4/30/2012

Pertarungan Separa Akhir

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum.

Musim exam la plak sekarang. And this will be the very last exam in CFS. InsyaAllah. Do pray for me! ^_^

03052012

14:30- english for academic writing

10052012

09:00-biology 2

11052012

09:00-mathematics 2

12052012

going back home!!! holiday for 3 months to become a better muslimah. InsyaAllah.

Just to drop by here cause i miss my blog.

~Never being independent from Allah cause we are always depend on HIM~

Wassalam

Jazakumullahu khairan kathira..

Library CFSIIUM

Petaling Jaya

Monday

30042012

17:14

4/17/2012

rEsembLAnCE<----- us!

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum sahabat semua ^^


Bertemu kembali bersama saya yang sudah addicted untuk menaip dan menge'post' dengan menumpang di blog adik kesayangan sendiri ^^ Baru kelmarin saya post pasal one of my fav song,today saya nak cerita mende lain pulak. hehhehe :D


Sebagai kakak sulung yang sedang bercuti seminggu dan pandai bawa kereta(tak perlula nak inform pandai bawak kereta kan:p) So pagi semalam saya telah diberi amanah oleh umi kesayangan saya untuk menemani my lovely younger sis, Mariah, sempena hari sukannya di German Malaysian Institute. Mariah umurnya sudah 6 tahun dan ini tahun terakhir dia di sekolah tadika area rumah kami.


Memandangkan my dad ada kerja,so me and my dear Dina went together with Mariah to the GMI, only 3 of us, other siblings takmau ikut and my mom plak ade ayub yang comel kene jage..huhu,,ayubi sangat comel sekarang! mami kate muka die ade iras muka2 saya masa baby,hehe:D Ayub is our last siblings yang baru lahir 03022012 lepas. Click here for : Abu Ayub Al-Ansari yang comel!


Ok back to the original story, rasanya before this macam dah pernah pergi sports day adik2 lain tapi yang ni sebab sukannya buat dalam stadium,and the environment sangat lain....sangat tenang, sangat supportive to each other, sangat semangat kesukanannya, dan setiap family yang datang masing2 nampak tenang je muka masing2, dengan niqab,dengan jilbab labuh,dengan jubah,dengan kopiah, masyaallah nampak kelainannya! Disini, tiada istilah 'dunia yang asing'!


Since we moved here last 2009, the environment here is different as compared to the previous taman perumahan. Saya pernah terdengar tapi tak pasti dari mana berkenaan nak pilih rumah pun kena tengok jiran tetangga juga, we can sense the difference!  Adik2 saya dapat kesempatan bersekolah di sekolah al-amin, yang saya rasa cukup untung bagi siapa2 yang dapat masukkan anak2 mereka ke sini,persekitaran,suasana islamik, pembelajaran, even sometimes i tot dat one day I should send my son/daughter here..


Cakap pasal sports day Mariah, alhamdulillah rumah sukan dia menang no.1! RUMAH BIRU menang besar! Takde pon main lari 100meter bagai,lompat galah ke,baling cakera padat ke,hapeke kan, just sukaneka basic2 je tapi sangat meriah!! Mariah sangat eksaited even da duduk lama dalam rumah pon still sibuk naaa pakai medal kat leher dia, almaklumla menang besar kan! dah bangun tidur pon pergi gagahkan diri turun bawah ambik medal,naik balik atas tengok tv.ish3...dasat2


Itulah penangan Hari Sukan Tadika Khalifah Bestari! congratulation Mariah ^^


Lebih kurang beginilah rupa Mariah bila rumah sukan dia menang besar! hahaha =D By the way, sorry tak letak pic sebenar sebab tak upload lagi pic nye^^



P/S: Today, she still wore that medal and my mom said that she's that kind of person who really appreciate things given by others.ok fine Mariah :) 

*********************************************************************************

Today's conversation with my dear Dina :) If you guys do not know who's Dina, check this out my sweet Dina :)

