11/02/2013

Assalamualaikum.
Alhamdulillah..

Sudah lama rasanya ak update kat laman ni. Nak kata busy, takdela busy mana pun. Malas mungkin. Second year, lagi banyak benda baru kita belajar. Lagi banyak pening kepala mungkin. Emotional distress..kerja berlambak, assignments lagi, presentation lagi, kuiz lagi. I’m not a multitasking person. Mungkin ramai cakap perempuan ni multitasking. But, I’m not the one. Tapi entahla kan. I try not to write about the bad things. But, I for this time being I don’t have any good things to be shared. I’m just wander around the Microsoft words. At the same time finishing my take-so-long-time-presentation ni. Tapi still blur tak tau nak buat apa. I’m just afraid to live for the next day. But, I don’t know what to do if the day really coming to me.

izinkan saya merapu in my own blog. maybe i just need to make it private blog. it's just my own personal blog. rasanya dulu ada personal blog. tapi dah tak ingat paswed ke apetah.

9/15/2013

Bismillahirrahmanirrahim...

Sememangnya dah lama tak menulis kat blog ni. Last tulis bila pun dah tak ingat. Hari ni rasa nak post sesuatu kat sini. But taken from a website (http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00006). Here it is..
Ganglion Cyst of the Wrist and Hand
Ganglion cysts are the most common mass or lump in the hand. They are not cancerous and, in most cases, are harmless. They occur in various locations, but most frequently develop on the back of the wrist.
These fluid-filled cysts can quickly appear, disappear, and change size. Many ganglion cysts do not require treatment. However, if the cyst is painful, interferes with function, or has an unacceptable appearance, there are several treatment options available.
Description
The most common location of a ganglion cyst is on the back of the wrist.
A ganglion rises out of a joint, like a balloon on a stalk. It grows out of the tissues surrounding a joint, such as ligaments, tendon sheaths, and joint linings. Inside the balloon is a thick, slippery fluid, similar to the fluid that lubricates your joints.
Ganglion cysts can develop in several of the joints in the hand and wrist, including both the top and underside of the wrist, as well as the end joint of a finger, and at the base of a finger. They vary in size, and in many cases, grow larger with increased wrist activity. With rest, the lump typically becomes smaller.
Cause
It is not known what triggers the formation of a ganglion. They are most common in younger people between the ages of 15 and 40 years, and women are more likely to be affected than men. These cysts are also common among gymnasts, who repeatedly apply stress to the wrist.
Ganglion cysts that develop at the end joint of a finger — also known as mucous cysts — are typically associated with arthritis in the finger joint, and are more common in women between the ages of 40 and 70 years.
A mucous cyst at the end of the index finger.
Symptoms
Most ganglions form a visible lump, however, smaller ganglions can remain hidden under the skin (occult ganglions). Although many ganglions produce no other symptoms, if a cyst puts pressure on the nerves that pass through the joint, it can cause pain, tingling, and muscle weakness.
Large cysts, even if they are not painful, can cause concerns about appearance.
Doctor Examination

Medical History and Physical Examination

During the initial appointment, your doctor will discuss your medical history and symptoms. He or she may ask you how long you have had the ganglion, whether it changes in size, and whether it is painful.
Pressure may be applied to identify any tenderness. Because a ganglion is filled with fluid, it is translucent. Your doctor may shine a penlight up to the cyst to see whether light shines through.

Imaging Tests

X-rays. These tests create clear pictures of dense structures, like bone. Although x-rays will not show a ganglion cyst, they can be used to rule out other conditions, such as arthritis or a bone tumor.
Magnetic resonance imaging (MRI) scans or ultrasounds. These imaging tests can better show soft tissues like a ganglion. Sometimes, an MRI or ultrasound is needed to find an occult ganglion that is not visible, or to distinguish the cyst from other tumors.
Treatment

Nonsurgical Treatment

Initial treatment of a ganglion cyst is not surgical.
  • Observation. Because the ganglion is not cancerous and may disappear in time, if you do not have symptoms, your doctor may recommend just waiting and watching to make sure that no unusual changes occur.
  • Immobilization. Activity often causes the ganglion to increase in size and also increases pressure on nerves, causing pain. A wrist brace or splint may relieve symptoms and cause the ganglion to decrease in size. As pain decreases, your doctor may prescribe exercises to strengthen the wrist and improve range of motion.
  • Aspiration. If the ganglion causes a great deal of pain or severely limits activities, the fluid may be drained from it.
  • This procedure is called an aspiration.
    The area around the ganglion cyst is numbed and the cyst is punctured with a needle so that the fluid can be withdrawn.
    Aspiration frequently fails to eliminate the ganglion because the "root" or connection to the joint or tendon sheath is not removed. A ganglion can be like a weed which will grow back if the root is not removed. In many cases, the ganglion cyst returns after an aspiration procedure.
    Aspiration procedures are most frequently recommended for ganglions located on the top of the wrist.
During an aspiration procedure, the fluid is drained from the ganglion cyst.
Reproduced with permission from JF Sarwark, ed: Essentials of Musculoskeletal Care, ed 4. Rosemont, IL, American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2010.

