12/30/2011

Failure vs Success

Assalamualaikum buat pembaca yang budiman sekalian.

Lama dah tak menjenguk blog ni. Hampir 2 bulan rasanya. My mom pun tanya, tak update blog ke? Sebab i always tell her whenever i update my blog. Haha..broken grammar..

Umi: kamu tak update blog dah ke?

Me: Dah lama dah tak update. malasla…nak kena letak gamba lagi..macam buang masa plak

Umi: tak payahla letak gamba. Tulis blog pun nak kena letak gambar ke?

Me:………hahaha…..

___________________________________________________________

Ok, tamat perbualan. Alhamdulillah, hari ni berakhirnya kelas memandu saya yang hampir sebulan lebih. Pagi tadi ada test JPJ. Bukanlah kerana saya lulus dan gembira lalu ingin memberitahu satu dunia melalui penulisan saya bahawa I DID IT!!!

No! I don’t get it! Ye, saya fail! For what reason agaknya saya fail? I think this is the best answer.”Saya fail sebab Allah nak bagi pengajaran terhadap saya. Allah nak menegur saya mengenai dosa yang yang terlampau banyak. Saya akui, cuti 3 bulan ni lagi banyak dosa yang saya lakukan jika nak dibandingkan dengan pahala yang dicari.” That’s what i’m thinking. Air mata bertakung…mengakui kebenaran kata hati…

I’m not being modest, but i want to tell that sometimes kita tak tahu kenapa kita gagal dalam sesuatu perkara sedangkan kita dah banyak berusaha. Let’s say time exam2la kan. Kita dah baca buku, kita dengar apa yang lecturer cakap, kelas kita tak ponteng, assignment kita buat, senang cerita, kita memang dah cukup readyla nak jawab exam kan. Tapi, result gempak yang kita harapkan jadi result yang kita tak pernah fikirkan.

Pernah dengar kan pepatah arab, من جد وجد ?nampak tak? “man jadda wajad” sesiapa yang berusaha dia pasti akan dapat. TAPI! Kita mungkin tak pernah terfikir yang kita gagal kerana SOLAT kita tak sempurna. Kita mungkin solat, tapi bila kita solat? Awal waktu? akhir? Kalau kita solat awal waktu, masa solat apa yang kita fikir? cerita yang kita tengok tadi?hmmm…

Ok, got it? Now, saya nak beritahu buat mereka yang pernah merasai kegagalan dalam hidup. tak kiralah dalam bentuk apa jua sekalipun. Ingat, kejayaan di dunia tak memberi makna pun di akhirat kelak. Kenapa kita nak berjaya? kerana itu kepuasan manusia di dunia. Berjaya dalam semua bidang. Puas kan kalau kita berjaya? Kalau gagal rasa macam nak bunuh diri pun ada..nauzubillah…Jangan macam tu. Walaupun kita gagal kat dunia, JANGAN sesekali putus asa! teruskan…Allah pandang usaha kita.

Tapi, ingat benda yang wajib, benda yang Allah pandang, benda yang Allah kira, benda yang menentukan kejayaan itu milik kita atau tak, Solat. Lihat mutu solat kita. Lihat cara kita berkomunikasa dengan Allah. Lihat berapa banyak doa kita yang Allah dah makbulkan. Allah minta kita tunaikan solat di awal waktu je. Tupun payah kita nak tunaikan. Kita mintak itu ini, Allah dengar dan tunaikan permintaan kita.

Ayuh, koreksi diri! Bersempena dengan masuknya tahun baru 2012 ni, mari tunaikan azam lama dan tambah azam baru. Tanam dalam minda, DUNIA SEMAKIN HAMPIR DENGAN KEMATIANNYA. Berusaha pisahkan diri dari dunia sedikit demi sedikit…bukan bermakna meninggalkan dunia secara terus tetapi seimbangkan keduanya.

Selamat tahun baru!

11/30/2011

Omedatou!Chukae! Mabrouk! Congratulation! Tahniah!

Assalamualaikum semua!Winking smile Happy je muka dapat menulis balik..hehe…Alhamdulillah, setelah sebulan mungkin atau sebulan plus2 meninggalkan dunia penulisan. Akhirnya bertemu semula dengan membawa kisah yang menarik untuk dikongsi. InsyaAllah menarik. Kalau rasa tak menarik boleh tutup blog ni ye.

Sekarang ni musim cuti sekolah + cuti semester + awal Muharram lagi tu. Selain dari pergi menikmati cuti2 Malaysia, agak-agaknya apa yang orang sakan buat time2 camni?

Ya, benar! Tepat sekali! Mestila kenduri-kendara! Tak kisahla kenduri khatan ke, kesyukuran ke, open house ke.or paling meriah sekali kenduri kahwinla kan? Meriah ke? Mungkin meriah bagi pengantin yang dirai dan juga keluarga mempelai. Bagaimana pula dengan tetamu yang hadir? Bahagia juga ke? Atau sedih sebab takde jodoh lagi? Atau kecewa sebab lelaki @ perempuan yang disukai sudah dimiliki orang? Hahha…mendalam maksud tu!

Baiklah, the truth is, i want to tell you about my friend’s wedding day. Of course, as her friend, although not her BESTfriend, i’m totally happy for her. Up until now, i can’t believe the fact that she already have a husband! Sounds like jealous right? But, i don’t feel jealous because there’s no reason to get jealous. Yela, dah jodoh kita tak sampai lagi nak buat macam mana kan? Even, 10 tahun akan datang pun tak bolehla nak jeles walau semua kawan dah kahwin, kita sorang je tak kahwin lagi kan?

nobita n dora

Nobita dan Doraemon pon tak kahwin2 lagi walaupun dah tua…Hot smile

Barusan saja pulang dari kenduri di kelantan, selang 2 hari mempelai datang ke rumah pula di selangor. Terkejut jugak! Ada maksud ke? hehe…Seawal jam 5 pagi, sudah ada orang menelipon. Ingatkan sapela yang tepon. Rupa-rupanya, pengantin baru…. Pelik juga rasanya sebab boleh terjaga sebab ada orang call. Kebiasaannya, orang yang tidur mati ni, bunyi bom kat sebelah pun tak dengar! Tapi, lepas bunyi sekali terus terangkat telefon tu. Mungkin ada hikmah di sebaliknya…Ada kaitan ke??hahah..buat2 ada jela ye..

r

Penat dah baca? Apa yang aku dapat? Macam takde pape yang menarik pon…Ha! Rasanya memang takde pengisian cuma nak berkongsi rasa. Gembiranya ada seorang kawan yang telah selamat mendirikan rumahtangga. Perasaan tu bertambah-tambah gembira apabila kita sendiri dapat hadir ke majlis yang berbahagia itu. Walaupun kawan tu seusia kita yang tak matang-matang nih..=,=

Bukan tu sahaja, ada sesuatu jugak yang kita boleh pelajari dari perkahwinan orang muda ni.

Haruslah bersedia dari semua segi..

Haruslah bijak dalam membuat keputusan…kerana tiada lagi ibu bapa sebagai penasihat di sisi..

Haruslah pandai menjaga emosi dan bukan bertindak mengikut emosi…

Haruslah ada sifat tolak ansur antara satu sama lain…

Haruslah saling mempercayai…

Bertikam lidah tu perkara biasa…tapi, jangan jadikan kebiasaan..

Perbezaan pendapat itu adakalanya suatu keperluan supaya hubungan lebih erat…tapi, jangan terlalu berlebihan…

Bak kata orang putih must have ‘give & take’ dalam perhubungan…

Hehe…macam dah banyak pengalaman je saya ni…

Adakalanya, pengalaman itu kita belajar dari membuat observation from surrounding.

Adakalanya, pengalaman dari orang lain…Adakalanya, pengalaman turun-temurun…

Ikutlah, belajarlah dari mana-mana pun. Tapi, janganlah selalu mengharap orang akan continuosly giving without us doing nothing. Don’t expect too much if you don’t put much efforts into it. Dunia sekarang makin mencabar. Competition period dah sekarang ni…Tapi, as a muslim, we should help each other dan bukannya menang sorang-sorang tapi, akhirnya kita yang rugi. Menangla beramai-ramai. Biar semua BERJAYA!!!

klate

Omedatou! Semoga bahagia milikmu! Barakallahu lakuma wa baraka alaikuma!

