12/06/2014

Responsibilities.

Assalamualaikum.

It has been a long time huh? Well, you can say that I’m a busy student..haha Open-mouthed smile.

But, yes, this semester I can say its the super duper hectic ever semester.. Crying faceCrying face Takdela hectic mana pun sebenarnya.. Tapi sebab tak pernah mengalami rasa sebanyak ini kerja kena buat, jadi rasa macam hectic la. Tapi bila dah nak penghujung sem rasa macam biasa je. Bila dengar je ada kuiz, the feels like….Disappointed smileDisappointed smilewhat? quiz? berapa banyak pulak minggu ni? 1 je? Angry smile  macam pelik je 1 kuiz je dalam seminggu. Even ada dua kuiz je pun dalam seminggu rasa macam heaven sangatAngelAngel. Bila dengar ada 4 kuiz seminggu, baru nak buat calculation bila nak kena baca subjek yang kuiz hari isnin Left hug, selasaRight hug, khamisLeft hug jumaatRight hug. Mana yang nak kena baca dulu dan sebagainya. Tapi kalau rasa nak balik rumah tu, dah tak fikir dah berapa juta kuiz ada minggu depannya. The feels like…,Green with envyGreen with envy “aku peduli apa dengan semua kuiz tu. aku nak balik jugak, apa nak jadi, jadilah. kalau dok terpikir kuiz tu, memang sampai final pun tak balik balik..” Ok. Ini memang the normal symptom for pharmacy students in IIUM ye.Ninja Uni lain, I tak tau. Kos lain pun I tak tau.

Ok, enough for the serabut introduction. Actually, I really miss this blog. Really miss to write it here. Really to tell everything Filmstrip that I think. A lot of story  I wanna write. But, i have to hold my intention. I have to write one by one. Be patient Rabiyah…slowly..calm..and steady Princess..

Ada satu benda yang nak saya kongsi sepanjang keserabutan yang saya alami semester ini. Ia berkaitan dengan tanggungjawab. Semester ni, pada saya banyak tanggung jawab yang saya pegang. Dan semester ni jugak jadual saya agak berterabur. Dan bila perkara ni berlaku, tanggungjawab saya pun turut terkena tempiasnya. Emosi saya sememangnyalah terganggu. Saya akui terlalu banyak tanggungjawab yang saya abaikan. Sangat banyak. Dan bila difikirkan semula, saya rasa malu pada diri sendiri.

Antara tanggung jawab saya ialah menjadi ketua kumpulan. Nampak macam kecil, tapi pada saya ia merupakan satu tanggung jawab yang sangat besar. Dan pada saya ia sangat berat. Sampai satu masa, saya tersedar bila masa semakin suntuk. Saya cuba menasihati diri sendiri dan berbisik pada diri,

“itu tanggung jawab kau rabiyah..tak baik buat macam tu. mintak maaf kat diorang balik. memang susah nak mintak maaf, but you have to. kalau diorang marah ke taknak maafkan ke, takpe. at least you try. better late than never.”

On that day, saya gagahkan jari saya menaip dengan kencang menyusun ayat untuk meminta maaf dari ahli kumpulan saya.

Tanggung jawab lain ialah menjadi naqibah. Tanggung jawab ni laaaagi berat. Amat berat. Memang saya rasa bersalah sebab tidak menyusun masa dengan baik. Dan rasa bersalah sebab tidak cuba menambah pengetahuan dan memperbaiki diri. Sebaliknya saya terus terusan melayan tekanan emosi. Mengabaikan segala tanggung jawab yang saya ada. Dan pada hari yang sama juga saya terus wasap ahli usrah saya, tetapkan hari, masa dan tempat. Saya cakap pada diri, “if they cannot make it on that day, it’s ok. at least I try.”

Secara ringkasnya, saya teringat kata-kata seorang kawan saya, bahawa dia juga pernah mengalami situasi sebegini. Mempunyai perasaan yang sangat malas untuk bertanggungjawab terhadap perkara yang sememangnya menjadi tanggungjawab kita. Saya akui, saya merasainya pada semester ini. Saya malas untuk memikirkan perkara lain. Saya hanya mahu memikirkan apa yang saya alami tanpa mempedulikan apa yang orang lain rasa. That is what we call “SELFISH”.

Pesanan saya: Memang bukan senang untuk kita menerima ke’unik’an orang lain. Setiap orang mempunyai cara mereka yang tersendiri dalam melaksanakan sesuatu tugasan. Dalam kerja berkumpulan, berusahalah untuk memahami team-mates anda. Setiap kelebihan dan kekurangan mereka, kita harus menghargainya dan meraikannya. Dan kesabaran kitalah paling teruji bila berkumpulan. “Grouping really growing your patience”. Jadi, banyakkan kerja berkumpulan supaya mejadi lebih penyabar… =) dan Kesabaran berganda bila bekerja dengan berlainan jantina.

~It seems that this semester make me old Hot smile Hot smile. It looks like the time for me to accept that i’m going to be 24 has come. Welcome new age! Winking smile  It’s time to be matured Red heart.~

06122014

Saturday

Kuantan

Mahallah FZ

01:00

11/25/2014

Aku hairan….

Aku hairan…

Dengan Negara kelahiranku…

Malaysia

 

Aku hairan…

Semakin hari semakin meningkat bilangan perokok

Pelbagai program kesedaran telah dijalankan

Tetapi, perdagangan merokok masih giat dilakukan

 

Aku hairan…

Saban hari anak luar nikah bertambah ramai

Banjir sudah, taufan sudah, kilat guruh, kemalangan jalan raya pun sudah

Tetapi rumah pelacuran, kelab malam giat berjalan seperti biasa

 

Aku hairan…

Jenayah makin bertambah

Merompak, mencuri, merogol, mengedar dadah berleluasa

Tetapi, keselamatan di bahagian perairan dan mungkin seluruh tempat tidak terjaga.