Surgical Treatment

Your doctor may recommend surgery if your symptoms are not relieved by nonsurgical methods, or if the ganglion returns after aspiration. The procedure to remove a ganglion cyst is called an excision.
Surgery involves removing the cyst as well as part of the involved joint capsule or tendon sheath, which is considered the root of the ganglion. Even after excision, there is a small chance the ganglion will return.
A ganglion cyst at the wrist is removed during a surgical procedure called excision.
Excision is typically an outpatient procedure and patients are able to go home after a period of observation in the recovery area. There may be some tenderness, discomfort, and swelling after surgery. Normal activities usually may be resumed 2 to 6 weeks after surgery.

As a conclusion, Alhamdulillah Allah bagi penyakit ni dekat aku. At least i know there are people out there yang ada disease macam ni kan. And at least aku tau ilmu baru ni. Mungkin scientist ke doktor ke tak tau cause disease ni. tapi i believe that sesiapa yang pernah mengalami mende alah ni mesti tau kenapa dia dapat mende ni. Sebab dosa yang kau buat, Allah pun bagila sakit ni. Mengerti?

Sekarang ni tak tau lagi which one i prefer. Nak sejeri ke tak. Rasa macam takdela sampai kena sejeri kan. Sebab tak mengganggu pun setakat ni. Anyway, ramai lagi yang menderita sakit yang lebih sakit dari apa yang kita rasa kan? And lebih2 lagi yang sakit tu datang dari family yang kurang berkemampuan. So, always be grateful with whatever you have. Kalau rasa macam kita ni kekurangan, always look dekat people yang jauh lagi susah dari kita. By doing that, we will always be grateful biiznillah...

Syukran wa ma'assalamah...
15092013        Sunday
-Kuantan-
01:45

7/06/2013

Harga yang perlu dibayar dengan penggulingan presiden Mursi : puas hati sekarang??