10/13/2011

KALAU…

Sejak akhir-akhir ni, selalu je bukak blog orang. Tengok-tengok mana tau kalau dapat idea nak tulis blog sendiri kan? Kalau boleh memang nak update blog ni tiap2 hari. Tapi tula, takot banyak merapu je.. Merapu tiap-tiap hari meeemang boleh sangat!heheh…

Pernah dengar tak perkataan SBA? Tak pernah? Bagus…Saya yang merekacipta perkataan tu…Sijil Buang Anak…hoho…scarynye kalau betul SBA tu wujud…KALAU wujud, berlambak dah agaknya orang yang dapat kan?

Macam mana nak bendung?

Bendung sendirila wei!

Kau buat kau punya dosa!

Kau mati kau punya kubur!

Kau kandung 9 bulan sanggup pulak kau!

9 hari kau jaga pun tak sanggup ke?

Bukan 9 hari, 9 jam pun agaknya tak sempat budak tu nak bernafas!

9 minit mungkin possible lagi.

Masa kau bercinta ngan budak laki tu tak pikir plak kau kan?

“Takpe yang, esok kalau kau ada anak, abang sanggup tanggung!”

Tula kau percaya lagi cakap buaya tu!

Kau dah bersalin dalam toilet supermarket mana-mana pun, gigi buaya tu pun kau tak nampak!

Silap-silap kau nampak ‘geli’ baru dia agaknya jalan sebelah dia!

Apa, sekarang kau naklah silapkan mak bapak kau lahirkan kau?

Tiap2 hari parents kau hantar g skolah kau melencong!

Kalau kau g sekolah pun, time rehat kau lari…nak jumpa buaya kau kan?

Tula…aku nasihatkan kau, kau taknak dengar! Sekarang kecoh masuk paper pasal kau BUANG anak…

KALAU kau dengar cakap aku dulukan senang!

Kau bahagia aku gembira…InsyaAllah syurga kita dapat…

Sekarang, tengok apa dah jadi? Syurga? Kena usaha lagi!

Buat remaja di luar sana, yang mempunyai kekasih kini, berhentilah dari menagih kasih dari yang bukan mahram. Tiada kemanisan yang kita dapat…Mungkin ada di kalangan anda yang merancang hingga ke pelamin. Tapi, sedarkah anda tentang kematian yang menanti? Anda ada jaminan untuk hidup sampai anda berumah tangga?

Mungkin semasa anda membaca puisi di atas, anda boleh mengukir senyum dan mengatakan ‘ganasnya puisi ni’…atau apa-apa saja. Tapi, bila anda mula membaca tulisan di bawahnya, anda semakin fed-up dengan nasihat-nasihat begini.

“Balik-balik mende ni jugak orang nak tulis kat blog! Takde mende lain dah ke?”

Macam mana semua orang tak tulis benda yang sama selagi kemungkaran yang sama masih berlaku? Di manakah hati dan perasaan anda sebagai seorang manusia? Mungkin anda yang membaca tidak terlibat dalam gejala berpacaran ini, tetapi saya mohon sampaikan kepada mereka yang berkenaan. Adakalanya yang tidak terlibat juga perlu baca walaupun dah jemu. Biar nasihat ini sentiasa mengHANTUI hidup anda supaya apabila ada yang mengajak, kata-kata ini terNGIANG-NGIANG di telinga anda…

 

10/08/2011

Kanak-kanak & Solat…

Assalamualaikum para pembaca sekalian. Apa khabar anda hari ini? Iman anda pula bagaimana? Semoga sihat semua hendaknya. Macam tulis surat pulak rasanya.

Alhamdulillah, bermulanya cuti semester pertama bagi sesi kali ini. Sebelum cuti, pergi bergumbira terlebih dahulu bersama rakan-rakan baru dan lama. Di Ulu Yam. Pengalaman berlakon sebagai kanak-kanak berusia 5-7 tahun secara spontan meeeemanglah tak boleh nak dilupakan. Dahlah main hentam keromo je. Buat dialog pun masa kat depan. Jantung berdebar hanya Allah je yang tahu. Memang rasa nak terkeluar!

Walaubagaimanapun, Alhamdulillah saya berjaya melakukannya tanpa ada yang perasan akan kegugupan saya. Ye ke? haha…Wallahua’lam…

Sampai di rumah, saya bertanyakan adik saya yang berumur 7 tahun tentang solat. Sengaja nak tahu tahap curiosity dia and nak tahu boleh ke dia jawab soalan saya.

Anak (1)

“Dina, kakngah mengantuklah…”

“Tak boleh…dah masuk maghrib. Kena solat dulu.”

“Tapi, kakngah nak tido dulu tak boleh ke?”

“Tak boleh. Solat tu kan tiang agama. Kalau tak solat nanti tiang tu runtuh.” Terang Dina.

“Dina, kenapa kita kena solat?” Sengaja saya tanya.

“Sebab solat dapat bagi kita tenaga. Lagipun mu’allimah Dina cakap solat tu kan macam pokok. Pokok, ada 5 batang. Kalau kita tak solat, nanti batang dia tercabut. Nanti pokok tu pun takde tempat nak gantung.” Dia memberitahu sambil melukis gambar pokok atas angin. Bersemangat!pokok saya

Pokok gambaran Dina…

“Pokok ada satu batang jela. Mana ada pokok 5 batang. Maksud Dina dahan dia kan ada 5? Dina ni…Cuba Dina tengok manusia. Ada 5. 1 kepala, 2 tangan dengan 2 kaki. Kalau tak solat subuh, takde kepala. Kalau takde kepala, takdela mata. Macam mana kita nak tengok kalau takde mata kan?

Ok, kalau tak solat zohor, takde tangan kanan. Macam mana kita nak makan? Kalau tak solat isya’, takde satu kaki. Macam mana kita nak jalan? Kalau kita tak solat langsung, takdela kepala, 2 tangan ngan 2 kaki. Manusia boleh hidup ke?” Saya cuba memudahkan perumpamaan adik saya.

human

Sempurnanya manusia kerana solatnya…

Berfikir sejenak…

“Tak boleh…” Dina terkesima mendengar perumpamaan saya.

“Ha, macam tula perumpamaan dia. Kalau Dina tak dapat terangkan pasal pokok tu, cakap pasal manusia je. Takpun, tengok je jari kita. Ada 5 batang kan? Kalau tak solat subuh, takdela ibu jari. Macam mana nak pegang pensel? Betul tak? Sebab tula kita kena solat…”

Dia mengangguk…

Saya beritahu dia bahawa ada ayat Quran mengenai perumpamaan berkaitan solat. Pantas dia tanya, “Apa ayat dia? Surah mana?”

Saya cuba mengingati…akhirnya…”Kakngah tak ingatlah Dina. Nanti kakngah cari.”

Saya cukup kagum dengan kesungguhan adik saya dalam menerangkan tentang kepentingan solat. Sehainggakan dia berusaha untuk menyampaikan apa yang gurunya ajar di sekolah. Walaupun mungkin ada kesilapan sedikit, tetapi semangatnya sangat tinggi.

Itulah kanak-kanak. Mereka mudah mengingati apa orang di sekeliling mereka kata.

Jika anda masih mempunyai adik-adik kecil, tunjukkanlah teladan yang baik kepada mereka.

Jika anda seorang perokok, janganlah merokok di hadapan mereka. Jika anda seorang yang suka meludah merata-rata, janganlah meludah di hadapan mereka.

Jika sudah masuk waktu solat, janganlah melewat-lewatkan di hadapan mereka.

Kerana, mereka akan beratnya, “Kenapa tak solat lagi?”

Jika mereka bertanya, berikan mereka fakta dan bukan dusta. Kelak mereka dewasa mereka akan kembali bertanya dan mempersoalkan kebenaran kata-kata kita suatu masa dahulu.