Dina  : Abu Ubaidah Al-Jarrah!
Me    : Siapa tu Dina?
Dina  : Abu Ubaidah adalah sahabat nabi, nabi kita tak pernah panggil orang dengan "hoi"                      
Me    : Habis tu nabi panggil cemane Dina?
Dina : Nabi panggil dengan panggilan ' Ya Abu Ubaidah ' ataupun   ' Wahai Abu Ubaidah '.
Me   : Kalau cenggitu Dina kena panggil akak dengan apa?
Dina : HOI !
Me   : @_@ **pengsan**
Dina : saje je..hahahhaha

Act this is one of the many other conversations that i had with Dina. She's a very good girl with good heart. Recently.she talked about dead, hari kiamat, on one fine sunday morning,when i talked to her that we'll be late to Mariah's sport day, and her sport's day will be only once in a year, then only next year we can come again..then she said "hari sukan tu jauhhh lagi,hari kiamat lagi dekat" then saya pun " you are right Dina T__T" **terasa malu bila adik sendiri yang mengingatkan tentang hari kiamat,huhu **

Even petang pada hari yang sama juga, but with heavy rainy day, with guruh and petir berdentum2, then she said to me " hujan lebatnyeee akak, entah entah kita semua akan mati hari ni" again, this time i felt like really ashamed with my self mengenangkan she's just a tiny little kid yang masih suci hatinya nak dibandingkan dengan hati saya sekarang ni, yang dah lama hidup dimuka bumi ni.. 

That's why i really like to talk with her:) She's the one yang bila once azan masuk,akan terus ajak saya solat, then we will solat together,doa together, salam and cium tangan saya after solat, how sweet she is! 
Semoga Dina menjadi seorang hamba Allah yang solehah,aminn... ^^
.
.
.
.... So,, ape kaitannya dengan topic hari ni pasal resemblance?? There's two stories above with two different people..My dear Dina and my lovely Mariah..They are the next generation in my siblings generation. Their relationship resemble me with my dearest second adik, "Incik Tuan Velog ni" hagagaha :p 



Mereka sangat rapat sepertimana saya rapat dengan adik nombor 2 saya,walaupun selalu je gadoh, biasala tu, adat dalam sesuatu perhubungan kan,, tapi seriously masa kecik dulu, i'm the one yang sangat kuat sakat adik, even now still sakat lagi but not over over la kan macam masa kecik dulu..

Bila da besar ni, jauh sikit, tak balik ruma ke, mule la mesej mesej, tipon tipon, webkam webkam, macamla sorang kat Egypt sorang kat China kannn,, padahal dekattt je la hai.. tu la namanya ghindu a.k.a missing someone :) Biasalah tu kan! 


hello dear! selamat berbaik,hehhe:p



As conclusion, formula untuk hari ini : Dina + Mariah = Me + Incik Velog ^_^

Ok semua, hope terhibur dan dapat ambil sedikit info berguna dalam penceritaan kali ni, insyaallah bertemu lagi dalam pena akan datang :)

0319 am,
Bangi


4/15/2012

nUmBer oNE For mE ^__^

Bismillahirrahmanirrahim.


Assalamualaikum kawan2 :)


Buat kesekian kalinya, alhamdulillah dengan izin Tuhan dapat juga saya menaip sesuatu hari ini,pada saat ini setelah minta izin pada adik kesayangan saya, hehe, syukran adikku :) 


Actually, rasa dah terlalu lama sangat tak dapat menaip, tapi sebab da ketagih sangat and dengan internet yang sangat ok plus dapat pinjam laptop adik,kire tercapai jugakla hajat nak menge'post' kan :D dah lama tak taip ni rasa pelik plak sebab tak tau nak taip bahasa rasmi ejaan panjang2 ke, kontot2 ke, tapi tak kesahla, yg penting taip! rase macam dah bertaon2 tak taip padahal hari tu adik kesayangan ni baru je post topik baru, kahwin awal: keperluan atau kehendak? latest topik about kahwin ni memang saya sangat bersetuju dengan opinion my sis,maybe sebab kami memang ada opinion yang sama and telepati yang sangat hebat! hehehe :)


ok, taknak bebel panjang, actually just nak share one lyric from one song yang i really really like to listen lately through my handphone. its about our mother, lovely mom, sangat seronok dengar lirik lagu ni and rasa mcm my mom sgt dekat dihati.oh i really love my mom! 