 

Aku hairan…

Kemalangan jalan raya makin bertambah

Ops Sikap, Ops Cantas dan segala jenis Ops telah dijalankan

System AES juga telah berkuatkuasa

Tetapi, rasuah, riba dalam kalangan pembesar, pihak penguasa macam perkara biasa

 

Aku hairan…

Semakin mudah untuk mendapatkan A+ dalam peperiksaan

UPSR, PMR, PT3, SPM dan sebagainya

Biarpun berkali-kali mata pelajaran Sains bertukar Bahasa

Tetapi, cikgu pulang ke rumah penuh tekanan dan ada yang menyebabkan kematian

Pelajar berjaya tetapi akhlak entah ke mana

Alangkah indahnya andai pelajar berakhlak mulia seiring dengan keputusan cemerlang dapat dilahirkan!

 

Aku hairan…

Malaysia dinobatkan sebagai Negara membangun

Kita ada Putrajaya, KLCC, Genting Highlands

Tetapi masih ramai penganggur

Masih ramai keluarga yang miskin

Masih ramai yang menderita

 

Kerana tekanan di tempat kerja

Tekanan di sekolah

Tekanan di universiti

Tekanan di rumah

Tekanan di mana-mana

 

Oh Malaysia…

Negaraku tercinta

 

Aku tahu aku tidak mampu mengubah semua.

Tetapi, aku berharap kesedaran dapat ditingkatkan melalui tulisan ini…

Isnin

24112014

Kuantan

Audi KOP

Kelas RIP

15:29

11/24/2014

Study Life

I feel like crying out loud
But, I can't.

Everyday, I went to the class
With a big heart and a warm smile
In the hope of gaining new knowledge

The sun shine,
The clouds smile
So do I
Walking happily to the class

However,
Deep inside I feel empty
I'm afraid that I might not be able to understand the things that I should know

In the class,
I stare the screen
Full with words
I look at the teachers
Full with knowledge
I stare my notes
Full with scratch!
And I look at myself
I'm afraid!

Three years went by
And I still come to that class
Stare at the same screen
And my notes...
Still full with scratches!

Deep inside
I'm afraid of my future
What am I going to be?

I'm stuck
I'm hurt
I'm sick of this!

Wait!!!
Of course you cannot change everything
But, there is something you can always change
Your Mind!
How you think will affect everything!

Think positively
And all the good things will come to you!

"Ingatlah bahawa kerehatan yang sebenarnya hanya dapat dicapai di akhirat kelak dan dunia ini merupakan tempat berpenat lelah."
~Bersabarlah wahai diri~

#writing can make me happy and relieve my stress. I'm a normal human and I can't neglect or deny my emotion.
:-):-):-)

Pen off
Edited
2 Safar 1436
24 November 2014
Isnin
Kuantan
Audi KOP
16:26

11/01/2014

i’m sorry…But,

I’m sorry…but, I have a bad day
My day was full with class
From 8.00 a.m. to 5.00 p.m. or to 7.00 p.pm. sometimes
I don’t find it a quality schedule

I’m sorry…
Because I’m a normal human
I can only focus at a certain time
While the other time I start to feel sleepy

I’m sorry…
But, this is me
I don’t know about my classmates
I can see all of us are struggle

I’m sorry…
But, I wrote this poem during a lecture
At one time I hear the lecture
At another time I write the poem
Interestingly, I’m not sleepy during this lecture
Which I usually do.

I’m sorry…
But, Dr. your lecture should ended now
It’s already the time
Do come early and ended at the proposed time
So that, there will be no extra class

I’m sorry…
But, I cannot focus on your class
My mind went away
It’s just my body is here
This is the first time I got stress so many times
Within a week
If and only if the subject is elective subject

I’m sorry…
But, I found it ridiculous
There are certain topics that I don’t even know what to focus
What a pity!
So, I just study what the lecturer gave
And sometimes refer to the books or the nets

I’m sorry…
But, I believe that everyone have their own unique potential in their own field
And I believe that
Only least people that have discover their own potential and succeed in their field
So, where are we now?
Still in the same place despite knowing that the current field is not suit us
So, why we are here?

I’m sorry…but,
I feel so tired
I feel so stress
I feel so depressed
I want to rest

I’m sorry…
But, this is life
Full with colours
Ups and downs
Either we like it or not
It is already written
The reason why we are still living today
Because Allah want us to correct our mistakes
To live as a better person

I’m sorry…
But, maybe you should find the meaning of the colours in your life
BUT…WAIT!!!
Have you read Qur’an?
Have you ever encountered with verse 186 of chapter 2 (al-Baqarah)
Allah will grant your wishes whenever you wish wholeheartedly
So…Pray
Tell Him everything about what’s going on in your life
Indeed, He’s Very Powerful
And…we are His servant
And…we will always be His servant
So…Pray…Pray…and PRAY

I’m sorry…
But, there is another thing which bother me
I don’t know where to post this poem
Facebook or Blogspot
The most important thing regardless where I want to post it
Is whether readers got something beneficial from this so called “poem”

I’m sorry…
But, this is what we call life
Full with colours
This is the best arrangement that have been arranged for us
Do not question why this and that
Accept whatever He gave us
Be thankful…

I’m sorry…
But…
This is the last paragraph
Thank you for reading
May you get something beneficial from it
May Allah ease us…
17102014
16:50
Audi Kop
Kuantan
Pre reading by: Syaza & Fatimah
Finalized on: 01112014
23:05
Mahallah Fatimah 8.2






























































































8/29/2014

New Stage in Life

-Bismillahirrahmanirrahim-

Harapnya short sweet and simple but beneficial. =)

Petang tadi saya tanya mak saya mengenai tanggungjawab seorang emak. Mak saya jawab, mendidik anak-anak merupakan tanggungjawab seorang emak. Manakala tanggungjawab seorang ayah merupakan menyara keluarga. Tetapi apabila seorang ayah pulang ke rumah, dia perlu menguruskan rumah seperti membasuh pinggan dan sebagainya. Dan ketika itu, tugas seorang emak ialah meringankan bebanan suami. Ayah juga perlu melayan kerenah anak-anaknya setiba di rumah.