10/04/2011

IKHLAS…

Assalamualaikum semua!! Hope all of you are in the pink of health. Alhamdulillah…hanya kata-kata itu yang mampu terucap di bibir seusai paper chemistry 2 petang tadi. Alhamdulillah…berakhirnya semester ini dengan jayanya dengan izinNya juga. Alhamdulillah…Alhamdulillah…Alhamdulillah… syukur di atas nikmat yang Allah berikan hingga ke hari ini.

Hari ini kembali menulis dan berkarya seperti biasa! Semangat yang luar biasa menguasai diri! Ok, stop dearself…

Cerita untuk hari ini…

“Berhenti jela kerja kat situ kak. Gaji dala ciput! Buat penat je…”

‘Betul jugak cakap bapak aku ni ea…buat penat aku je tiap-tiap hari bangun awal gi kerja tapi, gajinya sikit…baik aku cari kerja lain…’

Baik, cuba anda perhatikan dialog di atas. Pernah dengar? Atau anda pernah mengalami situasi di atas? Sekali kita berfikir, ada betulnya kalau kita berhenti kerana gajinya yang tidak seberapa. Tetapi, berkali-kali kita fikir, untuk apa kita kerja sebenarnya? Duit? Cari pengalaman? Atau mengisi masa lapang? Untuk siapa kita bekerja? Untuk Allah? Diri sendiri? Umat Islam?

Pada pendapat saya, walaupun saya tiada pengalaman bekerja, adalah lebih baik kita meletakkan keutamaan bekerja untuk mencari pengalaman dan bukan untuk mencari duit. Apabila kita meletakkan keutamaan mencari pengalaman, InsyaAllah kita akan merasakan gaji yang sedikit itu menjadi saaangat berbaloi! Kerana dengan banyaknya pengalaman kita, maka bertambahlah ilmu kita.

Saya berikan contoh, kerja sapu sampah. Mungkin ada sesetengah daripada kalangan kita merasakan pekerjaan sapu sampah ini adalah pekerjaan yang remeh. Sebenarnya, TIDAK! Mengapa? Kerana, melalui pekerjaan ini, kesabaran kita diuji. Setiap hari manusia akan membuang sampah. Pastinya ada sampah yang bertaburan, ditambah lagi dengan daun-daun yang berterbangan. Dan sebagai tukang sapu, mereka perlu menyapu dengan ikhlas bukan? Bukan setakat kesabaran diuji, kita juga dapat berjumpa dengan pelbaaagai jenis orang. Kalau kita seorang yang ramah, it is very possible to us to meet new person everyday right? And, when you meet people, there’s new knowledge for you. You even can spread the words of Allah right? Indah bukan?Akhlak (47)

Ok, mengapa saya meletakkan mencari pengalaman sebagai satu keutamaan? Kerana dari situ IKHLAS mudah dicapai. Apabila kita melakukan sesuatu pekerjaan dengan IKHLAS, maka kerja yang susah jadi mudah. Suasana negatif jadi positif. Hari yang mendung jadi cerah. Indah bukan? Hanya dengan mengIKHLASkan diri.

Saya pernah bertanya umi saya,

“Umi, tak bosan ke kerja jadi surirumah? Tiap-tiap hari buat kerja yang sama je?”

Lalu umi menjawab sambil tergelak dan mencubit telinga saya,

“Buat kerja kenala enjoy barulah rasa best dan tak bosan. Kalau tiap-tiap hari buat kerja asyik nak tarik muka empatbelas je, macam mana tak bosan?…”

Ada kebenaran di sebalik kata-kata umi saya. Mungkin kerana dia IKHLAS menjadi seorang surirumah, maka, semua kerja menjadi mudah baginya. Tidaklah seperti saya yang asyik merungut dan mengelat acapkali disuruh melakukan kerja rumah. Barangkali IKHLAS masih belum dicapai oleh saya!

Lihat kawan-kawan, betapa besarnya makna enam huruf itu. IKHLAS. Belajarlah mencari keikhlasan. Pada peringkat awal, mungkin agak susah. Tetapi, by practices, you can get it and then you should keep it and maintain it.

Ma’assalamah, wa ilalliqo’.Hot smile

9/28/2011

still exam mood

Assalamualaikum.

Terasa diri ini sudah banyak berubah…begitu juga pengisian dalam blog ini..Menyusuri perjalanan blog ini sejak 2 tahun yang lalu, pelbagai ragam diluahkan di blog ini.Tujuan asalnya untuk berkongsi pengalaman adakalanya terlari juga. Maaf saya pohon.

Terasa dulu lebih bersastera, tetapi kini tidak lagi dek kesibukan kelas2 dan kemalasan diri untuk mengemaskini blog ini.

Jamuan kelas yang baru selesai jam 11.30 malam tadi cukup menggembirakan hati kerana itulah satu-satunya kelas saya bersama dengan orang yang tidak saya kenali. Senarai nama untuk kelas semester akan datang sedikit sebanyak agak mengecewakan diri. Berpaksikan kepada alasan ‘sudah kenal mereka itu’ menyebabkan saya kurang gemar. Pantas hati saya berbisik, mungkin ada hikmah mengapa saya sekelas dengan mereka. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya. Tak gitu?

Tersenyum melihat hadiah dari jamuan kelas tadi…’Beduk diketuk’. Tulisan Ustaz Pahrol Juoi, penulis yang amat saya suka. Halaman pertama yang akan saya baca acapkali terbitnya isu solusi yang baru, pastinya halaman Ustaz Pahrol. Tulisannya ringan dan padat. Mudah difahami pada saya. Buku yang selalu je mata saya lihat tiap2 kali ada orang datang jual buku depan STAD kini berada di sebelah saya! Terima kasih kepada yang memberi. Hanya Allah yang mampu membalasnya.

Exam…satu paper dah berlalu. alhamduillah…Akan datang satu paper lagi untuk sem ni. Semoga Allah mempermudahkan segala…Semoga berjaya juga untuk anda yang membaca.

Bercakap mengenai peperiksaan, cuba bayangkan kalau dekat akhirat nanti, hisab itu dibuat seperti dalam dewan peperiksaan. Bertulis. Agak-agaknya soalan apa yang keluar ye? Dapat ke kita jawab? Boleh ke dapat 4.00, Allah’s List? Jannah’s List? Rasa-rasanya soalan dia dah lama bocor, cuma kita je yang tak pernah cuba untuk mencari skema jawapan dia. Betol tak?

Baiklah, saya tinggalkan persoalan ini di sini agar ada semangat untuk saya menaip di lain post. Syukran Jazilan, Ma’assalamah wa ilaliqo’…^_^Laughing out loud

9/16/2011

Suka?

Assalamualaikum semua..dah lama tak menjenguk blog ni..bulan ramadhan langsung tiada post rasanya..di ketika mereka2 sibuk post pelbagai bentuk tazkirah di blog masing2, saya menyepi..hehe..orang puasa, blog pun puasa jugak ke?haha..takdela, mungkin kerana kekangan masa dan kekurangan idea? hmm...kekurangan idea tu tak rasanya...dalam pikiran ni ada je benda yang nak dipost tapi tatkala memikirkan masa yang agak sempit, niat terus mati. Panjang pulak celoteh saya kali ni. Maaf ya.Post kali ni mungkin banyak gambar…biasala riang ria syawal

DSC05664

my son? guess..

DSC05682

DSC05718

SAM_1579

my masterpieces…wanna try? you are welcome to my house!

SAM_1563

macho tak? teruna hangat masa kiniaha. sengaja besarkan gambar…^o^.

 

SAM_1617

firecrackers..contengan jalanan depan rumah…seronok! nak buat bintang and bulan tapi tak berapa jelas..

ok, maassalamah..

8/21/2011

Doakan aku sepertinya…

Assalamualaikum…

Apa khabar semua? Iman pula bagaimana? Semoga sihat semuanya. Ahamdulillah, kita sudah sampai ke penghujung Ramadhan yang terakhir iaitu pembebasan dari api neraka.

