2/12/2013

Selamat sudah…

-Bismillahirrahmanirrahim-

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Salam sejahtera

Alhamdulillah.

I can’t remember the last post i made. And i don’t remember when did i write the last post. Chinese New Year is back! Also the traffic was very crazy! Although i’m not driving but the people around me who drove was super tired! They had been on the road for more than 12 hours! Fuh! Masa nilah kesabaran diuji kan? Sabar jela ye…Yang memandu dan yang menunggu  pun dua dua kena sabar.

I want to comment on one thing. It is CNY, but on the road, most of the drivers was Malay. Where the Chinese people? Haha. Somehow, it looks very funny. Macam orang Melayu yang lebih2 bercuti. And i thought, kenapa bagi semua orang cuti? Why not those yang involve dalam that particular holiday je yang cuti? Pelik kan? I know, ramai yang tak setuju kalau buat macam ni. Yela dah terbiasa cuti dari purbakala.

Another thing is, sangat banyak kereta atas jalan raya dan kebanyakannya, sorang satu kereta! And, the car is very big! Bukannya kereta kancil ke, kelisa ke. Tapi kereta alphard? Apa2 jela nama dia. Sorang je yang bawak. I have one suggestion, why not fix kan one family one big car, one small car? And hanya yang berkeluarga sahaja yang dibenarkan memiliki kereta. Yelah, lagi banyak kereta, lagi banyakla pencemaran udara yang berlaku. Lagi banyak kereta, lagi banyak accident. Agree?

Also, about roadblock. This is very hot topic i think. Siapa yang suka roadblock kan? I’ve been asked my friend, apa kriteria yang ada pada sesebuah kenderaan atau pemandu yang menyebabkan mereka ditahan? Appearance? Skin colour? Foreigner? What happen kalau dia tahan orang yang tak bersalah dan lepaskan orang yang bersalah? Sebab bila saya tengok orang yang mereka tahan. i was thinking about those questions. The people yang diorang tahan memang quite suspicious jugakla. Tapi, ada je orang jahat muka baik kan? Tapi menyusahkan bukan? Sebab dari awal lagi sistem keselamatan negara ni memang sangat tidak memuaskan. Terutamanya di kawasan perairan la kan. Bila dah berjuta yang datang, barula nak buat spotcheck bagai..hmmm…Think first before do something!

Semoga Allah menyelamatkan negara Malaysia dari pemimpin yang korupsi, dari kucar kacir, dari pemerintahan yang bertentangan dengan ajaran Islam. Semoga Malaysia terus maju ke hadapan. Marilah kita sama-sama mendoakan kesejahteraan negara Malaysia…aamiiin…

Tuesday     12022013 @02041434

Kuantan

18:44

2/01/2013

The Talking Pictures!!

Just relax and enjoy the pictures!

Photo0486

The very first pharmacy practice lab. These are what we need to do. How to mix appropriately!

Photo0490

My region! ^_^ Tempat buat obat dalam lab. One place for one person. Quite comfortable.

Photo0493

Things that we need to make an experiment. Haha. Esoknya kena hantar report, unfortunately dah tak pasti method mana satu yang paling baik. So, we decided to remade the experiment using whatever materials that we have. Buat balik sebab dah dua minggu lab tu berlalu. Jadi macam ingat2 lupala plak.

Photo0494

Experiment successfully done! Yeah! memang tak nampak beza pun tengok macam ni. Tapi cara buat dia totally different!

Photo0514

One week after our remade experiment. Tinggallah bedak semata2. Without the water. Still, the smell was not change!

Photo0531

Masa program MasterChef Pharmacy. This is not from my group.. i just wanna show the Rx symbol. Somehow, it refer to Pharmacy.

 Photo0481

Sorry for the distraction. I just wanna show the mosque. the very beautiful mosque. Sometimes, i’ll remember the DQ’s mosque. It quite same.

Photo0538

Tak dapat pegi i-City kat Shah Alam, kat Kuantan pun boleh. Jalan-jalan di tengah malam di bumi Kuantan. baru duduk 2 3 minggu, terus keluar malam. Yela, kelas tak berapa nak pack lagi masa tu.

Photo0592

Gambar masa IKOD. IIUM Kuantan Open Day maksudnya. Ni booth sempena Ummatic Week. Ni booth dari negara London? Maybe. hehe..

Photo0593

Ni pulak booth dari Arab mari. Students yang buat booth2 ni sememangnya datang dari negara2 tersebut. Banyak lagi negara lain bukak booth. Macam Thailand, Myanmar. tapi tak ambil gambarla pulak kan.

Photo0601

Kain putih? Kursus jenazah…

Photo0620

My class! banyakkan kerusi? Sebanyak bilangan kerusi ni, banyak tula ahli kelasnya. Serious ramai satu kelas. 138 orang! 4 tahun bersama.

Photo0621

Tempat keramat lecturers berucap. Tapi lecturer takdela nak duduk setempat kan. Nanti mata student semua pun makin rapat je..

Photo0624

Tempat ni depan bilik je. Bakal Hospital UIA 2015? Let’s see…

Photo0628

Tempat tengok dunia luar. Jumaat ke Sabtu ke Ahad petang ke. Nila tempat kami. Selalu berebut dengan kanak2..^_^

Photo0630

Masjid UIA. Ambil semasa pulang dari tempat berjalan.

Photo0633

My cute little whiteboard. Termasuk contengan2 dari rumet. =_=’

Photo0636

Tempat ni sangat sesuai bagi pemandubarunakbelajarmemandu macam saya. Sangat lapang pada hujung minggu. But, it quite hot.

Photo0671

5 core subjects for 1st semester. Done!

Photo0673

Photo0679

My precious handmade calendar. Made from barang2 terpakai, Kalendar ni boleh guna sampai mati!

Photo0684

My adik punye handwriting. Semangat dia buat macam2 sempena kepulangan saya.

Photo0686

Another one!

That’s all I wanna show for now. InsyaAllah there will be other talking pictures!

Ma’assalamah wa ilal liqo’.

Syukran jazilan.

Bangi

01022013