Emak saya menambah, ini bermakna seorang emak itu perlu ada ilmu dalam mendidik anak-anaknya.

Pada saya, zaman dahulu (zaman mak-mak kita) cabaran untuk memulakan sebuah rumah tangga itu mungkin tidak seberat atau sedahsyat zaman sekarang. Maksud saya dari segi membesarkan anak-anak. Kerana zaman sekarang merupakan zaman teknologi bersepah. Zaman di mana teknologi merupakan raja segala. Ada televisyen siap astro lagi, ada internet, jaringan tanpa henti atau tiada batas lagi, ada telefon pintar, ilmu di hujung jari kononnya. Budak tak perlu keluar rumah berinteraksi pun dah boleh tahu semua benda. Itulah realiti zaman sekarang.

Ibu bapa muda sememangnya perlukan persediaan menghadapi segala cabaran-cabaran ini.

Saya menulis supaya saya ingat apa yang saya bualkan dengan mak saya. Saya pasti anda mempunyai pendapat dan input yang pelbagai. Lebih dari itu, di akhir perbualan petang (perbualan harian) bersama mak saya hari ini, emak saya dapat menangkap kerisauan dan ketakutan yang bermain di benak pemikiran saya melalui mimik muka yang saya pamerkan. Ya, sememangnya saya risau!

Risau untuk menggalas tanggungjawab sebegitu.

Risau untuk menjadi lebih dewasa.

Emak saya berkata spontan, kan dah dewasa sekarang?? Dewasa mengikut teori manusia mungkin dah. Dewasa pada pandangan saya, masih belum cukup dewasa lagi.

Apa-apa pun saya percaya apabila tiba masanya saya akan ‘dewasa’ juga.

Sebab Allah lagi tahu bila masa yang sesuai untuk saya dan anda.
For the time being,
perbaiki diri setiap hari
tambah ilmu walau sedikit setiap hari
dan yang paling penting keep on praying..
~esok kawan saya naik satu stage lagi dalam kehidupan beliau!
Barakallahulakuma syaza & naim.
May both of you having a blessing and beautiful marriage life!

Ma’as salamah wa ilal liqo’.
Bangi
29082014 @ 3 zulqaedah 1435
20:20

8/18/2014

Mom & Dad

-Bismillahirrahmanirrahim-

Beberapa hari yang lalu saya mendapat idea untuk menulis tentang seorang insan yang menjadi asbab kelahiran manusia di bumi ini iaitu ibu, mak, umi, mama, mummy, mom, mother, omma, okasan dan segala panggilan yang sama waktu dengannya. Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf dan salam takziah andai anda sudah ketiadaan insan ini.

Secara jujurnya, jika ditanya antara emak dan ayah, siapa yang paling saya sayang. Semestinya emak. Tetapi ini tidak bermakna saya tidak sayang akan ayah. Sebab saya yakin kebanyakan orang akan memberi jawapan yang sama dan saya juga yakin ayah saya juga lebih menyayangi emaknya berbanding ayahnya. Right dad? =)
Jika diberi pen dan kertas dan diminta senaraikan segala kebaikan dan jasa ibu terhadap kita, pastinya kita akan merenung kertas tersebut dengan lama. Bukan sebab kita tak tahu tetapi sebab terlalu banyak sampai tak tahu nak tulis apa.

Abu Huraira reported that a person said:
Allah's Messenger, who amongst the people is most deserving of my good treatment? He said: Your mother, again your mother, again your mother, then your father, then your nearest relatives according to the order (of nearness).
Hadith di atas merupakan hadith berkenaan Being Dutiful To One's Parents, And Which Of Them Is More Entitled To It diambil dari laman web http://sunnah.com/muslim/45/2. Maaflah dalam english pulak hadith dia.
Abu Hurairah radhiallahu 'anh berkata:Seorang lelaki datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam dan bertanya:“Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layan dengan sebaik-baiknya?”Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”Baginda menjawab: “Ibu kamu.”Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”Baginda menjawab: “Ibu kamu.”Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”Baginda menjawab: “Ayah kamu.

Apabila bercakap tentang ibu, rasanya macam tak cukup satu post. Macam-macam nak cerita kalau boleh. Kenapa ibu lebih dekat dengan anak berbanding ayah?  Ok, mari kita fikirkan sama-sama.

Siapa yang telah mengandungkan kita selama sembilan bulan sepuluh hari?

Selama tempoh itu, melalui siapa kita diberi makan oleh Allah?

Selepas dilahirkan, siapa yang telah memandikan kita?

menukar pakaian kita?

Memastikan kita kenyang?

Memastikan kita sentiasa terpelihara dari gigitan nyamuk?

Siapa yang telah berjaga malam kerana tangisan kita?

Siapa yang tidak teratur masa tidurnya kerana melayan segala kerenah kita?

Sudah tentu jawapan dia umi kita kan?