Hati saya tergerak untuk mencoretkan kata-kata di sini hari ini. Setelah sekian lama menyepikan diri dek kesibukan duniawi yang tidak terkata. Alhamdulillah, pada jumaat yang lalu berakhirnya program Ihya’ Ramadhan yang saya handle. Majlis penutupnya, walaupun jumlah tetamu yang hadir tidak memuaskan, Alhamdulillah makanan tiada yang dibazirkan. Mungkin ada, tetapi jumlahnya tidak banyak. Yang pasti makanan itu dipulangkan kepada empunya duit.

Sejak akhir-akhir ni, saya rasa sesuatu kekosongan di hati. Ya, memang benar, I’m a muslim and I practice all what islam thought. InsyaAllah. Kebanyakan kawan-kawan saya, memang mempunyai usrah mereka yang tersendiri. Memandangkan tempat pengajian yang saya duduki sekarang ini mempunyai pelbagai jenis usrah. Dan kebanyakan kawan-kawan yang saya agak rapat dengan mereka semuanya mempunyai usrah mereka. Even, my organization committee pun ada usrah. Dan kebanyakan mereka menganggap saya turut mempunyai usrah sepertimana mereka. Tetapi, hakikatnya….tidak. Saya adalah saya. Seorang.

Saya tidak menafikan bahawa memang ada antara kawan-kawan yang mengajak saya menyertai mereka. Terima kasih kerana mengajak. Maafkan saya kerana tidak menyertai bukan kerana saya tidak berminat tetapi saya takut andai tidak dapat memberi komitmen yang baik.

Saya jeles melihat mereka. Benar, ini merupakan satu kenyataan datang dari hati saya sendiri. Tetapi, saya ego. Benar, ego saya memang agak tinggi. Saya cuma berharap agar suatu hari nanti, saya dapat mengisi kekosongan hati saya ini. Doakan saya kawan-kawan…

~Doakan  saya dapat menjadi seperti wanita sufi Rabiatul Adawiah. Insan yang hatinya hanya untuk Allah, untuk akhirat…tidak bernafsu terhadap jantina lain..~

Maaf, coretan kali ini mungkin hanya seekadar luahan hati penulis…dan mungkin juga tidak memberi manfaat kepada semua…

8/12/2011

Alhamdulilllah..

Assalamualaikum semua!!

Dah lama tak menjengah ke blog sendiri…sibuk benar update blog lain sampai blog sendiri bukan setakat ada sarang labah-labah, semua jenis sarang pun ada…^_^

Rasanya masih belum terlambat untuk saya mengucapkan salam ramadhan buat semua pembaca yang muslim. Alhamdulillah, sekarang sudah masuk Ramadhan fasa 2, iaitu fasa maghfirah ataupun pengampunan. Jadi, kawan2 mari kita banyakkan bertaubat, beristighfar dan menyerah diri kepadaNya. Semoga taubat kita semua diterimaNya…aamiiin…

Alhamdulillah, tahun ini banyak mematangkan saya..Terima kasih ya Allah.. Okla, sampai sini sahaja ye. Terima kasih!!

6/23/2011

ke mana hilangnya pemimpin2 itu….

Assalamualaikum w.b.t.

Jika sebelum ini saya pernah berkata mengenai u-turn dalam hidup, kali ini saya ingin mengajak anda sekalian bersama-sama merasai u-turn dalam hidup. Post kali ini bukanlah berbentuk cerita tetapi lebih kepada motivasi diri. Semoga terkesan.

Anda juga mungkin mempunyai impian seperti saya. Ingin mengubah dunia menjadi lebih baik. Tetapi sebelum itu, cuba kita lihat ke dalam diri kita terlebih dahulu. Cukup ke amalan kita? Perangai kita yang sekarang ni boleh dikira cukup baik ke? Mampu ke kita?

Pepatah mengatakan, nobody is perfect. Benar. Tiada satu pun makhluk di muka bumi ini yang sempurna. Setiap manusia ada kekurangan masing-masing. Bagaimana mahu mengatasi kekurangan2 tersebut? Bukankah manusia itu ramai bilangannya? Melalui kerjasama antara manusialah kekurangan itu dapat diperbaiki. InsyaAllah.

Jangan berkata pada diri “aku tak layaklah pegang jawatan tu. aku takde pengalaman. Orang lain lagi layak”, “aku bukannya baik sangat nak dibandingkan dengan si fulan”.

Kasihan pada diri anda! Tahukah anda bahawa dengan berkata begitu anda telah memandang rendah terhadap kemampuan diri! Bagaimana hendak memiliki pengalaman andai semua jawatan yang dihulur ditolak mentah2 atas alasan TIADA PENGALAMAN! Bagaimana anda tahu status kelayakan anda sebelum anda mencuba?

Jika anda rasa tidak cukup baik maka, berubahlah ke arah lebih baik. Adakalanya, manusia berubah kerana jawatan yang disandang. Boleh jadi mereka menjadi lebih baik daripada sebelum itu atau lebih teruk daripada sebelumnya.

Lihat saja pada kisah Qorun. Kerana memegang amanah berkaitan harta, menjadi tamakkan harta, syirik kepada Allah lalu, matilah dia ditelan bumi…Sebaliknya yang terjadi kepada presiden Iran yang cukup terkenal dengan sifat zuhudnya, Mahmoud Ahmadinejad. Hidupnya serba sederhana. Memegang title ‘Presiden’ bukanlah sesuatu yang dimegahinya. Harta yang diamanahkan dijaga dengan rapi. Hasilnya, makmurlah bumi Iran.

Sahabat2 sekalian, marilah kita bersama2 berganding bahu melakukan perubahan dalam diri, keluarga, masyarakat, negara seterusnya dunia. InsyaAllah. Saya yakin dan percaya bahawa setiap dari kita pernah terdetik di hati walau sekali untuk mengubah kemungkaran yang berlaku depan mata. Tetapi, dek kerana kurangnya keyakinan, hasrat tersebut dikuburkan.

Yakinlah pada diri, tanamkan dalam hati, sematkan di fikiran,

‘Andai orang lain mampu dan boleh melakukannya, maka mengapa tidak aku?’

‘Andai aku tidak memulakannya (perkara yang baik) maka siapa lagi?’

Jangan sampai nasi sudah menjadi bubur, barulah nak menepuk dahi menyalahkan diri sendiri. Seterusnya mennyesal seumur hidup! Nauzubillah…

Renung-renungkan dan selamat beramal! ^_^

P/s: Sebarang ketidakpuasan hati, bolehlah dinyatakan.

Andai terdapat kesalahan fakta, mohon dibetulkan.

Sama-samalah kita saling menegur demi kebaikan bersama…

PERUBAHAN DUNIA PADA MASA AKAN DATANG BERMULANYA DENGAN PERUBAHAN ANDA HARI INI.

….u-turn in life…

Assalamualaikum semua! Ohayo! tengok sket tajok tu…gempakz tak? Hehe…saje je nak tulis camtu. Sashiren, saya pun tak tahu nak tulis pasal apa. Kende, praise to Allah for giving a good intention to me.

Saya pasti anda semua pernah mengalami satu titik perubahan dalam diri anda. Sama ada berubah dari baik ke buruk or vice versa. Mungkin juga anda sedang mengalaminya sekarang? Chigum yo? Atau belum pernah melaluinya? Apapun saya pernah melaluinya. Ye, saya tahu awak tak tanya. Sukati sayala nak cakap. Ni blog saya! Hahaha…Maaf ye..Just kidding..^_^

pernah tak anda merasskan bahawa orang sekeliling anda tidak lagi menyayangi anda? Maksudnya, anda buatlah apa2 pun, takde sorang pun yang peduli. Anda keluar lewat malam ke, tak tunaikan solat ke, nak merokok ke, nak hisap dadah ke, nak ponteng sekolah ke, tiada sesiapa pun kisah dan ambil peduli.

