blog is just to share some of our thought from different person,different  thinking bout everything.,,on what we see everyday, what we do everyday, but not 2 share everything la kan..hehe..the private one still private =P that make us think that life is sooo wonderful if we really appreaciate it.. and for this lovely award gave by my fren hanajimi ,, thank you very much! arigato gozaimasu!..hehe =)

for this award, really appreaciate it, really move toward to jot down sumthing afterdis,but then the time..time is just too precious for me that maybe aftr dis i'll be a busy person..haha,,act there's no internet line aftr dis,.problem-based-learning-no-internet-line...hahaha

suppose dis award need to be given to other favorite blogger..for me, all blog was such a great blog when i read it..they thrown out their great thoughts, their feelings, their motivations, anything that is good to be shared with others..and for this award maybe i shud give it to everyone but the most blog that really catch me, my favorite blog, and this special award goes to:



1) hanajimi

you are such a great thinker! the way u write down makes me think what life is all bout,,not too much but its enough to make me think, with the presence of story or books that we shud read,or hows the real life is..as we grow older, many things start 2 come in mind...may god give us a peaceful mind along dis journey life.. aminn...


lately, i feel that the motivation books really attract me..its like having a covalent bond with this sort of motivational books..highly motivated! haha, (dulu penah gak terpk nk jd ahli motivasi) haha, sorts of various  ambitions during my childhood time! but the really-best-book-ever that i read recently was:



 (JANGAN BERSEDIH- JADILAH WANITA YANG PALING BAHAGIA)

maybe i was just too late to read dis book but this book really motivated me, never feel bored to read it, everyday, everytime during my free time, so happy when read it and make us feel dat life is too great n really precious given by Allah..during sadness or feeling empty,this book will help us through the hardness that we have,, eventhough this book stated that it's for woman, but i think its also good for everyone,not for woman only..the good things is that it highly stated for woman, as for me,its becos that women have more feeling, maybe too emotional,moody, more sadness surrounding them, they need to be motivated once they feel so lost, need to protected,need to be cared,need to be loved, and its highly stated for woman becos like this book said,one of the topic is "WAHAI WANITA YANG TINGGI KEDUDUKANNYA"  woman do have a high position given by Allah.. and the good things is that the words is very simple and its easy to be absorb n give a good impact if we really read through it,focus on it, n appreaciate on it..


my frens, i suggest to all of u, do try to read it, it's good if this book you can give  it to  your grandmother, your mom, your sisters, anyone who's in the mood of sadness,lost, feel betrayal, feeling alone, no hope,no life, surrender,..hope the person we give it to read dis book will throw away all the sadness, the emptiness, the loneliness,,,,because that's why we live for, for Allah,,all come from HIM.... do share with your family n frens =)


 "Jangan pernah berputus asa,kerana perubahan itu akan terjadi beransur-ansur. Anda akan menghadapi banyak rintangan yang melemahkan semangat, maka jangan biarkan ia menguasai diri anda."

 
p/s: never thought to post in english,,but then ,it just come out,,any mistake for my spelling or noun or verb,or any kind of it,,feel free to right it.. ^___^ ,, till then, hope to have this chances to jot down later.. sayonara!

6/05/2010

akhirnya uia jua destinasiku.....

aku tak pasti, gembira ke, sedih ke, menyampah ke, tertekan ke bila dapat masuk uia...
yang pasti, satu benda yang takkan kulupakan sampai bila2 sehari sebelum masuk uia, aku berasa tertekan yang amat sangat. banyak benda tak setel lagi. kol orang uia, layanan yang diberi sungguh tidak memuaskan. rasanya aku kol seawal jam 10 pagi. tiada sebab untuk orang tersebut berasa tertekan untuk menjawab soalanku. 'mungkin orang ni penat nak layan kerenah orang yang telefon dia setiap hari' bisik hati kecilku. namun begitu tekanan yang kualami, masih tidak reda juga.
ayahku pula secara tiba2 muncul dan bertanya "kenapa tak bagi borang tu sebelum ni?"
hmm...satu soalan yang sudah kujangkakan. emakku yang tolong jawabkan. "borang tu baru keluar semalam..." aku fikir, alangkah baiknya kalau aku boleh setelkan semua borang tu sendiri.. tak perlu mintak pertolongan sesiapa..aku berasa tertekan. mungkin anda pelik, kenapa perlu berasa tertekan. ya, inilah masalah yang saya hadapi selama ini, saya memang mudah berasa tertekan walaupun kerana benda yang remeh. sungguh! hingga saat ini tekanan tersebut masih belum reda!
pabila aku meneliti semula bagaimana pada permulaan masuk ke sekolah menengah, begini juga yang terjadi. aku berasa tertekan..kerana pada hari pendaftaran, ayahku mengalami kebengangan..yang menyebabkan aku turut berasa bengang...sungguh!
yang pasti aku sangat geram!!!!oh ya Allah, tenangkan hatiku...maafkan aku..
kadang2 aku merasakan ini semua terjadi kerana dosaku sendiri..banyak melupakanNya...sebaliknya banyak mencintai dunia yang fana ini...solatku habis tunggang langgang...aku sedar akan perkara ini..tapi...itulah dugaan bagi seoranmg hamba Allah...setiap manusia pasti akan diuji..hanya ujian yang dikenakan terhadap setiap mansia itu berbeza dan takkan sama...
sedarlah wahai diri!! insafi diri kamu!!