Tetapi kita juga perlu ingat, seorang ibu mampu untuk melayan kerenah anaknya kerana adanya seorang lelaki di belakangnya. Lelaki itulah yang setia mendengar segala keluhan isterinya. Lelaki itu jugalah yang sentiasa memberikan semangat, sokongan dan dorongan kepada isterinya. Lelaki tu juga yang banyak memberi tunjuk ajar kepada isterinya. Dan lelaki itu juga merupakan ayah kita. Jadi, in order you love your mom, don’t forget to love your dad too.

Kita seringkali mendengar kata-kata ni, ibu bapa berasa gembira apabila melihat anak-anaknya berjaya. Betul ke ayat dia? Tapi lebih kurangla kan? Pada saya, saya gembira apabila melihat mak ayah saya gembira. Dan saya sedih apabila melihat mereka sedih dan sakit. Saya gembira apabila mak saya berjalan ke rumah kawan-kawannya sebab sekurang-kurangnya mak saya takdelah bosan duduk kat rumah je. Kerana pada saya, seorang manusia tu, dia perlukan komunikasi. Perlu ada yang bercakap dan ada yang mendengar. Apabila kita berkumpul dengan kawan-kawan, semua gembira kan? Macam-macam nak cerita. Jadi, we cherish them, each and everyone because we are human. Human nature can never live alone.
Pesan saya kepada para suami, berilah sedikit kebebasan kepada isteri. Kebebasan yang masih dalam batasnya dan bukan kebebasan yang tidak terbatas. Maksudnya, beri mereka peluang untuk berjumpa dengan kawan-kawan mereka tetapi perlu ada syaratnya.
Kepada yang masih single dan masih mencari, carilah seorang ayah kepada anak-anak anda dan bukan sekadar seorang suami. Kerana anak lebih memerlukan ayah daripada isteri memerlukan suami. Kerana Allah mencipta kita bukan untuk sekadar menikmati kehidupan seorang diri tetapi untuk memberikan kehidupan kepada insan lain. Maksudnya, lahirnya kita ke dunia ini merupakan asbab lahirnya pemimpin di masa hadapan.
Sebagai penutupnya, kita mungkin seorang insan yang banyak melakukan kejahatan. Mungkin juga amalan yang kita lakukan tidak mampu untuk menampung dosa-dosa yang menggunung. Tetapi, dengan rahmat dan rahimnya Allah, Dia mengurniakan kita anak, cahaya penyejuk mata yang menjadi asbab terhapusnya dosa kita. Buat anda yang bergelar anak dan sememangnya kita semua adalah anak, marilah kita bersama-sama sentiasa mendoakan kedua ibu bapa kita walau di mana jua mereka berada, walau sebenci mana pun kita terhadap mereka (atas sebab-sebab tertentu), sama-samalah kita maafkan mereka dan doakan segala kebaikan untuk mereka. Semoga kita mampu untuk menyayangi mereka sebagaimana mereka menyayangi kita. Amin..

اَللَّهُمَّ اغْفِرَلِيْ وَلِوَالِدَىَّ وَٰرْحَمْهُمَا كَمَارَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا

Ya Allah, ampunilah aku dan kedua orangtuaku, dan sayangilah keduanya sebagaimana keduanya menyayangi aku di waktu kecil.

Syukran umi dan abah kerana memberi erti kehidupan kepada insan ini!

                                                  


Ma’as salamah wa ilal liqo’.

Bangi
18082014
01:20










8/12/2014

Episod 1: Bagaimana Menyentuh Hati

-Bismillahirrahmanirrahim-

Hari ini in sha Allah saya nak tulis mengenai sebuah buku yang saya wajib baca semasa saya sedang melalui fasa cuti semester kali ini. Cuti berbaki kurang sebulan, dan saya baru sahaja hendak memulakan pembacaan buku ini bermula malam ini.

Bukunya bertajuk “Bagaimana Menyentuh Hati” tulisan Abbas as-Sisi. Menurut buku ini, Abbas as-Sisi merupakan generasi pertama hasil didikan Imam Hassan al-Banna. Saya tidak layak untuk mengupas dengan lebih lanjut mengenai buku ini memandangkan saya kurang ‘arif dalam bidang-bidang sebegini. Akan tetapi saya hanya akan mengambil kata-kata dari buku ini yang mampu menyentap hati saya dan mungkin juga anda.

Secara jujurnya, pada saya untuk memahami buku sebegini, kita perlu ada kesediaan hati yang tinggi. Andai kita baca sambil lewa, kita hanya mampu menghabiskan bacaan tetapi tidak melekat di  hati. Moga-moga kita mampu menghadam isi buku ini dan mempraktikkannya dalam kehidupan. Biiznillah…

bagaimana-menyentuh-hati-abbas-assisi-1-638

Wasiat Hasan Al-Banna


Saudaraku,
Janganlah engkau putus asa, kerana putus asa bukanlah akhlak seorang muslim. Ketahuilah bahawa kenyataan hari ini adalah mimpi hari kelmarin, dan impian hari ini adalah kenyataan di hari esok. Waktu masih panjang dan hasrat akan terwujudnya kedamaian masih tertanam dalam jiwa masyarakat kita, meski fenomena-fenomena kerosakan dan kemaksiatan menghantui mereka. Yang lemah tidak akan lemah sepanjang hidup-nya dan yang kuat tidak akan selamanya kuat.

“Maka perbaikilah dirimu terlebih dahulu, kemudian serulah orang lain ke jalan kebaikan.”

“Tugas kita adalah meluruskan pendapat umum yang salah terhadap Islam.”

“Umat yang mengerti betul akan hakikat kehidupan, mereka tidak akan
pernah mati.”