Baiklah, sekiranya anda pernah mengalaminya saya nasihatkan BERHENTI! STOP! KEMANE! YAMERO!! hoho..semua bahasa keluar. berhentilah dari berfikir begitu. Seandainya benarlah tekaan anda tiada sesiapa lagi yang menyayangi anda ingatlah bahawa anda masih mempunyai DIA! Siapa? Dugu? HIM! Of course ALLAH. Kerana Dia yang menciptakan kita semua, kerana Dia yang menciptakan dugaan demi dugaan untuk kita, kerana itu kita harus berserah diri kepadaNya. Hanya Dia yang memiliki jalan penyelesaian bagi setiap masalah kita. Saya yakin Allah tidak akan meninggalkan kita terkapai2 mencari jawapan. Yakinlah!Thumbs up

Wahai manusia! Jangan kamu berasa lemah! Ingatlah bahawa manusia itu merupakan sebaik2 penciptaan. Oleh itu, bergembiralah!

Okies, up until now! Till we meet again! Nomu2 kumasmida! Thanks a lot! ^_^..

4/28/2011

mari berpesta buku!

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Setelah mid-sem exam kududuki sabtu yang lalu, akhirnya dapat juga jemariku menari-nari semula atas papan kekunci notebuk kesayanganku ini.

Alhamdulillah, exam ok. Semoga saya dan kawan2 mendapat keputusan yang baik. Exactly after the exam, I went out from the hall 15 minutes early before the exam finished! This is because I need to rush to Putra to met my sister and her friend there. Why? hehe…semuanya sebab nak pergi tengok buku2 yang banyakla. Unfortunately, I didn’t buy any book! hahah…beli buku yang mak saya nak je.

image

Ok, finish membebel. What I want to tell you today is about being a book/sale’s promoter. Have you ever went to book fair before? Honestly, I’ve been there every year if I’m not mistaken since I was 15. Although I didn’t buy much books every year, I just like it to went there. It feels like you went to a chocolate factory! Delicious isn’t it?

image

The first thing that you will see inside the book fair is the promoter. Since there are a lot of book’s producer as well as bookshops that participate in the book fair, so there are also a lot of book sales promoter. These promoter will eventually block your way and ask your times to hear their >5 minutes talking. they say just 5 but actually more than 5!

Ok, from that situation we can see both the good and negative sides from being a promoter. Mereka ini bekerja mencari rezeki yang halal melalui promosi yang mereka lakukan. Benar, mereka tidak bersalah kerana pekerjaan mereka sememangnya begitu. Perlu tarik orang ramai supaya menyukai barang mereka. Ada ketikanya mereka hanya memperoleh wang seandainya mereka berjaya menjual barang tersebut.

Mungkin untuk menjadi seorang sales promoter perlu ada beberapa tip supaya akan sentiasa ada orang yang ingin mendengar ‘ceramah’ anda. Pertama, senyum sentiasa. Walau sudah berjam2 anda berdiri, anda perlu mengekalkan senyuman anda. Ini kerana, setiap pelanggan adalah berbeza. Mereka kali pertama melihat anda di situ. Tetapi, anda mungkin sudah bosan melihat mereka. Ingat ye, emosi perlu dijaga. Kedua, berhikmah. Ya, manusia suka menilai orang melalui kata2. Misalnya,

“cik nak beli tak barang saya ni? barang ni bla…bla…”

“tak nak2 say dah ada kat rumah”

“tapi cik yang ni da upgrade sikit”

“takpe2 saya taknak”

“belila cik”

‘eee mamat sekor ni tak paham2 betol bahasa melayu. aku taknak, taknakla! xpayahla paksa orang! serabot betolla camni!’

image

Lihat, apa yang anda telah lakukan pada pelanggan anda? Apa akan terjadi sekiranya pada masa akan datang pelanggan tersebut terjumpa lagi dengan syarikat berangan anda? Berhati-hatilah dengan setiap patah perkataan anda. Kerana satu patah perkataan anda, Barangan anda boleh rugi selama-lamanya. Takutkan? Oleh itu, utamakan perasaan pelanggan anda. Jangan memaksa mereka untuk membeli. Cukup sekadar beri penerangan secara berhikmah. Seandainya selepas memberi penerangan, pelanggan tetap tidak mahu membeli, just let them go ok? Seriously memang serabot kalau orang memaksa ni.

Ok, sampai sini sahaja post kali ni. Azan sudah berkumandang. Ayuh solat! ^_^…kumao…

4/19/2011

dream2..mimpi..

Assalamualaikum semua. Dah baca post yang lepas? Oh, saya sangat suka post tu!^_^! heheh..masuk bakul angkat sendiri plak saya ni.

Seperti biasa tiada apa2 yang ingin saya perkatakan kali ini. Nampak sangat otak saya tak bergerak? haha..Tajuk kali ni mengenai mimpi.

I totally believe that all of you had confronted this kind of situation before. As for me, I always had a illogical dream. Yeah, sad to say sometimes I get tired of having such a dream like that. I’m always long for logical dream that can make me smile from ear to ear as soon as I open my eyes.

Banyak songeh plak saya ni! Nampak sangatla saya kuat berangan sampai mimpi pon pelik2..

Anda pasti pernah membaca surah yusuf bukan? If you are non-muslim, I would like to suggest to you to read about the meaning of surah Yusuf from the Holy Quran. It is a very100x interesting sorry. Whenever you’re in pain or facing difficulties and obstacles in your life, this surah is really can help you.

image

Baru2 ni saya baru sahaja menamatkan pembacaan buku mengenai ‘Mutiara Wahyu’ karangan Ustaz Shauqi, pensyarah UIA. Saya berasa sangat gembira selepas membaca tafsiran mengenai surah yusuf. Bukanlah bermakna selama ini saya tidak pernah membaca tafsirnya. Tetapi, saya belum pernah memahaminya dengan mendalam.

Selama ini para ibu yang mengandung seringkali membaca surah ini bagi mendapatkan anak2 yang ganteng bangat! Akan tetapi faedah surah ini jauh lebih baik dari pemikiran kita. Just see the greatness of Allah in soothing His Messenger, Prophet Muhammad pbuh through this surah! Sangat cantik percaturan Allah itu! Tiada yang lebih hebat melainkan Dia!

If I’m not mistaken, Surah Yusuf is the only surah that told about the life of Prophet Yusuf ever since he was small until he grew up and became the leader. In this surah we know that there were a lot of obstacles that he had to face. Do you know how he faced it? PATIENT. Yes, just be patient…Do you think you can be like him? SubhanAllah…

Now try to look to ourselves.. If triumph is not in our side, we will question our fate. Betul ke ni ayat bi dia? Mean, kalau kejayaan tidak menyebelahi kita, takdir dipersalahkan. Jika, ada fitnah atau gosip terhadap diri kita, tak sampai sesaat kita dah melenting. Jika berlaku kecurian, segera kita menyalahkan pencuri. Harus kita ingat bahawa segala ketentuan itu berlaku atas kehendak Allah. Mari muhasabah diri!

Selepas beberapa siri ujian yang dilalui oleh Nabi Yusuf, akhirnya Allah telah memberinya ganjaran yang berlipat ganda. Lihat, betapa Allah itu sangat pemurah! Apa yang Nabi Yusuf dapat? Dibebaskan dari penjara, diangkat menjadi nabi, diberi kuasa memerintah dan banyak lagi Ini semua kerana berkat kesabaran Bagginda dalam menempuhi ujian Allah. SubhanAllah…

Apa kaitannya dengan tajuk post ni? Oh ya, diberi kelebihan menakwil mimpi antara ganjaran yang diterima Nabi Yusuf. Berilah segala mimpi anda, Nabi yusuf pasti boleh menakwilnya! Ya, hanya pada zaman itu. Kerana Nabi Yusuf telah tiada.

Selamat membaca Surah Yusuf! Anda pasti terasa kehebatanNya!

4/16/2011

Hari ini hari lahirmu…

Selamat hari lahir duhai sahabat.

Semoga engkau bergembira dan berbahagia di hari lahirmu juga hari2 mendatang.

Semoga umurmu diberkati.

Semoga engkau mendapat manfaat dari usiamu yang telah menjangkau 2 dekad.

Maafkan aku atas segala kesilapan dan keterlanjuran kata2 sepanjang perkenalan kita.

Lupakanlah segala persengketaan yang pernah berlaku antara kita suatu masa dahulu.

Ingin aku menarik balik kata2 pedas yang pernah kulontarkan terhadapmu suatu masa dahulu '”kau tak layak jadi anak ustaz!”