Syukran Ya Allah for giving me the best mom ever i had in this world :) 

Number One For Me - Maher Zain

I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I'm here for you
For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it's time for you to rise
For all the things you sacrificed

Oh, if I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you
Mum I'm all grown up now
It's a brand new day
I'd like to put a smile on your face every day
Mum I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face every day

And now I finally understand
Your famous line
About the day I'd face in time
'Cause now I've got a child of mine
And even though I was so bad
I've learned so much from you
Now I'm trying to do it too
Love my kid the way you do 

You know you are the number one for me 
Oh, oh, number one for me 
There's no one in this world that can take your place
Oh, I'm sorry for ever taking you for granted, ooh
I will use every chance I get
To make you smile, whenever I'm around you
Now I will try to love you like you love me
Only God knows how much you mean to me


You know you are the number one for me :)





chomel dok mak saye? mak saye memang comel sentiasa sebab muke mak saye awet muda :)


P/S: Sayangilah ibu anda selagi mereka masih ada. I Love my Ummi soooooo much! Alhamdulillah, thank you Allah :) (sambil taip sambil dengar lagu ni,berulang kali dengar tetap tak bosan^^) oh before i forgot, my interest to korean story or any korean music semakin berkurangan lately, dunno why but alhamdulillah,try to improve myself lil bit, jom sama2 perbaiki diri :)



With love,
Your lovely daughter :)
0140am
15042012
Bangi

4/13/2012

Kahwin awal: Keperluan atau Kehendak?

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Salam sejahtera buat kalian.

Hari ini tergerak hati saya untuk menulis. Petang tadi sibuk bermesej dengan kakak. Mengenai tajuk hangat buat remaja baya kami. Haha. Post sebelum ni dah cakap dah pasal ni. Post kali ni nak cakap lagi? Atas permintaan kakak saya, dia mahu saya menulis satu post berkaitan kahwin muda @ kahwin awal ni.

Saya sekadar memberikan pendapat saya mengenai topik hangat ni. Saya bukanlah sesiapa yang anda harus dan wajib untuk bersetuju dengan pendapat saya. Saya sangat faham bahawa keadaan dan situasi setiap orang adalah tidak sama, sama sekali. Jadi, sekiranya anda benar-benar tidak berpuas hati dengan pendapat saya, it’s ok. It’s only my opinion by the way.

Sebelum itu ingin saya nyatakan di sini saya juga manusia biasa yang turut mempunyai perasaan yang sama seperti anda. Baru-baru ini, saya berpeluang berhadapan dengan pelbagai keadaan. Berdasarkan keadaan-keadaan yang saya hadapi, dengari dan sebagainya, saya rasa bersyukur kerana Allah memilih saya untuk berhadapan dengan situasi tersebut. Mungkin ada sesuatu yang ingin Allah samapaikan pada saya.

Ok, baru masuk isi. Sejak akhir-akhir ni, saya selalu terfikir akan persoalan ini,

Mengapa kita perlu berkahwin?

Setelah saya berdebat dengan diri sendiri, akhirnya saya tidak mendapat jawapan yang konkrit untuk persoalan tersebut. Atau mungkin saya perlu tukar soalan?

Perlu ke kita berkahwin sekarang? Maksud saya pada usia yang muda?Ketika masih belajar.

Semalam saya menghadiri satu ceramah yang disampaikan oleh Ustazah Isfadiah. Ada seorang pelajar bertanya,

“Ustazah, boleh ke kalau kita kahwin kerana nak elak maksiat?”