Hasan Al-Banna memberikan perumpamaan dengan perkataannya,

"Di setiap kota terdapat pusat pembangkit tenaga elektrik. Para pegawai memasang instalasinya di seluruh penjuru kota, memasang tiang dan kabel, setelah itu aliran elektrik masuk ke pabrik-pabrik, rumah-rumah, dan tempat-tempat lain. Jika aliran elektrik tersebut kita matikan dari pusat pembangkitnya, nescaya seluruh penjuru kota akan gelap gelita. Padahal saat itu tenaga elektrik ada dan tersimpan di pusat pembangkit elektrik, hanya saja tenaga elektrik yang ada itu tidak dimanfaatkan."

Tugas kita sebagai da'i adalah seperti tugas para pegawai elektrik, mengalirkan kekuatan ini dan sumbernya ke setiap hati orang-orang muslim agar senantiasa bersinar dan menerangi sekelilingnya.

image

[al-An’am: 122]

Tatkala Anda ingin memikat hati mad'u, Anda harus ingat bahawa Anda adalah seorang da'i, bukan seorang ulama atau fuqaha. Tatkala Anda berdakwah, Anda harus ingat bahawa Anda sedang memberikan hadiah kepada orang lain, maka Anda harus mempertimbangkan hadiah apa yang sekiranya patut diberikan dan bagaimana cara memberikannya.

In sha Allah, artikel ini akan disambung hingga ke akhir pembacaan. Untuk pengetahuan, bermula dari wasiat Imam Hassan al-Banna sehinggalah perenggan di atas merupakan 100% diambil dari buku yang tertera dalam gambar.

Ma’as salamah wa ilal liqo’

Bangi

Selasa

00:27

8/10/2014

HAPPY: Reality or Fantasy??

-Bismillahirrahmanirrahim-

Pagi tadi saya terfikir, apabila melihat pada gambar-gambar yang dirakam, tidak kiralah mana-mana gambar pun, pasti terlihat kegembiraan jelas terpancar dari wajah-wajah yang ada dalam gambar tu. Setiap kali kita ingin bergambar, semestinya kita mahu saat-saat manis itu terpancar dalam sebuah gambar. Kita akan pastikan gambar yang diambil menunjukkan bahawa kita sangat gembira pada masa itu. Walaupun adakalanya tidak semestinya.

Apabila melihat kepada gambar-gambar lampau, kita mula akan terkenangkan kejadian yang berlaku di sebalik gambar yang dirakam itu. Alangkah indahnya andai kehidupan kita umpama gambar yang diambil. Gembira sentiasa. Tetapi, ada juga gambar yang diambil dengan wajah yang bermuram durja atau dengan penuh kesedihan. Mungkin tika itu, belum bersedia lagi untuk bergambar?

Pernah tak anda menangis tanpa sebab? Atau rasa nak menangis tiba-tiba? Pernah dengar tak atau baca mengenai mengapa bayi menangis saat dilahirkan? Sebab… tanggungjawab. Kerana tanggungjawab menjadi seorang manusia di muka bumi amatlah sangat berat… Mungkin juga mengapa kita rasa sedih tiba-tiba kerana ada tanggungjawab yang belum dilaksanakan atau tidak terlaksana atau kita merasakan terlalu berat untuk melaksanakannya.

image
[al-Ahzab: 72] Even, langit, bumi, gunung-ganang pun tak sanggup nak pikul…

Berbalik kepada isu gambar tadi, apa yang ingin saya simpulkan ialah, jangan menilai seseorang melalui hanya sekeping gambar kerana semua orang mahu kelihatan hebat, baik, gembira, rajin dalam gambar. Hakikatnya, semua manusia suka akan kebaikan akan tetapi berat dan adakalanya sukar untuk mencapai kebaikan yang diingini.
  Kita sebagai manusia yang telah bersetuju denganNya untuk memikul tanggungjawab sebagai khalifah di bumiNya seharusnya sentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik, melaksanakan yang terbaik. Dan ingatlah setiap kebaikan yang ingin kita capai itu, pasti terselit ujian dan cabaran dariNya.
Mudah-mudahan kita semua mampu mengharungi segala ujian dan dugaan yang telah tertulis untuk kita. Akhir kata, you may see me in picture as a good person, but you wouldn’t believe once you know me.

Ma’as salamah wa ilal liqo’