Seorang lelaki yang berketurunan petani dari delta sungai Nil, membesar dalam persekitaran agama, dan ilmu akademik duniawi, membawa lelaki ini ke tahap pencapaian akademik dan kebendaan yang cukup tinggi. Ber dekad menjadi pensyarah kejuruteraan kimia di Universiti dalam dan luar negara, Menjadi staff muslim di NASA, malah menerima gelaran Profesor, itu semua tidak membawa lelaki ini jauh dari ALLAH. beliau, Mohamed Mursi merupakan seorang haffiz al Quran, malah isteri dan 5 orang anaknya juga turut dididik menjadi hafiz al Quran. 
Jun 2012, Mursi dilantik menjadi presiden Mesir. Beliau yang memilih Ikhwanul Muslimin sebagai landasan juang hidupnya, tidak pernah mencalonkan dirinya, sebaliknya dipilih oleh syura. Presiden Mursi yang meringkuk didalam Penjara sewaktu era Hosni, kini diangkat menjadi presiden sebuah negara Mesir yang disebut berkali-kali didalam Al Quran. 
Presiden Mesir menyahut perlantikan ini dengan ucapan syukur dan mengimami solat hajat dan sunat syukur. Lantas berpidato umpama Khalifah Abu Bakar dan Umar. Tidak menunggu lama, beliau telah berusaha sehabis daya untuk memulihkan hubungan umara’ dan para ulama mesir yang telah lama terpisah sejak era 32 tahun Hosni. Lelaki berani ini, menolak surat ucapan tahniah dari Israel atas kemenangannya. Beliau membuktikan, beliau bukan mudah diperalat dan diboneka kan seperti patung-patung negara arab yang lain. Morsi telah membuka semula pintu sepadan Rafah antara Mesir dan Gaza, bagi memudahkan urusan penghantaran bantuan. Ini merupakan jasa terbesar beliau dan kemerdekaan terbesar rakyat Gaza dan kesenangan hakiki kepada para sukarelawan Gaza. 
Morsi tidak cukup dengan itu, mengaum deras di persidangan NAM di Tehran dengan memulakan aluan ucapannya dengan memuji-muji saidina Abu Bakar dan Umar, sedangkan beliau sedang berada di negara Syiah yang sering mencerca para sahabat nabi ini. Didalam ucapannya itu, Presiden Morsi telah mengutuk sekeras kerasnya tindakan rejim Basyar keatas rakyat Syria hingga memaksa delegasi syria yang turut berada di dewan itu melangkah keluar dewan dengan rasa tidak puas hati. 
Didalam negara pula, presiden Mursi berkeras untuk tetap tinggal di rumah lamannya berbanding tinggal di istana mewah presiden. Beliau memutuskan agar pegawai-pegawai tentera yang berpanas untuk mengawalnya, agar tidak perlu berkawal dan boleh mencari tempat berteduh. Ucapannya yang paling popular, “tidak mengapa, ALLAH ada untuk menjaga saya..” setelah sekian lama Mesir berada dalam cengkaman kerajaan yang pro israel, alhamdulillah kini mesir merdeka dan bakal mendirikan kerajaan khilafah yang pemimpinnya seorang protaz (profesional dan ustaz).
Namun! 3 julai 2013 merubah segala-galanya. Golongan kecil manusia bodoh di Mesir berusaha keras untuk menjatuhkannya. Tidak cukup dengan itu, pegawai tertinggi tentera juga berpaling tadah. Ini membuatkan kumpulan kecil ini menjadi garang dan besar hingga menyaksikan penggulingan kerajaan Mursi dilakukan dengan cara yang sangat biadap!
Dunia islam yang terkenal dengan bacul dan pengecut tahap langit ke tujuh, seperti biasa, mendiamkan diri. Rumah presiden ini dikepung puak khianat ini. Ancaman bertalu talu menghala kearahnya. Dan, profesor dr.Mohamed Mursi Al Hafiz ini akhirnya karier politiknya ditamatkan dengan cara yang cukup kurang ajar. Bagi Morsi, beliau tidak rugi apa-apa. 30 juzuk masih kekal didalam dadanya, profesor dan pakar kejutueraan kimia masih segar di kepalanya. siapa yang rugi dalam hal ini??
Kita!! Termasuk Malaysia. Isu mursi adalah isu dunia islam sejagat. Bukan sekadar isu dalaman mesir semata-mata. Saya sangat sedih bila melihat negara-negara islam dunia menjadi tuli dan bisu dengan pengkhianatan ini, sebaliknya hanya Turki yang menyuarakan sokongan penuh kepada Presiden Mursi. Adakah hanya turki sahaja negara islam didalam dunia ini??
Selepas ini, penempatan tenteran israel di tanah arab akan mara semula, pintu sempadan rafah yang merupakan talian hayat penduduk Gaza bakal ditutup kembali, ulama mesir akan dipinggir dan disingkir semula,rakyat Mesir akan kembali berada dalam wilayah pemerintahan diktator kekeluargaan yang tidak berperi kemanusiaan dan menjadi balaci barua yahudi. 
Usah salahkan yahudi dalam hal ini, kerana sebilangan kecil manusia muslim di mesir yang bodoh dan bertindak diluar timbang rasa Iman. Mengapa 32 tahun kezaliman Hosni anda diamkan, 1 tahun perubahan Morsi anda bertindak keterlaluan? Padamlah cahaya dari bumi mesir ini, hilang satu-satunya suara lantang dari negara islam dunia. 
Sejarah hanya berulang semula, Umar Abd Aziz hanya sempat memerintah dua tahun, lalu dibunuh oleh kerabat sendiri kerana khianat. Sedangkan baginda memerintah dengan cukup adil. Begitu juga Saidina Uthman, beliau dibunuh ketika usianya 86 tahun, rumahnya dikepung selama 40 hari oleh golongan pemuda islam yang bodoh, lalu beliau dikerat tangannya , dan dipancung tanpa belas kasihan oleh pedang milik islam sendiri. sejarah sekadar berulang. Disebalik kebodohan minoriti muslim ini, kita pemerhati luar tidak sudah-sudah menghentam Yahudi yang berada disebalik konspirasi ini. CUKUP!! Berhenti menunding jari kepada Yahudi, pandanglah kepada diri sendiri! ahh.. mudah benar kita ini, berlaku apa-apa kekalutan dan kecelakaan, kita berasalan, ‘ahh.. ini agenda Yahudi.’ Sedangkan yang berteriak membakar gambar Morsi, memancung saidina Uthman, dan membunuh Khalifah Umar Abd Aziz adalah mereka yang sama mengucap dua kalimah syahadah! Kalau benar pun Yahudi terlibat, apakah bodoh benar kita ini untuk mengikut mereka?? Ya.. peristiwa pembunuhan saidina Uthman menyaksikan puak Yahudi yang mengapi-apikan kemarahan. Tetapi siapa yang mara membawa pedang meragas istana dan memancung saidina Uthman?? Bukankah islam itu sendiri? Yahudi hanya bertepuk tangan. Silap-silap, Yahudi berkata didalam hati, “alamak, gua acah je.. sampai mati pemimpin mereka dibuatnya..” 
Buat kita pemerhati luar, bukalah tempurung besimu, lihatlah sekitar mu kini, maka nanti aku akan bertanya, puas hati sekarang? Disaat nanti pintu sepadan rafah kembali dikunci, negara mesir kembali ditindas, aku ingin bertanya, ‘puas hati sekarang?” dan ketika islam dimain-mainkan, dihina, negara islam dizalimi, dan ketika itu OIC berlari bersembunyi dalam dasar laut, ketika itu semua mencari mana pemimpin negara islam yang berani bangun melawan? Pandang kiri, saudi menyorok dibawah meja, pandang kanan, Malaysia berlari bersembunyi dalam bilik paip bomba, dan ketika itu, aku ingin bertanya, “Puas hati sekarang?”
Musuh islam sedang berpesta, dan si bodoh-bodoh di mesir itu pun sedang bergembira, entah apa yang mereka suka. Ingat, jika Morsi hidup, ia tetap pakar kejuruteraan kimia, 30 juzuk tetap tak lekang dalam kepalanya, dan jika beliau mati pun, syurga sedang menantinya. Sekarang kita dan musuh islam sama-sama bersuka. Tunggulah.. tak lama.. nanti dunia islam akan kembali menderita. Ketika itu, aku ingin bertanya, mungkin ini yang kalian mahukan, PUAS HATI SEKARANG??!