Kalau tak silap saya, lebih kurang macam tulah persolan dia. And my ustazah said, NO. Kalau ikutkan memang tak boleh sebab kita masih belum matang and tidak berkemampuan untuk mananggung keluarga yang bakal dibina. Ok, ustazah jawab berdasarkan hadis yang dia baca. Saya tak ingat apa. kalau bukan hadis pun, mungkin berdasarkan pendapat-pendapat ulama. Tapi, ustazah cakap kalau dalam konteks sekarang, kalau kedua-dua belah pihak punya ibu bapa dah bersetuju and boleh nak support, itu tak mengapa. Ok.

Ok, berbalik pada persoalan yang saya timbulkan. Perlu ke kita kahwin sekarang (time belajar ni @ umur muda)? Jawapan saya, TAK PERLU SAMA SEKALI. Kenapa?

Aku nak kahwin sebab ramai kawan-kawan aku dah kahwin.

-Biar jelah kawan aku tu nak kahwin. Yang aku sibuk nak kahwin tu kenapa. Dah jodoh diorang tu dah sampai. Lagipun diorang memang dah bersedia.

Nak kahwin sebab kitorang dah suka sama suka jadi tak nak tunggu lama-lama.

-Betul ke boleh tanggung and mampu nak laksanakan tanggungjawab sebagai seorang suami, isteri, pelajar lagi? Ingat, kahwin bukan sehari. Tapi sampai akhirat.

Sebab nak halalkan hubungan?

-Dah tau belajar tak habis lagi, buat apa cari kawan lelaki. Kawan dengan satu jantina sudah. Kalau nak ada kawan laki @ perempuan jugak, kawanla dengan bapak @ mak sendiri. Ingat ye, kawan dengan yang berlainan jantina ni, kadang-kadang lagi banyak masalah timbul.

Sebab nak ikut sunnah Nabi?

-Masa Nabi kahwin, Baginda sudah mempunyai pendapatan sendiri dan mampu untuk tanggung Khadijah. Tambahan pula Khadijah juga ada pendapatan sendiri. Jadi, fikir-fikirkanlah ye.

Dah tak boleh tahan…

-haha..cubalah puasa betul-betul. Kalau memang tak boleh puasa, elakkan diri dari berjumpa dengan jantina berlainan. Kalau time pergi kelas tu berselisih dengan jantina berlainan, jangan pandang! Ha, pandang bawah je…jadi zuhud jap. Kalau anda bukan jenis yang jalan tunduk, takpe, pusing je kepala tu ke tempat lain.

Bukan apa, sebab adakalanya, syaitan yang ada di sekeliling kita ni yang cuba menimbulkan alasan-alasan sebegitu. Padahal kita memang tidak mahu berfikir mengenai hal ini kan? Tapi sebab syaitan tu yang suka nak ganggu fikiran kita. Nah, cuba lihat ayat ni!

“Dia Allah ingin menjadikan godaan yang ditimbulkan syaitan itu sebagai cubaan bagi orang-orang yang dalam hatinya ada penyakit dan orang yang berhati keras. Dan orang-orang yang zalim itu benar-benar dalam permusuhan yang jauh.”

(Al-Hajj 22:53)

Yang paling dan sering berlaku…

Kami selalu berjumpa dalam meeting. Boleh dikatakan agak selalu bermesej…sampai boleh timbul masalah hati…dan akhirnya kami bercadang nak menikah…

-Hmmm…yang ni memang bahaya. Meeting tu untuk apa ye sampai berhari-hari? Follow-up ke? Pada saya, meeting yang efektif ialah meeting apabila semua orang perlu ada untuk kelancaran majlis keesokan harinya. Kalau sekadar nak tau progress, mesej atau jumpa orang tertentu je dah memadai. Tak perlu nak meeting berhari-hari! Kalau mesej pun perlu tegas. Cakap benda yang perlu je. Tak perlu nak merewang-rewang nak tanya pendapat tu pendapat ni cadangan tu cadangan ni…