Ahad
Bangi
23:58

How I end up being a pharmacist…

-Bismillahirrahmanirrahim-
Saya terfikir-fikir, entry apa yang saya mahu tulis hari ini ya? Mungkin saya akan berkongsi bagaimana akhirnya saya berada di bidang farmasi.
Secara jujurnya, saya tidak meminati bidang sains. Saya telah mendoktrin minda saya dengan kata-kata itu sejak saya di sekolah rendah lagi. Asal matapelajaran sains sahaja, markah saya pasti rendah berbanding subjek-subjek yang lain. Dan saya akui saya sememangnya tidak pernah berusaha untuk menyukai matapelajaran tersebut. Bayangkan, saya hanya faham apa itu pembolehubah dimanipulasi dan bergerakbalas kerana saya perlu menghadapi UPSR!
Masuk sekolah menengah saya bertekad untuk ambil bidang akaun dan saya menyuarakan hasrat hati saya kepada ayah saya. Dan ayah saya menghalang niat saya kerana padanya, bidang akaun sudah terlalu ramai yang ambil. Jadi, oleh sebab ayah saya makan garam terlebih dahulu, saya pun mengikut kehendaknya. Selama dua tahun saya belajar biologi, fizik dan kimia di tingkatan 4 dan 5, saya tak tahu pun apa yang saya perlu faham. Walaupun SPM kian menghampiri tika itu. Sepanjang dua tahun saya belajar tiga subjek itu, saya seringkali berkata pada diri, wahai Rabiyah, sabarlah…dua tahun je belajar subjek ni. Tahanlah untuk dua tahun.
Akhirnya, alhamdulillah SPM saya ok, cuma keputusan bagi ketiga-tiga subjek tersebut tidaklah memberangsangkan seperti keputusan bagi matapelajaran matematik tambahan dan bahasa arab tinggi yang cukup saya minati. Selepas SPM saya mula meminati bidang agama kerana persekitaran saya pada masa itu sangatlah tenangnya…Agak kelakar apabila difikirkan semula kerana saya memasuki DQ tanpa mengetahui bahawa program persijilan itu merupakan program kerjasama DQ-UIA yang bermaksud selesai sahaja program di DQ automatik akan diserap ke UIA. Seriously, I don’t have any idea about that! Funny isn’t it?
Jadi, bermula saat saya berada di UIA bermakna kaki saya sememangnya terikat dengan subjek yang paaaaling saya tidak gemari iaitu Biologi. Jadi, saya mula belajar macam ala kadar sahaja. Belajar sebab kena belajar. Tanpa berfikir kenapa kena belajar. Dan perkara ini berterusan sampai ke Kuantan. Hati saya mula berbolak-balik. Saya mula rasa rebel dari dalam. Saya seringkali terfikir, why?? why?? WHYYY????? Saya seakan-akan tidak boleh terima apa yang saya harus pelajari. Segala perasaaan suka untuk belajar itu hilang. Yang ada hanyalah perasaan cepatlah habisss semua-semua ni. Kira macam belajar bukan dari hati.
Dan sememangnya keputusan peperiksaan saya was the worst ever sepanjang saya bergelar seorang pelajar. Saya tidak pernah mendapat keputusan seteruk yang saya dapat dekat Kuantan. Saya tidak pernah menghadapi kuiz dalam keadaan yang tidak faham apa yang saya belajar melainkan di Kuantan. Dan menariknya, kebanyakan kawan saya berfikir bahawa saya mendapat keputusan cemerlang. Sepanjang dua tahun saya bergelar pelajar farmasi, sedikit pun saya tidak rasa saya layak untuk bergelar ahli farmasi suatu hari nanti. Kalau orang tanya pun, saya hanya cakap sekadar menjawab soalan. Dalam hati saya, “betul ke jadi farmasi?”
Selepas dua tahun saya berada dalam bidang farmasi [pelajar], banyak kata-kata yang saya temui mengenai belajar. Kata-kata yang paling saya ingat, “belajar kalau tak minat, lebih baik berhenti sebab kita takkan dapat memberi faedah kepada orang lain.” Lebih kurang macam tula ayat dia. Saya tak ingat siapa punya kata-kata. Ditambah dengan isu semasa yang berlaku di Gaza sekarang dan juga isu-isu lain yang berkenaan ubat, saya rasa saya perlu sedarkan diri saya.
I really need to learn with passion. Bukan sekadar belajar untuk dapatkan flying colours. Bukan sekadar lulus semata. Tetapi belajar dengan kesungguhan hati, belajar kerana saya sedar akan tanggungjawab saya kepada dunia, kepada Islam. Dengan izin Allah, saya mampu untuk belajar bersungguh-sungguh keranaNya. Because I’m a Muslim. And I’m proud to be one. =)
Doakan semoga saya mampu untuk mengubah keputusan saya untuk dua tahun lagi baki pengajian saya di Kuantan. Doakan juga agar saya mampu untuk menjadi ahli farmasi yang very passionate and diligent with her job. Doakan juga agar saya bukan sekadar menulis tetapi melaksanakan apa yang saya tulis. Mudah-mudahan dengan izin Allah disertai dengan usaha, saya yakin saya mampu…..kerana Allah bersama kita.
Ma’as salamah wa ilal liqo’.
Pharmacist-to-be (insyaAllah)
Ahad
13 Syawal 1435
01:08
Bangi.

8/08/2014

Welcome Back!

-Bismillahirrahmanirrahim-

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat para pembaca yang budiman sekalian.

Alhamdulillah, saya kembali lagi menekan papan kekunci bagi mencoretkan sesuatu di laman ini setelah beberapa bulan tidak meninggalkan apa-apa kesan. Yes, as you can see, this is the new look for my blog. Seiring dengan pertambahan usia saya, maka berubah jugalah dinding blog saya juga gaya penulisan saya.

Semalam saya berkesempatan untuk membaca secara rambang post-post terdahulu saya pada tahun-tahun sudah. Sungguh banyak perbezaan dari awal penulisan saya hingga kini. Sampaikan ada satu entry tu, I was like, betul ke aku yang tulis ni? Rasa macam pernah baca kat blog orang. Hehe. Tajuk blog pun kali ni dah kali keempat if I’m not mistaken. Saya kena tulis semua tajuk tu supaya saya ingat.

Tajuk pertama: Zalilun Mahinun

Kedua: Two is better than one

Ketiga: Make a first step!

and now: Life.

Why life? Sebab saya suka memerhatikan sekeliling saya. Apa yang sedang berlaku kepada orang sekeliling saya. Saya melihat bagaimana seseorang itu mengharungi kehidupan mereka, pandangan mereka terhadap kehidupan itu sendiri. Saya suka menganalisa. Tetapi, sayang sebab saya tidak mencatit apa yang saya lihat. Jadi, dengan berbekalkan kerajinan yang perlu dipupuk dalam diri ini, ditambah lagi dengan kewujudan blog ini yang telah menjangkau usia 5 ke 6 tahun, saya memilih untuk mengukir segala memori saya mengenai kehidupan dalam laman ini. Kerana, saya yakin dan pasti, ada antara kita yang suka untuk mengetahui bagaimana seseorang itu mampu mengharungi hidupnya.