6/03/2010

bOLEh kE??

alhamdulillah masih dipnjgkan umur hingga harini=) hai,,kebelkgn ni asyek pos sumtg je kat blog..besela,blog ni bukan dishare oleh sorg tp beberape org..hehe (gelak jahat sket)...spttnye blog ni da lame sgt xdiusik sbb 2 nk usik,,rsnye xlame lg,eh xpon mulai sok  da xdpt nk tulis da kot,,,mungkin...penah gak terpk nk buat blog sendri tp rsnye ak lbh selese tok berkongsi..sharing is caring kan?? ^___^

ak pasan yg ak ni jenis suke menulis..tulis la ape2 yg ade dlm kepale tp xsume blh diluahkan,,ape yg diperkatakn mest berhati2 supaya x menyinggung perasaan sape2..if sape2 ade tersinggung ngan stiap ape yg ak tulis,saya minta maaf byk2,xbermaksud untk menyinggung sape2 skadar luahan je..

 kalo xsilap sjk drjah 3 lagi ak da suke menulis especially bile cikgu soh buat karangan BM,kompem ak akan tulis nk dekat 200+ words..wow!! daya imaginasi ak tggi kot sbb pena cikgu pesan xperlu tulis pnjg2 tp everytime ak tulis mest lebh 200+ words dan stiap kali 1 karangan ak mest akan lukis 1 pic kat bawah die menandakan ape yg ak tgh tulis pasl karangan 2..haha, bile diingat blk ade 1 kes 2 pic ak lukis pelik sgt pas2 cikgu pggil kedepan kelas,,

"awak cube lukis ape ni?"
"tempat duduk die cikgu.."
tapi nape saye nmpk macam stokin,ni kale itam ni awk kale"
"cikgu,ni tmpt duduk diela..T__T" dalam hati ak tau la ak xreti nk melukis...
"tapi awk kale cantik n mcm biasa tahniah awk dpt A"
"time kasih cikgu!" 

berbunga2 ak bile tgk karangan ak A..haha=D dan xpsl2 cikgu 2 pegi tegakkan buku ak kat ats meja die supaya sume org blh tgk ape ak lukis...malunye...sibek cikgu ni baek ngan ak,walopun ak malu tp wat bodo jela,atleast karangan ak gud kan..haha (jgn bangga ye, xelok tok hati=p)

sejak 2 ak pasan yg ak ada potensi untuk menulis walopun kdg2 merapu tp logikla jugakkan,,penah gak smpai 1 masa 2 terpk nk jd novelis sbgai keje sampingan tp ak ni mls sket nk membaca,ape yg ak tulis sume berdasarkan daya imaginasi ak je...penah skali buat cerpen dan mintk pendapat kwn2,dorg kate bagus boleh buat sale..hahaha,,da ilang kemane tah buku ak tulis cerpen 2...
 3 OR 4 YEARS AGO,kwn ak yg  pasan yg ak blh buat bait2 sajak kot,xpon ala2 syair kot,yg pengakhirannya xkesahla huruf vokal or konsonan, skadar meluahkan ape yg terpk di otak,tgn ak laju je menulis..blh jadi perasaan hati,blh jd jugak sekadar nasihat pd diri sendri dan blh jd jugak sekadar biasa2 je..kdg2 if da lewat mlm xblh tido, kalo ak tbe2 ade idea,tros pen dan kertas ak capai cube meluahkan ape yg ak fikirkan....

untk membuat blog sendiri mgkn mengmbil masa dan buat masa ni ak mngkn nk stop dulu dan mgkn dismbg ataupun tidak,bergantung...kita hanya mampu merancang...ak skdr merancang tp Allah yg lbh mengetahui apa akn berlaku pd masa akn dtg.....mgkn dismbg oleh org laen..atau mgkn juga terbiar..
ESOK,ak akan pulang ke rumah,byk mende nk kene buat ni...hehe ^__^

1. mestila jmpe FAMILY especially dina! rindu ah! spt yg ak tulis smlm kangen sama kamu!
 