~taken from adilah halwa~

5/06/2013

PRU ohh PRU-13...

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum..

Siapa yang anda pilih menetukan masa depan negara anda! Ohh..tidak pernah kurasa sebegini, menunggu keputusan PRU-13 sehingga selesai (sekarang tak selesai lagi). Menghadap laptop, membuka FB group IIUM-RX11 terchenta, mengupdate keputusan pilihan raya kali ini. Sambil-sambil menyiapkan kertas kerja @ laporan teknik subjek Bahasa ibundaku, Bahasa Melayu. Sudah agak lama tidak menulis karangan dengan menggunakan format yang betul. Even buat blog pun, bahasa nya macam huru-hara je. Even buat status kat FB pun, selalu fikir, orang faham ke tak eh? Even taip mesej kat handset pun, berkira2 nak taip ke nak jumpa cakap terus, takut orang tersalah faham...

Ok back to my first intention, PRU oh PRU...PRU is the abbreviation of Pilihan Rakyat Utama (my own meaning). Apabila seseorang itu dipilih untuk menjadi ketua, maka, adalah menjadi tanggungjawab dia untuk mendengar pandangan rakyat jelata, hidupnya untuk rakyatnya, teguran rakyat dia harus dengar and make some improvement. Seseorang ketua seharusnya ada rasa takut untuk memikul amanah menjadi seorang ketua kerana segala perkara yang dilakukannya untuk rakyatnya, negaranya akan ditanya di akhirat kelak. Seorang ketua yang tidak mengamalkan syariah Islam sedangkan rakyatnya Islam, maka dia haruslah bertanggungjawab atas segala tindak tanduk yang dia telah lakukan.

Bukan senang untuk menjadi pemimpin. Banyak dugaan dan cabarannya. Hanya mereka yang pernah bergelar pemimpin yang tahu dugaan menjadi seorang pemimpin. Sebagai rakyat, kalau pemimpin buat salah, kita wajib tegur kerana itu hak kita sebagai rakyat dan pemimpin wajib dengar teguran rakyat selagi mana teguran rakyat itu tidak melanggar syariah Islam. Ok, sangat banyak saya membebel kali ini.

Overall, I really love my country although sometimes when i think about my country, it does make me sick. In whatever we do, we should always back to basic. Always ask ourselves  what is the point i'm doing this or i'm doing that. Adakalanya apabila kita berada di atas, kita berasa kita berkuasa atas segalanya, kita lupa bahawa ada yang lebih berkuasa, itulah Allah. Istighfar selalu memohon keampunan dariNya.



Semangat pergi mengundi pukul 8.15 pagi tapi beratur dah panjang macam ni

curik2 tangkap gambar..

Saluran 1 sebelah kanan, lengang sangat masa ni tapi saluran 2 dah beratur panjang. Semangat Anak Muda!

Mine..

Baru tahu keputusan pilihan raya tadi..nampaknya lain kalilah kan..Mesti adalah hikmah di sebalik apa yang berlaku..Walaupun hati sedih dengan apa yang berlaku, kita serahkan pada Allah kalau ada orang main tipu. Hanya Allah sahaja yang tahu siapa betul siapa salah..T_______T
Hati geram tak terkata, tak boleh bayang apa yang akan berlaku pada Malaysia in 5 years ahead. Hope everything will be much much much more betttterrrrr than before. Together we pray for a bettttttterrrr government..
Now, let's sleep.

Syukran wa Alhamdulillah
Astaghfirullah wa Aasif jiddan 'ala kulli hal..
Bangi
06052013
01:38

4/10/2013

Siapa kahwin???

-Bismillahirrahmanirrahim-

Selalu terngiang lagu ni sejak dua tiga hari ni…

Kasih dengarlah hatiku berbicara
Kasih izinkan diriku bertanya
Bisakah cinta bersemi
Mengundang restu Ilahi
Adakah bahagia yang diimpi
Menjadi satu realiti

Kasih kusedari kekurangan ini
Kasih kuinsafi kelemahan diri
Kuingin sunting dirimu
Menjadi permaisuri hatiku
Sebagai isteri yang berbudi
Kebanggaan para suami

( 1 )
Wanita hiasan dunia
Seindah hiasan adalah wanita solehah
Yang akan membahagiakan
Syurga di dalam rumah tangga

( 2 )
Hanya itu yang kuinginkan
Dari insan yang amat kusayang
Damaikanlah resah hatiku
Aku rindu kasih dan sayangmu
Terimalah seadanya
Akulah hiasan pelamin hidupmu

( ulang 2 )
( ulang 1 2X )

Andainya tiada jodoh
Untuk ke singgahsana
Kupasrahkan segalanya
Kerna takdir yang akan menentukan
Impian kasih

Biasala mode jiwang sekarang ni..huhu..Maklumla, hampir setiap hari dapat berita orang tu nak kahwin, orang ni nak kahwin..Hampir kerap jugak orang tanya, “akak bila nak kahwin?” alahai soalan cepu cemas betolla budak2 ni tanya. Kalaula ada dalam pilihan jawapan, memang dapat A+++ setiap kali orang tanya.