Harapan saya, semoga anda mendapat sesuatu (manfaat) dari blog ini. Andai ada yang terasa seperti “terkena kutuk” ke atau apa ke, dijemput untuk menghubungi saya melalui cara-cara yang sewajarnya. Saya perlukan teguran untuk berubah walaupun adakalanya saya takkan berubah serta merta.

Ma’as salamah wa ilal liqo’.

23:49

Bangi

5/23/2014

Ibrah dari “Flappy Bird”

Bismillahirrahmanirrahim…

Salam sejahtera buat para pembaca budiman sekalian.

Take a rest between the exam though only one paper past. Hehe. 6 more to go. Cadangnya nak update beberapa hari yang lalu. Tetapi kerana dek kemalasan yang menggunung tinggi mengalahkan gunung everest nak on laptop, jadi postpone lah ke hari ni.

Today’s topic is very related to one of my interest which is about playing games. Kalau ikutkan takdela suka sangat main game sebab cepat rasa bosan dengan game tu. But!! Except for these games….

1) Zuma

2) Scissors & Button

3) Flappy bird!!

2 games kat atas tu dah successfully win all the levels. Yang zuma tu tak ingat dah berapa level dia ada. Tapi playing that game like crazy within a week. 6 hari je rasanya. Boleh bayangkan kehidupan masa tu macam mana. The second game baru install this year tu pun sebab my roommate suggest. Bila start play, within 4 months? Habis 800 levels. Tu pun ingat nak main another extra 800 level tapi berbayar, membazir je kena bayar2 ni. Ok, currently playing the third game and maybe sooner or later will stop playing that game sebab the flabby bird has NO END! Therefore, I’m the one should END IT!

Game ke 3 pun orang yang sama jugak suggest. Tula sape suruh suggest, kan orang dah tak boleh nak stop.. This game memang saya totally play in her Ipad. Record sekarang baru 72. Every day main mesti nak dapatkan 10 levels more than before. Tapi tak bermakna 72 tu dalam seminggu je. Dengan Quizzess nye esainmen nya…mampula main dalam seminggu kan? Memang takla…Everyday before sleep singgah bilik rumet, terus amek Ipad macam barang sendiri. Pastu main tak ingat dunia, dengan penuh ketenangan. Patotnye before sleep bacala buku berfaedah ke apake. Ni gi main game pulakk. 

zuma

Part ni memang tak senang duduk.

juma

Enough playing this! No more please!

button

Mengambil bidang pharmacy membuatkan saya rasa semacam perlu main game ni sebelum tidur agar sel-sel otak dapat bersambung. =)

get-ready

Please activate your patience button!

flabby bird

My target, cukupla 200, nak muntah tunggu 200. Entah bila nak dapat sampai level ni.

Semua gambar di atas bukan dari koleksi saya, semuanya atuk google yang punya. I do have my own collection of pictures and actually I planning to put in this blog also, but all the pictures not with me right now. What to do…

Enough reading the santai writing? Tu baru opening speech je, bawah ni yang main topic yang nak discuss hari ni sebenarnya. About the flabby or flappy? bird itself. Disebabkan hampir setiap hari saya akan masuk compartment rumet saya dan berteleku atas katil dia sambil menekan-nekan screen Ipadnya hampir selama satu jam untuk mencapai aim saya pada hari tersebut, maka tibalah pada suatu hari…

“Abam, tau tak apa signifikan game flabby bird ni?”

Tiba-tiba terpacul perkataan tu dari benak fikiran saya, masa tu dalam fikiran saya, jawapan lain yang saya fikir.

Unconsciously kawan saya jawab, “Kematian tu datang bila-bila”. Sambil tergelak dia jawab sebab melihatkan saya yang begitu khusyuk mengadap screen Ipad dia.

Saya pun “Haah, betulla tu. Game ni macam kehidupan kita. Setiap umur kita ada je halangan (ujian cabaran) dia yang tersendiri. Lepas satu stage maksudnya kita dah berjaya mengatasi ujian yang ditetapkan.” Tambah saya sambil jari telunjuk terus-terusan menekan Ipad screen dan kepala yang terus tertunduk. Mulut je kumat-kamit.

Kami berdua pun macam….WAHHHH… Secara jujurnya selama saya bermain game tu, saya tak pernah terfikir pun. Tapi lepas je rumet saya kaitkan dengan kematian, saya terus rasa macam ohh selama ni aku main, mainnnn je. Tapi tiba-tiba hari tu Allah menggerakkan hati kami untuk mencari ibrah dari game yang acapkali main tu. Dan secara tak langsung banyak sangat perkara yang saya boleh kaitkan dengan game tu.

Dengan hanya berlatarbelakangkan tunnel hijau dan hanya menukar kaler burung dan suasana pagi dan malam dan juga tunnnel yang disusun tidak mengikut ketinggiannya tetapi sama kelebarannya, game flabby bird tu pada saya adalah game yang saya sendiri pun tak pasti apa yang menariknya. Uniknya, game ni tak perlu menggunakan otak pun seperti game button & scissors dan tak menguji kelajuan pun seperti dalam game zuma. Tetapi menariknya, game ni menguji kesabaran pemain tu. Sebab hidupnya si burung berbibir tebal tu bergantung pada kesabaran pemain tu. Kalau kurang sabar si pemain tu maka tak sampai satu stage pun matila burung tu.

game over

Maka…tersembamla muka burung ala-ala angry bird ni dek kerana kerakusan pemainnya…

Macam kehidupanla kan? Perasan tak? Allah dah susunkan setiap ujian untuk kita dalam kehidupan ni. Setiap peringkat umur kita ada je ujian-ujian yang tertentu. Allah dah pesan melalui firmannya;

image

Bersabarlah kerana kesabaran itu adalah kunci kejayaan. Bersabarlah kerana Allah bersama dengan orang yang sabar.

