11/30/2011

Omedatou!Chukae! Mabrouk! Congratulation! Tahniah!

Assalamualaikum semua!Winking smile Happy je muka dapat menulis balik..hehe…Alhamdulillah, setelah sebulan mungkin atau sebulan plus2 meninggalkan dunia penulisan. Akhirnya bertemu semula dengan membawa kisah yang menarik untuk dikongsi. InsyaAllah menarik. Kalau rasa tak menarik boleh tutup blog ni ye.

Sekarang ni musim cuti sekolah + cuti semester + awal Muharram lagi tu. Selain dari pergi menikmati cuti2 Malaysia, agak-agaknya apa yang orang sakan buat time2 camni?

Ya, benar! Tepat sekali! Mestila kenduri-kendara! Tak kisahla kenduri khatan ke, kesyukuran ke, open house ke.or paling meriah sekali kenduri kahwinla kan? Meriah ke? Mungkin meriah bagi pengantin yang dirai dan juga keluarga mempelai. Bagaimana pula dengan tetamu yang hadir? Bahagia juga ke? Atau sedih sebab takde jodoh lagi? Atau kecewa sebab lelaki @ perempuan yang disukai sudah dimiliki orang? Hahha…mendalam maksud tu!

Baiklah, the truth is, i want to tell you about my friend’s wedding day. Of course, as her friend, although not her BESTfriend, i’m totally happy for her. Up until now, i can’t believe the fact that she already have a husband! Sounds like jealous right? But, i don’t feel jealous because there’s no reason to get jealous. Yela, dah jodoh kita tak sampai lagi nak buat macam mana kan? Even, 10 tahun akan datang pun tak bolehla nak jeles walau semua kawan dah kahwin, kita sorang je tak kahwin lagi kan?

nobita n dora

Nobita dan Doraemon pon tak kahwin2 lagi walaupun dah tua…Hot smile

Barusan saja pulang dari kenduri di kelantan, selang 2 hari mempelai datang ke rumah pula di selangor. Terkejut jugak! Ada maksud ke? hehe…Seawal jam 5 pagi, sudah ada orang menelipon. Ingatkan sapela yang tepon. Rupa-rupanya, pengantin baru…. Pelik juga rasanya sebab boleh terjaga sebab ada orang call. Kebiasaannya, orang yang tidur mati ni, bunyi bom kat sebelah pun tak dengar! Tapi, lepas bunyi sekali terus terangkat telefon tu. Mungkin ada hikmah di sebaliknya…Ada kaitan ke??hahah..buat2 ada jela ye..

r

Penat dah baca? Apa yang aku dapat? Macam takde pape yang menarik pon…Ha! Rasanya memang takde pengisian cuma nak berkongsi rasa. Gembiranya ada seorang kawan yang telah selamat mendirikan rumahtangga. Perasaan tu bertambah-tambah gembira apabila kita sendiri dapat hadir ke majlis yang berbahagia itu. Walaupun kawan tu seusia kita yang tak matang-matang nih..=,=

Bukan tu sahaja, ada sesuatu jugak yang kita boleh pelajari dari perkahwinan orang muda ni.

Haruslah bersedia dari semua segi..

Haruslah bijak dalam membuat keputusan…kerana tiada lagi ibu bapa sebagai penasihat di sisi..

Haruslah pandai menjaga emosi dan bukan bertindak mengikut emosi…

Haruslah ada sifat tolak ansur antara satu sama lain…

Haruslah saling mempercayai…

Bertikam lidah tu perkara biasa…tapi, jangan jadikan kebiasaan..

Perbezaan pendapat itu adakalanya suatu keperluan supaya hubungan lebih erat…tapi, jangan terlalu berlebihan…

Bak kata orang putih must have ‘give & take’ dalam perhubungan…

Hehe…macam dah banyak pengalaman je saya ni…

Adakalanya, pengalaman itu kita belajar dari membuat observation from surrounding.

Adakalanya, pengalaman dari orang lain…Adakalanya, pengalaman turun-temurun…

Ikutlah, belajarlah dari mana-mana pun. Tapi, janganlah selalu mengharap orang akan continuosly giving without us doing nothing. Don’t expect too much if you don’t put much efforts into it. Dunia sekarang makin mencabar. Competition period dah sekarang ni…Tapi, as a muslim, we should help each other dan bukannya menang sorang-sorang tapi, akhirnya kita yang rugi. Menangla beramai-ramai. Biar semua BERJAYA!!!

klate

Omedatou! Semoga bahagia milikmu! Barakallahu lakuma wa baraka alaikuma!