Ok tu je nak tulis…Kerja berlambak tak siap, masih ada masa nak tulis blog nampak?? Biasala, one of way to release stress..Really?? hoh..

Sebelum mengakhiri pertemuan kita pada kali ini, saya ingin meninggalkan satu persoalan buat anda. What will you do if you like someone and that someone does not know the fact that you like him or her? Faham? Maksudnya, apa yang awak akan buat kalau awak sukakan seseorang tetapi orang tu tak tahu yang awak suka dia. Ha…macam tulah soalan dia. Ok, jawab jangan tak jawab..

Until we meet again bi iznillah..

Alhamdulillah…

Wednesday

10042013

Kuantan

01:05

3/30/2013

Heart break ====> ‘Sweet break’

~Bismillahirrahmanirrahim~

~Alhamdulillah~

Cuti pertengahan semester hampir sampai ke penghujungnya. Tetapi perasaanku tidak seperti selalu semasa di Matrikulasi dan sekolah menengah. Perasaan ‘normalla’ kena balik asrama dah. Maybe sebab dah lama duduk asrama and jarang pulang ke rumah menyebabkanku ‘alah bisa tegal biasa’. Walaupun pada awal cuti aku telah memberitahu ibuku bahawa aku perlu study cuti ni dan ibuku juga telah mengesyorkanku agar berkurung di bilik bawah untuk study, tetapi akhirnya aku study benda lain.

Bukan taknak bukak buku, tapi bila bukak rasa bersalah sebab kat hostel dah bukak buku takkan kat rumah pun asyik dok ngadap buku je kan, balik pun dala satu semester 2 kali (midsem and final sem) takkanla balik pun nak ngadap buku lagi. Macam tula perasaan dia. Takut bila cuti habis, balik asrama rasa menyesal sebab asyik study kat rumah. That’s what exactly i feel. Mungkin anda yang kurang adik beradik tak rasala perasaan begini. Sebab adik saya ramai, jadi setiap kali balik mesti rasa nak main je dengan diorang walaupun hakikatnya kita ni dah boleh naik taraf mak orang dah.

Throughout this break, I discover my new hobby! Which is mengait. Sangat seronok bila mengait and sangat seronok bila kita buat benda yang kita suka. Balik asrama saya memang perlu dan wajib untuk belajar lebih bersungguh sebab haritu dah pergi melawat uitm puncak alam. Sangat luas rupanya bidang farmasi ni.

2

Topik agak melompat-lompat kali ni. Nak cepatla katakan… Dalam kita belajar, sangat berbeza masa kita sekolah and masa dekat universiti. Semangat belajar tu sangat lain. Masa sekolah perasaan to be the best tu memang sangat kuat. Tapi bila dah masuk universiti, perasaan to be the best tu memang ada tapi tak sekuat dulu. Perasaan Beat yourself tu lagi kuat. Mungkin bagi anda yang sememangnya minat untuk belajar bidang yang anda ceburi sekarang ini, segala bentuk halangan sangat mudah bagi anda. Tetapi bagi mereka yang sememangnya tak berminat dengan bidang yang diambil, setiap halangan yang datang walau sekecil halangan pun, bukan mudah untuk diatasi. Kerapkali halangan tu diatasi diiringi dengan airmata..Walau tak nampak oleh mata kasar, tapi dalamnya dah banjir….

Jadi, jika anda orang kedua, jangan sesekali compare diri anda dengan orang lain. Compare dengan kemampuan diri sendiri. Sesekali puji diri sendiri bagi menaikkan semangat kita untuk terus maju ke hadapan. Selalunya, orang sekeliling tidak memahami diri kita, jadi apa jua perkataan yang mereka ucapkan, yang mana bertentangan dengan diri kita, abaikan sahaja. Because only you know yourself better than others!! Mungkin orang sekeliling anda fikir anda sangat berkebolehan dalam bidang tertentu, tetapi hakikatnya anda tiada minat pun dalam bidang tersebut, sebolehnya, jangan menidakkan atau mengiyakan. Anggaplah itu sebagai satu doa untuk anda. Ohhh, mungkin pada masa akan datang aku akan berkebolehan dalam bidang ni.