Kalau rasa perlu juga berbuat demikian (bermesej-mesej) atas urusan kerja, and bila dah sampai tahap ada perasaan, saya nasihatkan, berhenti bermesej.  Kalau salah seorang nak mesej jugak, yang sorang lagi harus dan wajib abaikan. Takpun, suruh orang lain reply bagi pihak kita. Kalau boleh jugak, berhenti terus dari melibatkan kerja bersama dengan orang tersebut. Carilah alasan untuk tidak berjumpa dengan orang tersebut lagi walaupun hati anda meronta-ronta nak berjumpa dengan orang tersebut.

Saya tidak menafikan adakalanya persekitaran kita yang menggalakkan kita untuk kahwin awal. Yelah sebab rata-rata kawan kahwin time belajar. Tapi, fikir-fikirkanlah soalan-soalan kat atas tu. Banyak benda lagi kita perlu fikir sebelum nak fikir kahwin awal. Bila anda dah berfikir seperti di atas, even if you already have your own money pun, you akan fikir for what reason you need to get married?

Adakalanya manisnya berkahwin tu pada hari pertama je. The next day, you already have to take care of everything! You are by yourself without your parents! Just imagine!

Bagi mereka yang ibu bapanya sudah aturkan perkahwinan time anda masih belajar, sila abaikan semua pendapat saya. Pendapat ni valid bagi mereka yang nak berkahwin tapi takde support ye. Sebab kalau parents dah suruh tu, ikut jelah nasihat mereka walaupun hati kita berkeras tak nak. Sebab kita tak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang. Sometimes our parents know ourselves better than ours kan? Faham tak? Kadang-kadang tu ibu bapa yang lebih memahami kita berbanding diri kita sendiri.

Baiklah setakat ni sahaja coretan saya. segala ketidakpuasan hati bolehlah dikemukan pada saluran yang betul. Ini hanya sekadar pendapat…

~semogaAllahmemudahkanurusankitasemua~

Wassalam & Syukran jazilan

Jazakumullahu khairan kathira..

 

Petaling Jaya

20 Jamadil Awwal 1433

12042012

23:59

4/11/2012

Ummi Abah & Kahwin?

Bismillahirrahmanirrahim.

-ustaz saya cakap, setiap kali nak memulakan sesuatu perkara, atau nak menulis sesuatu yang baik, perlu didahului dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

-doa saya buat kalian yang membaca dan beragama Islam

Salam sejahtera

-buat kalian yang bukan beragama islam.

Alhamdulillah setelah sekian lama menyepi, hari ini saya dapat jua kembali menaip.

Saya baru sahaja menelefon ummi tercinta sebentar tadi. Sekadar melepaskan perasaan rindu di hati. Almaklumla sudah dua minggu tidak menjejakkan kaki ke rumah. Pelik bukan? Baru 2 minggu dah rindu. Barangkali anda terfikir begini. Biasalah saya memang tak boleh berpisah dari rumah lama2. Perasaan nak balik tiap2 minggu sememangnya membuak2. Tapi kali ni, saya terpaksa tahan. Tahan kerana final exam semakin hampir. Tambah2 lagi result midsem saya kurang memuaskan. Bertambahla kerisauan di hati. Lebih2 lagi sekarang saya berada di semester terakhir. Doakan saya semoga dipermudahkan segala!