2. nk msk spesel to my siblings especially adek laki ku yg mengidam nk mkn kentang msk ape tah..nnt akak buat ye=)

3. nk msk spesel jugak 2 my siblings especially adek ke-2 ku yg bakal kitrg antar ke asasi uia ahad ni,,,akhirnya itu pilihan dia walopun sblm ni katenye berbelah bagi nk pegi overc ke x,,ak nasihatkannya tetapkan hati dan pilihla mane yg terbaik untknya.. always beside u dear sis!! xpe, dekat sket ngan family kan..hehe,,,moga sgale urusanmu dimudahkan Allah...akak doakan=)

4. tmbhkan lg skill masak ak walopun umi kate ak msk ok tp hakikatnye ak rs byk g ak xtau,n 1 more thing ak nk blaja buat kek dan roti byk2 nnt senang..=) (ni promote diri ke ape nih??haih....)

5. STUDY! ye, tambah ilmu dan buat revision smule ttg ape yg ak da pelajari selama ni, abah slalu pesan ape yg kite pelajari 2 nanti akn digunakan mase kite keje nanti..kene praktikkan jugak..insyaallah moga terisi masaku...aish! jgn asyik tgk tv cite korea sudala..

6.blogging??? xda kot..wat mase ni nk stop dulula..bg laluan pd perkara laen yg lbh pentg..insyaallah..


sekilas lalu muka salah seorng pemilik yg share blog ni,,,


sebelah kiri mase skarang,da tua ak rupenye..huhu
sebelah kanan mase dulu, mase muda umur 3/4 kot..xingt..
nnt kalo umur pnjg lgi nk letak pic muke da tua nnt=p
sorry 2 everyone if ade sape2 yg anggp blog ni perseorngn cume nk diingtkan lg skali yg blog ni bukan milik seorg tp beberapa...BEWARE!


p/s: kebelakangan ni ak sering mencari sesuatu,..

dalam jalan yg berliku ini,
terkadang ak lalai,
terkadang ak tersasar,
drpd persimpangan yg sebenar,

dalam jalan yg berliku ini,
terkadang niatku lari,
terkadang hatiku resah,
mohon ditetapkan hati yg gundah...