Always keep in mind that, for every thing that happen, there’s always reason behind it. Always think that “Allah nak uji aku ni, jadi aku kena kuat.” In my opinionla kan, lagi besar ujian yang kita hadapi, lagi kuatlah iman kita. Maksudnya tingkatan iman kita. Bila satu ujian yang Allah bagi ni kita dapat atasi dengan baik, iman kita akan naik satu level. Selagi kita diuji dengan perkara yang sama selagi tu iman kita tak naik2 and actually Allah memang nak iman kita naik and that’s why He keep on giving us ujian yang sama. This is what i thinkla , tak tahulah betul ke tak and depends on my experience jugak.

Why I write about this, because it is one of my ways on how to encourage myself to be on this path. If, i ever encounter some problems related to this, I’ll just read this post and ponder. Because human nature, always need to some advices. Betul ke? Manusia tu memang perlu pada peringatan supaya kita sentiasa sedar.

Okeyh, untill we meet again, I don’t know when I will write again after this. Maybe after final? Tengokla macam mana. Benda nak ditulis tu sentiasa ada, tapi sebab malas nak bukak laptop and line pun takdela macam BMW, setakat jalan kaki je. Setakat draft jela. Tupun draft dalam kepala otak je. Tak tertaip lagi.

You can always share your thoughts or maybe wonderful words to me so that saya jadi lagi semangat nak mengahadapi hari2 degree saya. ^___^

Ok, saya bagi jadual kuiz kelas kat bawah ni ye.

salam..ni tarikh quizzes , insyaAllah :
1) 3/4 = Organic Chem
2) 5/4 = Pharmaco (Dr.Wan)
3)  3/4 = UNGS
4) Dr. Mokhles = undecided yet, maybe 2nd week after midbreak..

Baru perasan, Pharmaco punya kuiz minggu yang sama…=_=’’..

Syukran.

Bangi

300313

01:40

 

3/24/2013

A beginning of my so-called “Heart-Break”

-Bismillahirrahmanirrahim-

Alhamdulillah…setelah beberapa hari tidak mengasah bakat penulisan..berbulan mungkin?

Alhamdulillah…setelah tujuh minggu tidak menjejakkan kaki ke rumah….akhirnya kupulang jua pada 22 Mac yang lalu..sejuk rasa hati ini saat pulang ke rumah berjumpa dengan bonda dan ayahanda tercinta. Sebak pun ada…

Kepada anak2 yang masih mempunyai ibu dan ayah, pulanglah selalu menjenguk kedua orang tuamu. Terutamanya yang mempunyai kenderaan sendiri. Rentasilah traffic light yang menggila untuk bertemu kedua orang tuamu walaupun untuk sehari!

Sebelum saya berangkat ke Kuantan Spetember yang lalu, saya ada memberitahu kepada umi saya bahawa saya hanya mahu pulang jika cuti panjang sahaja. Alasannya, saya tak suka naik bas dan pada saya, macam tak berbaloi balik sekejap sahaja. Umi saya akur dengan keputusan saya.

Oh, this is not a sad story. My mom gelak tau bila saya cakap macam tu. Plus, schedule kelas saya memang super duper hectic jadi, memang weekend jela saya rehat. Even, kelas hari Jumaat pun kadang2 sampai petang. Memang takla saya nak balik rumah kan.

Seriously i told u, if you got any problem, even the biggest issue ever you got pun, pulanglah ke rumah dan jenguklah parents kita. Because, the moment you see them, you will get the strength to overcome your problem. If  you’re a student kan, maybe you macam dah hilang semangat nak belajar kan, tapi bila you tengok muka parents you, you akan rasa macam you have no reason to be lazy! Serious!!

Note to all readers: bajet macam ramai je readers…huu….the pattern of my blog maybe dah tak sama dengan post2 yang dulu. Sekarang ni, memang saya akan tulis mengikut apa yang saya rasa nak tulis. So, more or less, it just like my diaryla but more appropriate diary. And mungkin lebih kepada my experience, my feeling and others my lagi…Jadi, i’m really sorry about that. I’ll try my best to always write here but masa adakalanya tidak mengizinkan. One more thing, pictures mungkin berkurangan…That’s all.

Thank you everyone! Wassalam.

Bangi

24032013 @ Sunday

02:29

 

2/12/2013

Selamat sudah…

-Bismillahirrahmanirrahim-

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Salam sejahtera

Alhamdulillah.

I can’t remember the last post i made. And i don’t remember when did i write the last post. Chinese New Year is back! Also the traffic was very crazy! Although i’m not driving but the people around me who drove was super tired! They had been on the road for more than 12 hours! Fuh! Masa nilah kesabaran diuji kan? Sabar jela ye…Yang memandu dan yang menunggu  pun dua dua kena sabar.

I want to comment on one thing. It is CNY, but on the road, most of the drivers was Malay. Where the Chinese people? Haha. Somehow, it looks very funny. Macam orang Melayu yang lebih2 bercuti. And i thought, kenapa bagi semua orang cuti? Why not those yang involve dalam that particular holiday je yang cuti? Pelik kan? I know, ramai yang tak setuju kalau buat macam ni. Yela dah terbiasa cuti dari purbakala.