Kau anggap sahajalah aku budak kecil yang tidak berfikir panjang ketika itu. Bercakap mengikut emosi.

Semoga engkau mendapat kejayaan di dunia mahupun di akhirat kelak.

Semoga suatu hari nanti kita akan bertemu semula seperti masa lampau…^_^

kek bpi iqrac 0910

Selamat…hari  lahir…

Hari kegembiraan buatmu…

Selamat…hari lahir…

Hari bermulanya kehidupanmu…

Selamat…panjang umur…

Moga kebahagiaan bersamamu…

Selamat…ulangtahun…

Moga keredhaanNya mengiringimu…

Selamat…selamat…selamat…

Hari…Lahir…

 

4/15/2011

sleep well dear…

Hari ini kelas tiada.

Hari ini semangat tiada.

Hari ini tiada tujuan.

Hari ini tidur berlebihan.

Hari ini study muet…wajiblah pekse nak dekat!

Hari ini tonton televisyen lagi…haish!

Hari ini sama seperti hari selasa..tiada kelas.

Hari ini hari berpuasa.

Hari ini…

Hari ini…

2 beradik keletihan

Hari ini mimpi merepek…lagi??!

Hari ini menulis lagi.

Hari ini diketuk lagi.

Cepatlah hari esok…

Semoga hari esok lebih cerah.

^_^

4/13/2011

cooking``cooking..``

Assalamualaikum semua! semoga ceria dan bergembira selalu. Mesti anda tertanya2, banyaknyelaaa masa lapang saya nak menulis ni…Betol! Memang banyak pon! Tapi tula manusia memang suka mensia2kan masa lapang. Bila dah diberi masa lapang, disia2kan. Bila dah kelam kabut, meminta2 bagai nak rak nak masa lapang…Benarlah seperti sebuah hadis yang menyatakan bahawa 2 nikmat yang manusia tidak pernah hargai dan tak pernah puas ialah nikmat masa lapang dan nikmat sihat…Pandai semua…^_^…

Ok, berbalik pada tajuk di atas. Saya pasti bagi sesiapa yang sangat meminati kumpuan super junior atau juga kipas-susah-mati, anda pasti tahu lagu ni kan? lagu dah lama tapi best!Ok. Saya bukan nak cakap pasal lagu tu. Hari tu masa saya cuti, saya pernah tanya pada umi saya. ‘Umi, dah lama tak tulis blog. Nak tulis, tapi tak tau nak tulis apa…’ Lepas tu umi saya jawab,’tulisla pasal adik2 saya semua pandai masak’…Oleh itu, setelah beberapa minggu delay topik tu hari ni saya nak cerita pasal adik beradik saya yang suka menolong…

Perompak !

Bagos adik2 saya nih..Sape yang dah bosan boleh tutup komputer. pegi tido, takyah baca dah…hahah…Mana tak bagosnye, setiap kali umi saya suruh masak, adik2 saya semua turun ikut saya sekali. Jadi, saya tak perlula masak. Saya mengarah je..

Apa yang saya ingin sampaikan sebenarnya? heheh….bila saya baca balik dari atas, ni macam dah cerita pasal perihal kehidupan saya je. To be honest, saya pun tak tahu nak cakap pasal apa kali ni. Yang pasti saya tidak mahu blog saya dimasuki kala jengking….

Ok, as a conclusion, as a child we must to lessen our parents’ burden. Whenever they ask us to help them, it is our duty to lend our hand. Why? Because, kita tidak akan berada di dunia kalau bukan kerana mereka. Therefore, we should be grateful and thankful to Allah.

adikku yang baik...^_^

Thanks to all of you! ^_^

4/11/2011

busSane…boared…bringG..borRiNg..

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca yang budiman sekalian. Kelakar tak tajuk post kali ni? Hahaha…tajuk tu jelas menunjukkan betapa kebosanan penulis sudah sampai ke tahap tidak dapat dikawal lagi…^o^…

Semuanya bermula pada hujung bulan dua yang lalu. Ketika itu, universiti penulis mengalami cuti semester selama 3 minggu lamanya! Alhamdulillah penulis bertindak bijak dengan mengambil keputusan untuk mengikuti kelas pada semester pendek juga dikenali dengan semester 3. Sepanjang cuti semester, hari-hari yang dilalui kelihatan warnanya sama sahaja dari pagi hingga ke malam. kalau hijau hari tu, maka hijaulah semuanya. Kalau hitam hari tu, maka hitamlah semuanya. Anda fahamkan maksud saya?

Seringkali beberapa minggu sebelum cuti panjang penulis menyemat azam yang tinggi untuk menggunakan masa cuti dengan sebaiknya. Antara aktiviti yang sepatutnya dilakukan ialah, belajar memasak, mengemas rumah, meringankan bebanan ibu dan bapa, membantu adik2 menyelesaikan kerja rumah mereka, mengambil lesen, memperbaiki amalan, mengulang alquran dan aktiviti2 berfaedah yang lain.

TETAPI!!!azam tinggal azam…pahala mungkin ya dapat kerana memasang niat yang baik. Punyala banyak perkara baik yang disenaraikan, perkara yang outlisted pulakla yang menjadi pilihan…ish…ish…ish…perkara apa?? hmmm…WATCHING TELEVISION all the time!! MasyaAllah…even sekarang dalam musim shortsem pun, every weekend pulang ke rumah, masih menghadap tv! Apalah nak jadi dengan penulis ni??

Adakalanya pada suatu masa, sebelum tidur biasanya, ataupun dalam perjalanan pulang ke asrama, seringkali saya memikirkan…’asal aku suka tengok tv ha?’, ‘apa yang aku dapat dari tv tu?’sudahnya saya menemui jalan buntu. Seringkali juga saya mengatakan ‘saja suka tengok cerita kelakar…’tapi…terhibur ke hati ini? Mungkin terhibur, tetapi ia hanyalah dalam jangka masa yang sangat singkat!

Jujur saya katakan, jaooohhh di sudut hati saya, saya tidak terhibur pun. Saya lebih terhibur apabila membaca quran…sungguh menenangkan jiwa dan perasaan. Sekiranya tidak baca, resah gelisah. Tapi itulah…manusia…dalam sehari nak bukak kulit alquran pun bukan senang! Lebih2 lagi kalau berada di rumah. Mintak ampunlah! Ya Allah berikan kami kekuatan…

Mungkin setakat ini sahaja coretan saya hari ini. Terima kasih kerana sudi membaca. Kalau tak suka@ tak puas hati, bolehlah komen. Jangan bagi virus sudah! Sehingga bertemu ke coretan akan datang.^_^……

4/07/2011

human transformation

Seringkali kita mendengar perkataan “transformasi” sejak kebelakangan ini bukan? Sampai sudah bosan rasanya memikirkan dan mendengar perkataaan transformasi. Sampai terkejut mengalahkan beruk pun ada selepas mengetahui akan kewujudan Jabatan Transformasi di sesebuah pejabat. Persoalan pertama yang melintas di fikiran pada ketika itu, ‘bagus ke ada jabatan macam ni?’ ‘jabatan ni buat apa?’hmmmm….

Seringkali juga kita mendengar akan perkataan ‘itulah fitrah manusia’ bukan? Bosan dan fed up bukan? Yes, I agree with you!!!^_^. Ya, memang benar tekaanmu itu. Anda akan TERjumpa dengan perkataan ‘fitrah manusia’ beribu2 kali malah berjuta! Biasalah kitakan manusia. Kata orang lagi lama hidup lagi banyak pengalaman. Lagi banyak bergerak lagi banyak pengalaman. Bila dah banyak pengalaman wajiblah ambil pengajaran bukan? Maka, kerana itulah suka saya menulis perkataan ‘FITRAH MANUSIA’ itu…kalau bosan jangan baca blog ni! hahahah…

Transformasi, ya! Itulah tajuk yang akan saya kupas pada hari ini. Suka ingin saya kongsikan pengalaman saya 10 tahun yang lalu…..