Seringkali saya terfikir, macam manalah nanti aku belajar kat Kuantan? Kat sini at least bolehla balik tiap2 minggu. Kat Kuantan tu nak balik tiap2 minggu jugak ke? Alamatnya kena cari jutawanla lepas ni. Boleh naik flight tiap2 minggu. ^____^

Setiap kali saya mengalami dilema nak balik rumah ke tak nak, saya selalu teringat kata2 ni. Saya tak pasti ni hadis or apa. Katanya, dengan melihat wajah ibu bapa tu, kita akan mendapat pahala. Anda mesti setuju dengan kata2 saya, walau banyak macam manapun masalah kita, the moment we see our parents’ face, kita akan rasa tenang kan? Betul tak? Kalau sekadar bermesej pun tak cukup kan? Rasa macam kena call je sebab boleh dengar suara pun dah cukup. Walau takde apa pun nak bagitahu, cuma memang nak dengar suara je kan. Imissbothmymummyandmydaddy…

Jadi, nasihat saya buat anda yang masih mempunyai ibu bapa, hargailah mereka selagi hayat dikandung badan. Kerana merekalah anda berada di dunia sekarang. Kena ingat ye, bukan mudah untuk menjadi seorang ibu dan bapa. Jadi, sekiranya ada perbuatan ibu dan ayah kita yang mengguris hati atau buat kita terasa, segera memaafkan. Jangan simpan dalam hati. Kelak bila kita bergelar ibu dan ayah nanti, belum tentu kita boleh jadi ibu bapa yang sesempurna ibu dan ayah kita.

Buat anda yang ibu dan ayahnya sudah tiada lagi di muka bumi ni, sentiasa dan selalulah berdoa untuk kesejahteraan mereka di sana. Walau anda dah bekerja sesibuk manapun, jangan sesekali lupa akan ibu bapa anda. Sedih hati mereka kalau mereka masih hidup dan melihat anak mereka berjaya tetapi lupa akan mereka ibu bapa anda.

majlis khatam

___________________________________________________________

Hari ini saya menemani seorang kawan saya menyampaikan hajatnya. Perkara yang berada di luar jangkauan pemikiran saya. Saya menjadi ‘orang tengah’. Apa yang boleh saya katakan di sini, orang yang kita suka tak semestinya kita mampu miliki. Mungkin kita sememangnya suka akan orang itu, tetapi hakikatnya orang tu sudah ditakdirkan untuk orang lain. Jadi kita harus akur dengan ketentuan Allah. Kerana Allah sememangnya tahu apa yang terbaik untuk hambaNya. Dalam masa yang sama, kita juga perlu ingat apa yang ada di dunia ni semuanya milik Allah. Jadi, bagi sesiapa yang sudah bekeluarga, sepatutnya perlu sentiasa bersedia menghadapi ujian ‘kematian orang tersayang’.

Sebab adakalanya apabila kita sudah bekeluarga, tambah2 lagi kalau dapat pasangan hidup yang sememangya kita cintai dari kecik kan, kita lupa bahawa dunia ni sementara. Hidup kita bahagia je…Kalau boleh nak nilah syurga kan…Jangan begitu…kerana ujian Allah tu datang bila2 masa je. Kadang2 tu time kita berada pada tahap paling gembira, masa tulah Allah nak uji kita kan. Masa tu, kita memang kena kuat…

Who..

Tiba-tiba je nak tulis pasal kahwin ni. Bukan apa, umur macam saya ni, fikir pasal kahwin tu perkara biasa. Tak logiklah kalau ada yang sebaya saya memang berhajat tak nak kahwin langsung kan. Ada je kawan saya yang dah berumahtangga. Yang dah selamat melahirkan anak pun ada. Yang sedang menunggu masa lagi beberapa tahun lagi pun ada, yang menghitung hari bahagia, yang sedang menunggu jawapan, yang sedang mencari, tercari dan dicari…hahha…semua ada.

Buat kawan2 saya yang berhajat nak membina masjid cuti ni, jangan lupa bagitau ye. Jangan senyap2 je. Saya doakan kebahagiaan dunia akhirat buat anda semua…Aamiiin…^___________^

~semogaAllahmemudahkanurusankitasemua~

Wassalam & syukran jazilan.

Jazakumullahu khairan kathira…

 

Petaling Jaya

18 Jamadil Awwal 1433

10042012 

23:42