Another thing is, sangat banyak kereta atas jalan raya dan kebanyakannya, sorang satu kereta! And, the car is very big! Bukannya kereta kancil ke, kelisa ke. Tapi kereta alphard? Apa2 jela nama dia. Sorang je yang bawak. I have one suggestion, why not fix kan one family one big car, one small car? And hanya yang berkeluarga sahaja yang dibenarkan memiliki kereta. Yelah, lagi banyak kereta, lagi banyakla pencemaran udara yang berlaku. Lagi banyak kereta, lagi banyak accident. Agree?

Also, about roadblock. This is very hot topic i think. Siapa yang suka roadblock kan? I’ve been asked my friend, apa kriteria yang ada pada sesebuah kenderaan atau pemandu yang menyebabkan mereka ditahan? Appearance? Skin colour? Foreigner? What happen kalau dia tahan orang yang tak bersalah dan lepaskan orang yang bersalah? Sebab bila saya tengok orang yang mereka tahan. i was thinking about those questions. The people yang diorang tahan memang quite suspicious jugakla. Tapi, ada je orang jahat muka baik kan? Tapi menyusahkan bukan? Sebab dari awal lagi sistem keselamatan negara ni memang sangat tidak memuaskan. Terutamanya di kawasan perairan la kan. Bila dah berjuta yang datang, barula nak buat spotcheck bagai..hmmm…Think first before do something!

Semoga Allah menyelamatkan negara Malaysia dari pemimpin yang korupsi, dari kucar kacir, dari pemerintahan yang bertentangan dengan ajaran Islam. Semoga Malaysia terus maju ke hadapan. Marilah kita sama-sama mendoakan kesejahteraan negara Malaysia…aamiiin…

Tuesday     12022013 @02041434

Kuantan

18:44

2/01/2013

The Talking Pictures!!

Just relax and enjoy the pictures!

Photo0486

The very first pharmacy practice lab. These are what we need to do. How to mix appropriately!

Photo0490

My region! ^_^ Tempat buat obat dalam lab. One place for one person. Quite comfortable.

Photo0493

Things that we need to make an experiment. Haha. Esoknya kena hantar report, unfortunately dah tak pasti method mana satu yang paling baik. So, we decided to remade the experiment using whatever materials that we have. Buat balik sebab dah dua minggu lab tu berlalu. Jadi macam ingat2 lupala plak.

Photo0494

Experiment successfully done! Yeah! memang tak nampak beza pun tengok macam ni. Tapi cara buat dia totally different!

Photo0514

One week after our remade experiment. Tinggallah bedak semata2. Without the water. Still, the smell was not change!

Photo0531

Masa program MasterChef Pharmacy. This is not from my group.. i just wanna show the Rx symbol. Somehow, it refer to Pharmacy.

 Photo0481

Sorry for the distraction. I just wanna show the mosque. the very beautiful mosque. Sometimes, i’ll remember the DQ’s mosque. It quite same.

Photo0538

Tak dapat pegi i-City kat Shah Alam, kat Kuantan pun boleh. Jalan-jalan di tengah malam di bumi Kuantan. baru duduk 2 3 minggu, terus keluar malam. Yela, kelas tak berapa nak pack lagi masa tu.

Photo0592

Gambar masa IKOD. IIUM Kuantan Open Day maksudnya. Ni booth sempena Ummatic Week. Ni booth dari negara London? Maybe. hehe..

Photo0593

Ni pulak booth dari Arab mari. Students yang buat booth2 ni sememangnya datang dari negara2 tersebut. Banyak lagi negara lain bukak booth. Macam Thailand, Myanmar. tapi tak ambil gambarla pulak kan.

Photo0601

Kain putih? Kursus jenazah…

Photo0620

My class! banyakkan kerusi? Sebanyak bilangan kerusi ni, banyak tula ahli kelasnya. Serious ramai satu kelas. 138 orang! 4 tahun bersama.

Photo0621

Tempat keramat lecturers berucap. Tapi lecturer takdela nak duduk setempat kan. Nanti mata student semua pun makin rapat je..

Photo0624

Tempat ni depan bilik je. Bakal Hospital UIA 2015? Let’s see…

Photo0628

Tempat tengok dunia luar. Jumaat ke Sabtu ke Ahad petang ke. Nila tempat kami. Selalu berebut dengan kanak2..^_^

Photo0630

Masjid UIA. Ambil semasa pulang dari tempat berjalan.

Photo0633

My cute little whiteboard. Termasuk contengan2 dari rumet. =_=’

Photo0636

Tempat ni sangat sesuai bagi pemandubarunakbelajarmemandu macam saya. Sangat lapang pada hujung minggu. But, it quite hot.

Photo0671

5 core subjects for 1st semester. Done!

Photo0673

Photo0679

My precious handmade calendar. Made from barang2 terpakai, Kalendar ni boleh guna sampai mati!

Photo0684

My adik punye handwriting. Semangat dia buat macam2 sempena kepulangan saya.

Photo0686

Another one!

That’s all I wanna show for now. InsyaAllah there will be other talking pictures!