tabahkan hati ini, 
tabahkan diri ini,
kuatkan semangat ini,
mencari sesuatu yg pasti,
berjumpakah ak nanti??
mohon padaMU YA ILAHI.....


~~~ You can’t make someone love you, all you can do is be someone who can be loved, the rest is up to the person to realize your worth~~~






kanGen saMA kAmU!!

alhamdulillah masih dipanjangkan umur hingga ke harini=) 1 hari ni teringt adek kesayanganku kat umah T____T i miss her sooo much!!!

DINA, adek kecilku yg 2nd last tersgtla manja ngan ak, tahun ni umurnya genap 6tahun..stiap kali ak balek umah, dari tgkat atas lg da jerit pggl "kakak!kakak da balek!!" dan tros salam ak..if time ak blk 2 minggu die  tgh skolah mest pagi2 lagi die da bgn,mandi dan siap2 nak pegi skola,,katenye skola sronok! da sarung beg,sarung tudung sume2 trun pegi sarapan pas2 umi ak akan antar die pegi tadika..balek je tadika jumpe ak tros tunjuk keje skola yg ada..kalo keje skola xde mest die akan amek buku kosong dan pensel dan dtg kat ak,xkirela ak tgh tgk tv ke, bace paper ke,makan ke, die tetap akan dtg dan tanya ak,
"kakak,tolong tulis apa2 kat buku ni, dina nak tulis" 
dia sgt gembire walopun stiap kali ak tulis mende yg same je smpai ak da xde idea nk tulis ape die tetap tiru stiap apa yg ak tulis..hai dina..dina..rindula..

**********************************************************************************

penah skali ak melenting sbb berulang kali ak ajar membaca tp die xdpt nak ulang balek apa yg ak bc, ak hampir putus asa untk mengajarnya membaca sbb da xkuasa nk layan dia tapi dia tak penah berputus asa untk troskan pembacaannya..stiap kali ak berhenti membaca dia mest akan tros meminta ak membca lg dn lg dn lg dan  dia akan tros ikut..tbe2 ak rs sedih dan rasa bersalah sbb die tetap gembire membaca walopun ak cam da bosan sket nk tlg bacekan..tp sjk 2 jugak ak baru sedar yg ak seharusnya membantunya dan bukan memarahinya..maafkan akak dina T__T akak sentiasa sayang dina..dina xkesah pon kalo akak marah dina,,,pasni akak xmarah da ok=)

**********************************************************************************

baru2 ni ak pulang ke rumah, dan tanpa ak sangka dia sudah pandai membaca,hampir 1 buku cerita 2 dia tau membacanya..die mengambil buku tersebut dan membacanya dihadapanku dan ak rs sgt terharu kerana keazaman dia telah membuahkan hasilnya..congratz dina! baru2 ni jugak ak dpt mengetahui yg dina sgt pandai mewarna dan bila ak tnya siapa yg mengajarnya,dia menjawab,
" dina mintak kawan dina ajar kat skolah"..
sejak 2 habes sume2 buku yg ada dia nk kale..haha,tp memg siyes cantik ah! ak dulu cantek gak bile kale smpai 1 tahap 2 ak pegi kale buku adekku,pe lagi menangis adek ak tros die repot kat abah,xpsl2 ak kene marah,,haha dala buku skolah die..slambe je!

**********************************************************************************

dina seorg yg periang,dia xpena menunjukkan rs sedihnya kat ak walaupon die demam die tetap ceria dan xmenunjukkan lgsg yg die demam..baru2 ni die demam,tp ak xsdr pon smpaila 1 mase 2 ak tnye die,
"dina demam eh?meh akk nk rs dahi"..
tros die lari dr ak dan cakp,
"dina xdemamla" dan die tros buat keje cam bese..
cam xde pape yg berlaku..bile ak cube rapat ngn die tros ak letak tgn ak kat dahi die,
"eh,dina demamla!panas ni!" dina senyum je...dina,kamu mmg tabah! akak syg kamu!

**********************************************************************************

plg ak suke bile lewat mlm ak tgk tv die akan join ak tgk tv skali dan bile ak rs dahaga nk trun bwh die mest ikut skali. kemana ak pegi mest die ikut, ak nk mkn nyorok2 pon xleh..hahaha..tp stiap kali ak blk dr kedai ak mest xpena lupe tok belikan sumting tok die tp besenye die akn ikut ak pegi kedai skali=) dan stiap kali ak balek umah mende yg plg ak suke tnye kat dina adlh:
"dina sayang kakak x?"
mest die akan jwb "sayang! mestilah dina sayang kakak!" 
"sayang dina juga!.. meh cium pipi meh!" 
dina,dina,,,tbe2 akak teringt kat dina la..huhu,
"bile besar nanti dina nak jadi ape?"
"dina nak jd cikgu!"
dina xnak jd doktor ke?"
"dina nak jd cikgu"