Selepas insiden itu, saban hari saya menghitung hari. ‘Cepatlah 10 tahun berlalu.’ Pejam celik celik pejam, dah 10 tahun. Terlebih dahulu ingin saya nyatakan bukanlah niat saya ingin menjaja cerita tetapi lebih kepada perkongsian. Mungkin di sebalik cerita saya, ada yang boleh berubah dan tersedar.

Saya merupakan insan yang suka memberontak secara dalaman. Perkara yang paling saya benci ialah kena marah. Cukup saya benci! Mungkin ada sesetengah guru, caranya mengajar dengan memarahi pelajar. Tetapi, saya cukup benci! Hal ini kerana, bila kena marah, perasaan takut menguasai diri. Bila takut, susah nak concentrate. Jadi kerja yang sedikit pun mengambil masa yang agak lama untuk disiapkan.

Saya paling suka matapelajaran matematik. Walaubagaimana banyak sekalipun latihan yang diberi, saya akan cuba siapkan. Tambahan pula, guru matematik saya ketika itu sangat baik. Nak dijadikan cerita, suatu hari saya berasa amat tertekan dengan bebanan kerja yang saaaangat banyak! Semuanya bermula denga matapelajaran bahasa inggeris. Sudahlah gurunya garang yang amat. Sepatah haram pun saya tak faham apa yang guru saya bebelkan. Seringkali saya meminta kawan saya, Levina Lim menerangkan segala permintaan guru tersebut sebaik selepas kelas tamat.

Bebanan saya bertambah setelah mendapat tahu bahawa kakak saya berjaya memasuki boarding school. Saya begitu tertekan sehingga muncullah idea2 jahat di kepala. LARI SEKOLAH! Saya bertekad. Selain masalah2 tersebut, saya juga tidak suka bersekolah di situ memandangkan kawasan sekelilingnya pada saya keselamatannya berada pada tahap yang kuurang memuaskan. Saya tidak berfikir panjang. Apa yang saya tahu idea saya itu merupakan jalan terbaik. Saat itu, tidak pernah terlintas di kepala saya untuk membincangkan masalah yang saya hadapi  kepada kedua ibu bapa. Keadaan ini bukanlah bermakna saya mempunyai masalah dengan kedua orang tua saya. Saya cuma tidak terfikir kerana  saya sudah  tekad.

blkg msjd dq

Selepas insiden tersebut, saya mendapat pengajaran yang begitu besar saya rasakan pada masa itu. Saya tidak menafikan bahawa sekolah baru saya sangat menyeronokkan dan sungguh menggembirakan. Sejak dari insiden itu, saya menjadi seorang yang saaaangat skema. Saya tak suka langgar peraturan. Kerana pada saya, sekiranya saya langgar, hanya akan menyusahkan hidup saya. Dan sekiranya saya langgar, lambat laun ‘pihak berkuasa’ akan tahu juga.

Sesungguhnya, banyak lagi pengajaran yang saya peroleh kesan dari insiden  tersebut. Harapan saya buat anda yang pernah dibuang sekolah atau mengalami situasi yang lebih teruk dari ini, segeralah ambil pengajaran dan insaflah dengan perbuatan anda. Kerana mungkin kejadian2 sebegini merupakan turning point dalam hidup anda.

Semoga berjaya. Terima kasih kerana sudi membaca coretan saya yang tak seberapa ni. Maaf kerana tiada gambar menarik yang mampu saya  paparkan…^_^

4/05/2011

M.U.E.T

hype semua!

Alhamdulillah saya berjaya melalui peperiksaan speaking test muet semalam. Cukup nervous di pagi hari. Jantung macam nak terkeluar hampir jam sebelas….sekali 12.30 baru mula. By the way, I got an internet-based question. Not bad! I like it!hehe…

Fitrah manusia perlukan perhatian….daripada sesiapa yang disukai mereka….apa yang ingin saya nyatakan di sini ialah hakikat sebenar perhatian yang diingini sang manusia ialah hanya dari Allah semata. Tiada yang lain yang mampu menandinginya!

walau bagaimana teruk sekalipun manusia itu,

walau macam binatang sekalipun manusia itu,

hakikatnya Allah sentiasa memerhatikan mereka. Saya mempercayai Allah SANGAT menyayangi hamba2Nya….akan tetapi dek kerana SOMBONG dan EGOnya manusia itu, maka mata hati mereka telah BUTA untuk mengetahui hakikat tersebut!

080809 klmh Agong

Adakalanya kita merasakan ‘teruknya aku ni…’, ‘bila aku nak berubah ni.’..’malunya aku pada Allah..’

Pernah tak kita terfikir akan situasi ini;

kita dengar azan, tahu dah masuk waktu solat. Time tu duduk depan tv. Cerita best pulak tu. Saat itu hati kita akan berbisik, ‘solat pas habis ceritala…nak dekat habis da lagipun…’ ‘eh, dah azan? baik solat sekarang. Jap g cite tu dah nak start.’

Mungkin kita lihat bisikan kedua lebih baik dari bisikan pertama kerana solat tiang agama. Tapi, dalam situasi begitu mampukah kita solat dengan sempurna? Lihat bisikan pertama, mungkin ada yang berpendapat yang pertama lagi baik. Tapi, boleh jamin ke kita akan segera berganjak dari tempat duduk sebaik cerita tamat?

Tahukah anda bahawasanya Allah itu tidak pernah terlewat? Tahukah anda masuknya waktu solat itu menandakan semua orang harus duduk di meja bulat? Saya percaya anda semua pernah menghadiri meeting. Pernah anda terlewat pergi meeting? Anda tahu bukan apa yang akan terjadi sekiranya anda terlewat ke meeting? Paling teruk pun DIBUANG KERJA!! Tahukah anda kalau kita terlewat meeting denga Allah? Paling teruk pun DIBUANG SYURGA!!

Wahai sekalian manusia, ketahuilah syurga itu merupakan tempat yang paling BAIK, MANIS….SANGAT MENYERONOKKAN…mudahnya masuk neraka…mudah juga masuk syurga.. manusia yang dikurniakan akal fikiran, fikirlah tentang hari kesudahan anda..buatlah pilihan dari sekarang. Anda masih diberi peluang..selagi matahari masih muncul dari sebelah timur…berubahlah untuk kebaikan. ingatlah bahawa Allah itu AMAT PENYAYANG!!

DSC00596

3/22/2011

berakhirnya sebuah penantian…..

Assalamualaikum semua!! heheh…long time no see right?

memang dah agak lama jugakla saya tak mengasah bakat dalam bidang penulisan ni…hmm teringin nak tulis dalam bahasa omputih..almaklumla muet nak dekat..so I have to practice to get perfect score!! yeah!!

actually, memang da lama da berhajat nak tulis. Idea, tajuk apa semua memang dah ada. It just, when I sit in front of my notebook, suddenly the laziness come. So, all the semangat gone just like that. ok, enough for merepek.

last week, I watched a very best story. it was about a factory in Japan. it was a crayon factory. what the most surprising me that almost all the workers there were disable people! mentally retarded! of course not crazy people la kan. just they are not like a normal human beingla…From the physical side, of course they are like us, normal people. cuma mentally nya, immatured.

Can you all imagine how diorang bekerja? Amazing right? At first I want to just go sleep because it was already past midnight that time. But, bila tengok lama sikit cite tu, wow!! macam mana kilang tu boleh berjaya sampai ke tahap sekarang ni? One of their workers has been worked there ever since the factory was open! Umur dia more than 60 if I not mistakenla..Memang dah berkerut2 kulit jari dia!

Saya sangat kagum dengan pengurus kllang tersebut. Dia menekankan konsep saling membantu antara satu sama lain tanpa memandang rendah terhadap kelemahan pekerja lain. Misalnya, kalau ada pekerja yang tak tahu nak membezakan mana satu krayon yang buruk, pekerja yang normal kena buat sesuatu yang membolehkan pekerja tadi membezakan krayon buruk dan krayon cantik.

Terdapat beberapa kriteria yang diperlukan oleh para pekerja yang membolehkan mereka diterima bekerja di situ. Antara yang saya ingat ialah, mereka mesti pandai menguruskan diri sendiri, tidak mendatangkan masalah kepada pekerja lain dan satu lagi kriteria.