Ma’assalamah wa ilal liqo’.

Syukran jazilan.

Bangi

01022013

 

1/29/2013

My very 1st semester 1st degree

-Bismillahirrahmanirrahim-

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Alhamdulillah..

After a very long hiatus i guess..Finally i could make it. It is a time that nearly cease my writing skill i think. As you can see my title for this post, yes, i’m gonna write about my 1st sem 1st degree. For those who are yet finish their secondary school, they might feel very eager to enter a university to pursue their study i bet. Tiba-tiba terasa grammar berterabur.. huhu.

Maksud saya, siapa yang tak rasa happy kalau dapat sambung study kat universiti kan? Semua orang mesti ada cita2 nak masuk universiti kan? Jadi, sejak dari bangku sekolah lagi mesti dah prepare dengan bersungguh2 nya kan? However, the moment you enter the university, that is the very first moment you know the reality of the world is. You are no longer a student. I mean, ‘budak sekolah’. But, you are university student, yes, still a student but with more load ahead of you. The far you go, the more responsibility you need to carry.

And, the climax is when you ask yourself, for what you live up until today? What exactly that you want to achieve throughout your life? To have a very good life? then? what’s next? become the richest human in the world? But, Hey! Duit tak boleh masuk kubur tau! Saya tak nafikan, saya pernah terfikir ‘i’m too afraid to face tomorrow’ sebab there are so many unexpected things that await us right? Memang pernah in a 1 week, i kept on thinking about death. It is indeed a good thing to always think about death,, but before that? Amalan dah cukup ke?

Sepanjang satu semester, pelbagai perkara yang bermain di minda. I’ve got so many problems and i don’t know how to solve it. To make it worst, i don’t even know how to share my problems with my family. Bukanlah bermaksud nak tambah beban family dengan mendengar rintihan, tapi women nature, bila ada problem, kena ada orang dengar. Bila ada orang dengar automatic, problem solved. And i end up kumpul semua masalah, and crying every weekend. Terasa macam hiperbola plak..haha.. Tapi boleh dikatakan macam tula.

I never live far from my parents, kalau sekolah dulu pun, asrama semua satu negeri dengan rumah. Asal sekolah bagi kebenaran balik je, i grab the chance without thinking. Even masuk pusat asasi pun, hujung minggu je memang lesapla. Suddenly, buat degree dekat Kuantan, jauh tu. (Pada sayala). Jadi, automatic balik satu semester sekali je. Tak suka naik basla katakan.. That’s one problem but not a big problemla.

My course is not the very first course that i decide to take. So, memang macam terumbang ambing jela masa first sem kan. Nak tukar kos tu memang selalu sangat terlintas kat kepala, lebih2 lagi lepas dapat markah kuiz. I never told my parents about my quizzes. Pada saya, memang terukla markah tu nak dibandingkan dengan classmates lain kan. This was a really a big problem to me. Bertambah sedih bila ada kawan kita cakap, markah dia teruk, tapi bila saya tengok markah dia, i just can only mengetap bibir je. My mark was much more worst than her! But, she doesn’t even know! Jadi, i kept on memujuk diri, dan memberi kata2 semangat kepada diri sendiri. Disebabkan saya sangat takut untuk melihat markah kuiz saya, jadi saya tak tahu pun carry marks saya berapa sem lepas. Mungkin ada yang berkata, ‘budak ni macam tak concern je dengan kuiz dia’. Pedulikla apa orang nak kata. Of course saya concern, but because i’m the type of easily down if i know my marks are not good enough. I know there are some people yang kalau markah dia rendah, dia akan berusaha denagn lebih gigih kan, unfortunately, i’m not like that. Saya akan jadi lagi malas nak belajar.

Financial problem sometimes bother me. To some extent, yes it bother me a lot. Tapi memang ada yang lagi memerlukan kan? So, i’m always talk to myself that, ada orang lagi susah dari kita. So, i really need to manage my finance kan? Put your trust in Allah. Always think positive.

Alhamdulillah, dalam sebulan terakhir nak dekat final exam, i could overcome my problems. You just need to play with words and talk to yourself. Calm yourself and believe in yourself. And, please always believe in Him.

Jadi, nasihat saya kepada anda2 yang bakal memasuki alam universiti, please be prepared mentally and physically. It is a battle between yourself, a battle between now and future. First sem tu kalau selalu rasa nak tukar kos tu, tu memang perkara biasa. Memang kene fikir sedalam yang mungkin. Mana-mana kos yang ada kat dunia ni, semunya ada difficulties yang tersendiri. Don’t always think that only your course je yang very difficult. Oh ye lagi satu, topik kahwin memang hangat the moment you enter university. So, be prepared la ye. Kalau nak kahwin awal tu, memang kena ada deep thought.

I think, enough for this post. I hope you can get something from this post. Something that can benefit you. See you in the next post.

Wassalam.

Syukran Jazilan. Ma’assalamah wa ilal liqo’.

Tuesday

29012013 @ 17031434

Bangi

01:21