azam die mmg tggi btol,ckpla xnk jd laen2 ke,tp die mest akan jwb nk jd cikgu..tbe2 ak tringt ms ak kecik2 dulu org tnye ak nk jd ape, adeke ak pegi jwb "saye nk jd boss" hahaha =D tbe2 tringt my fren yg kdg2 2 suke sgt pggl ak boss,terlaksana da kot impian ak...hahaha ^_____________^


**********************************************************************************

kalau msk tido plak,dina plg suke tido sebelah ak, nant kitrg akan borak2 dan kdg2 2 kitrg ber2 yg tdo plg lambat skali.. kdg2 ak tnyela cemane skola dina rini,bes x? pas2 mest die akan cite sume2nye la... kdg2 ak tnye "bile dina nk tdo ni?",die mest jawab,
"kakak bile nk tdo? dina tggu kakak tido"
hai,,,sweetnyelahai dpt adek camni...ak akan menyruh die membaca doa sblm tdo dan menutupnya dgn selimut...kantoi ngan umi naya je yg kitrg ber2 tido lambat..hehe..

"slmat malam dina"
"slamat malam kakak"
"kakak sayang dina"
"dina pon sayang kakak gak"

zzzzzzzzzzz.......esok pagi kompem dina yg akan kejot ak dulu..hehe=)


alahai comelnye la dina ni!
akak rindu dina la T___T


p/s: akak kene balek kolej kemas2 brg, 1brg pon xkemas lgi..hai dina..dina..kamu da pandai membaca, pasni bacelah blog ni ye..khas tok dina =) nanti if singgah kedai buku akak akan belikan 1 buku kaler tok dina=)

6/01/2010

di maNAkah kiTA???


alhamdulillah masih dipnjgkan umur harini=) 1 jun kembali lg..bila dilihat2 smule post yg ade dlm blog ni, ak ternmpk 1 post yg ak buat pd 1 jun lalu..hari ini1jun2009 kiranya setahun sudah masa telah berlalu tanpaku sedari..apa yg ak dpt selama setahun ni? menjadi baikkah ak?? ke sama lg  ngn tahun lps?? ak rs ak semakin menjd dewasa, semakin mengerti apa itu tngjwb, sebgai hambaNYA,sbgai peljar, sbgai anak kepada umi dan abahku, sbgai kakak kepada adik2ku......kdg2 rase otak serabot sgt,tp rs tenang je bila menghadapNYA,ak byk belajar mengawal perasaan, moga tidak mudah terpedaya dgn perkara2 yg lalai..

smlm bace psl israel's flotilla raid dimana israel menyerang kapal2 yg berada dlm misi membantu gaza..thanks 2 my fren yg memberi info tersebut ^__^ ..walaupun ak xbape nk paham tp skang da tau serba sket ape yg berlaku...apa yg ak dpt?? peperangan itu mengingatkan ak pada kanak2 disana yg tiada zat yg seckupnya utk hidup, mengingatkan ak pada remaja2 yg sibuk berjuang dan berjihad,tanpa senjata,sekadar batu2,berani kehadapan, dan mengingtkan ak pada orang2 tua yg kurang upaya,tidak dihormati malah dihukum tanpa belas kasihan.. kejamnya...T____T

mereka kuat,
mereka tabah,
mereka sabar,
dalam menempuh dugaan itu,
mereka tidak pernah putus asa,
walaupun senjata tiada di tangan,
mereka tetap berani,
demi menegakkan kebenaran,
mereka merasakan,
dekatnya TUHAN dgn mereka,
dekatnya YANG ESA membantu mereka,
mereka tiada masa untuk leka,
mereka sibuk dgn misi mereka,
tanah tumpah mereka,
tanah islam itu,
berjuang dgn azam mati syahid,
tidak kiralah kanak2,remaja mahupun org tua,
bagaimana pula dgn kita disini?
sebagai remaja saya tekankan,
kita disini leka,
sibuk dgn segala perasaan muda,jiwa remaja, bercinta,
lekakah kamu wahai remaja?
ya!
kamu sungguh leka,
leka dan tenggelam dlm perasaan duniawimu,
leka dgn sifat tamakmu dlm mengejar impianmu,
tapi kamu lupa,
niat asalmu,
mencari ilmu itu ibarat berjihad di jalanNYA,
samalah sepertinya berjihad dalam peperangan,

tapi kamu leka!
remaja,
dirimu sungguh leka,
mohonlah pada ALLAH,
jauhkanlah dirimu dari sifat itu..
ingatlah remaja,
usiamu tidak lama,
mungkin hari ini,
mungkin hari esok kamu bertemuNYA,
bersedialah kamu pada bila2 masa,
perbanyakkanlah amalanmu,
amalan baik yg akan membantumu kelak,
biarlah neraca kananmu lebih berat dari neraca kirimu,


berjihadlah kamu,
berusahalah kamu wahai remaja,
bukan sekadar menuju peperiksaan duniawi,
malah peperiksaan ukhrawi,
bagaimanakah kita mahu menghadapiNYA nanti?
luluskah kita?
gagalkah kita?
di tengah2 kah kita?
semuanya di tangan  kita,
hubungan kita denganNYA,
hubungan kita sesama manusia...


p/s:  
Cinta itu akan dtg tanpa dipinta,
Andai kita ikhlas menyintaiNYA,
Cinta itu akan berkekalan hingga akhirnya,
Andai kita sentiasa bersamaNYA,
Cinta itu bakal milikmu wahai remaja,
Andai kamu terlebih dahulu menyintaiNYA....