Nampak tak apa yang ingin saya sampaikan ni? Betapa orang Jepun sangat prihatin terhadap rakyatnya! Semua mereka seboleh2nya diberikan pekerjaan tidak kira sebarang kelemahan yang mereka miliki. selain itu, lihat orang kelainan upaya sangat bersungguh2 dengan pekerjaan mereka. apa yang saya lihat, para pekerja kilang itu datang awal pagi ke kilang dan begitu bersemangat dan penuh positif pemikiran mereka. cuba kita lihat pada diri kita yang serba lengkap ni.

Mampukah kita bersemangat seperti mereka? Kita yang ada otak dan akal yang bijak boleh berfikir dengan baik, kenapa masih lambat datang ke tempat kerja? Kenapa masih bermasam muka di pagi hari ke tempat kerja? kenapa masih memikirkan gaji yang tidak setimpal dengan kerja yang kita lakukan?

1/31/2011

anDAi IaNya TidAK WujuD

assalamualaikum semua ^__^ 
alhamdulillah masih sihat hendaknya dengan izin ALLAH untuk kita bertemu kembali. Pada kali lepas akulah manusia yang tak sempat nak habiskan blog bertaipkan keyboard handphone,,hahaha(gelak jahat!)  tak sempat aku nak habiskan kisah foods heaven yang ada banyak giler kat kg.baru tuh! memang sedap dan lazat dan enak dan mahal belaka,,tapi pandai cari kedai dapatla yang murahkan,hohoho=P 


tapi untuk kali ni, aku takde minatla plak nak crite pasal makanan2 ni,,fokus aku masa ni adalah crite hangat kat paper skarang ni yang melanda mesir. mentang2 aku baru start cuti, dapatla aku menghabiskan masa berjam2 baca paper tu kalau tak,memang tengok topik utama jela kat kedai pastu blah tak beli langsung paper! dasat2..


andai ianya tidak wujud. topik yang agak menarik untuk aku bincangkan pada post kali ni berdasarkan pembacaan aku terhadap topik hangat pada paper. Kisah mesir yang agak menyedihkan bagi aku.. aku ni takdela pakar sejarah ke apeke tapi apa yang aku paham, rakyat mesir nak pembaharuan, dahla dorang hidup dalam kemiskinan, 3 dekad tu pada aku sangat lama dan macam2 sepatutnya pembangunan yang negara mesir dapat tapi apakan daya, rakyat terus dibelenggu kemiskinan dan pihak atasan berterusan kaya. sedihkan? T__T pada aku malaysia sendiri masih banyak lagi yang berada di takuk kemiskinan tapi sekurang2nya mereka mendapat bantuan daripada mana2 pihak yang baik hati,mungkin ada yang terlepas pandang tapi apa yang mampu kita lakukan adalah dengan mendoakan agar mereka sentiasa dimurahkan rezeki oleh ALLAH dan buat umat islam janganla sesekali lupa nak bayar zakat. wah! masuk bab zakat la plak..hehe tapi betul apa! Dengan duit zakat tula dapat membantu mereka yang miskin...


berbalik pada cerita mesir, andai ianya tidak wujud, andai rakyat dapat menikmati pembangunan dan kekayaan bersama2, aku yakin rusuhan atau sebarang demonstrasi yang akhirnya bawa kepada banyak kematian tak mungkin akan berlaku ke hari ni. Sehinggakan pada pelajar2 malaysia yang berada kat sana pun mungkin takkan pernah membayangkan kejadian macam ni akan berlaku. Sebabnya alhamdulillah malaysia masih sebuah negara selamat pada aku walaupun sebenarnya banyak lagi perkara lain yang tak terkawal. contohnya harga gula yang tak terkawal..hehehehe =P isu ni tetap hangat ape! =D


aku sendiri sebagai pelajar,jika belajar di mesir kala ini, mungkin akan menganggap ini situasi yang menakutkan dan mendebarkan,saat dimana bekalan makanan mungkin tidak mencukupi,talian komunikasi dipotong, berkurung di rumah, merindui keluarga di negara sendiri dan risau akan keselamatan diri sendiri walaupun banyak pihak cuba menenangkan hati dengan mengatakan semuanya selamat. tipula kalau takde mak ayah yang tak risau akan anak2 mereka kan, aku sendiri baca paper ni pun risau dengan keadaan dorang yang ada kat sana, dengan kematiannya,dengan macam2nyela..


kalau tak silap sekarang ni da masuk hari ke5 kot perkara ni berlaku kat sana dan semakin worst aku rasa, mungkin ya mungkin juga tak... nak kata aku ada banyak kawan kat sana, takdela banyak mana pun,adala dalam 2 3 orang macam tu,tp still sebagai sahabat mestila kita risau dengan keselamatan kawan2 kite kan, even kalau takde sahabat pun kat sana,still perasaan kesian simpati semuanya ada dengan melihat keadaan orang2 kat sana,, tak taula perkara ni akan tamat bila tapi sebagai sahabat yang berada kat malaysia ni, sama2la kita ramai2 mendoakan keselamatan kawan2 kita yang berada di mesir kala ini,, semoga mereka semua sentiasa dilindungi ALLAH, memohon agar dikuatkan hati mereka dalam menempuh dugaan yang hebat ini. hanya ALLAH yang maha mengetahui..

bilamana situasi begini muncul, 
ALLAH sebenarnya sedang menguji hati hambaNYA,
hambaNYA yang taat denganNYA, 
hambaNYA yang selalu memohon kepadaNYA,
tanpa lalai walau sedetik, 
dan saat ujian ini didatangkan pada hambaNYA, 
adakah mereka benar2 kuat dan bersedia?
 adakah mereka benar2 beriman denganNYA? 
tepuk dada, tanya iman...

kala ini, 
ALLAH ingin sekali mendengar rintihan dari hambaNYA,
rintihan memohon pertolongan,
rintihan memohon perlindungan,
memohon dijauhkan dari bencana,rusuhan mahupun malapetaka

kala ini, 
sedarkah kita?
bila susah memohon padaNYA,
bila senang melupakanNYA,
bila susah kita mula mengingatiNYA,
bila senang???



sahabat sekalian, marila kita sama2 mengambil iktibar dari setiap kejadian yang berlaku di sekeliling kita. Setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya dan hanya ALLAH sahaja yang mengetahui setiap perkara yang berlaku di muka bumi ini. Janganlah kita leka dan lalai dengan duniawi kerana bila tiba saat bumi dilanda musibah, takkan masa tu baru kita hendak meminta padaNYA?? renung2kan wahai sahabat..



p/s: aku juga manusia biasa yang leka dengan duniawi tapi mohon agar sentiasa diri mengingatiNYA.. kawan2, smoga kita dapat saling ingat mengingati antara satu sama lain.. Buat sahabat2 di mesir, smoga kalian berada dalam keadaan selamat, mohonlah padaNYA selalu agar sentiasa dilindungiNYA..aku sayang sahabat2ku,,dan smoga kalian dapat menjalani kehidupan dengan baik seperti sedia kala...

1/24/2011

assalamualaikum semua! Have a nice day to all my friendsss! For the first time using my phone i can get through this blog and siap taip lagi dalam blog kesayangan ni,,huhu,,sgt lama da x jot down kat blog ni, ni sume gara2 internet xde dan schedule yang sangat pack for this year. Plus da rasa kurang sangat nak tgk internet sem ni,,sedih btol T_T tahun ni jugak kebetulan duduk kolej luar area kg.baru. Foods heaven!
Memang sgt byk gile kedai makan! Pegi jela depan,belakang,kiri or kanan, the choice is in your hand,pilih mane nak! Hahaha,and aku plak jenis yang suke cube kedai baru tapi bile mintak menu,makanan tetap sama yang aku mintak,apela! Neslo ais tetap jadi pujaan hati! ada 1 kedai tu cendawan goreng tepung die sgtla sedap korang! Nak letak gambar xdela plak pic die.. Okla korang, henpon ni buat hal r, kite jumpe hari lain ye korang,nnt further story i tell more about foods! Selamat maju jaya my friends!