Adakalanya bila main game ni, kita akan keep on mati, keep on jatuh. Tapi setiap kali game bermula, ada satu azam untuk taknak mati dekat tempat yang sama tapi nak keep on moving lebih jauh lagi. Begitu juga kehidupan. Adakalanya kita melakukan dosa yang sama. Kita “terjatuh” pada tempat yang sama. Kemudian kita insaf, bertaubat dan lebih berhati-hati menghadapi hari-hari seterusnya.

Semoga bermanfaat.

Take home message: Tak salah kalau suka main game apa2 pun, tapi jangan main sampai zalim. Maksudnya jangan main sampai mengambil hak orang lain. Sebagai contoh, main game, tapi dah masuk watu solat. Berhenti, solat dulu. Lepastu boleh sambung balik. Takpun, main ketika guru sedang mengajar. Kita yang rugi nanti sebab tak fokus dalam kelas.

23052014 @ 23 Rejab 1435

Jumaat

Kuantan

23:26

4/18/2014

Writing Therapy

 

Long time ago when I was 10 years old, I had done something terrible that made my life upside down for the next 8 years maybe. I say it was terrible because it had affected my life, my emotion and my relationship with my parents. You might wonder what had I done right? I will write in the next paragraph.

When I was 10, my sister was admitted to boarding school and this situation made me feel unsecure. Because I was always relying on her, I mean went to the school with her since we were in the same school. So, after she went to the boarding school, I was afraid to go to the school alone and honestly, I was not happy at all being in that same gender school. In addition to that problem, there were few subjects added in standard 4 which was Science, Kajian Tempatan and Kemahiran Hidup, plus, my English teacher quite fierce. With all the problems I had, I made up a decision which I never thought before which was ran away from the school! Why I ran away? I think it is because I didn’t know how to express my feelings that time. I was very close with my sister even until now and hopefully forever. That was the first time I had to be separated with her and I don’t know to whom I can share my problems because I was not so close with my mother.

I did that thing (run away) for almost two weeks without my parents’ knowing. Until one day my friend suddenly showed up in front of my house and telling to my mother what had I done. And that night was the night that absolutely I cannot forget in my life. It was the night where my dad really cannot control his anger toward me and I was being slapped by him twice.

Because of those events, I become afraid towards my father and I started to hate him. The worst was I don’t even remember how many times I talked to him actually. But, the good thing was I became close to my mother. Before that event, I was really close with my father and not so close with my mother. After those events, the other way round happened.

Honestly speaking, I was not a good daughter. I’m the second child from ninth. I used to be a rebel daughter and I like to cheat when I was a kid. After that event, my father asked me to promise that I’ll never cheat again in my life, and seriously my cheating skill was lost after that event until now. I really cannot cheat anymore.

It took me, if I’m not mistaken, nearly 8 years for me to make up with my father. Throughout the 8 years, I always thought that, why my father do that to me?; I was not doing wrong; my father supposed not to slap me, he should asked me patiently why I’m doing that thing. These statements always playing around in my mind. Each year, I tried to understand and I tried to accept those things that happened in my life.

Now, when I think back about what I had done before, the thing that I had to face, I can only say Alhamdulillah for everything that He gave to me. Those events really changed me into someone that always alert with other’s feelings, and it made me realize that to become parents is not as easy as ABC. Everyone had done something wrong in their life, that time, maybe my parents never thought I was brave enough to do something like that and maybe they never faced that kind of problems so that’s why they don’t know how to react to what had I done.

 

the above paragraph was actually my counselling assignment. Saje je nak post kat sini. Rasanya dulu dah pernah cerita dah masalah ni.

http://halawatunnisa2206.blogspot.com/2011/04/human-transformation.html

Kenapa nak post, just want to let you know yang everyone ada masalah yang tersendiri but, tak semua pilih untuk share masalah masing2 publicly. I want to share sebab this problem yang made me to who am i today, thanks to my dad. =) And one more thing is, tak semestinya orang yang nampak baik pada pandangan mata anda tu tak pernah berdepan dengan masalah2 yang pelik.

Hope you can gain something from my writings..=)

18042014

Kuantan

23:41

4/08/2014

Identity Crisis

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum…

Sudah agak lama tidak menaip di sini. Tapi kalini rasanya short, simple and sweet mungkin?

Dalam kelas tadi masa lab, tiba-tiba terfikir, apa kriteria yang diperlukan oleh seorang pelajar degree sebenarnya ya?

Anyone can answer my question? Seriously I need the answer. Sebab even umur dah meningkat, tapi tak pernah rasa diri ni dah masuk umur 20-an. I didn’t get the feeling of becoming twenties..

Berbalik kepada pelajar degree. Ni semua sebab masa tanya dekat lab assistant tu. Tiba-tiba terfikir, kenapa aku tak tau eh? Dia pelajar master. And he’s genius just like my friend said. And bila tanya balik, aku terfikir, sepatutnya aku kena tahu sebab benda ni dah belajar tapi kenapa aku still blur??

And actually that’s not the first time. Honestly speaking, every lab masa buat mesti rasa blurrr macam tak pernah belajar pun ada. Yes, walaupun dah baca manual, still tak faham? Is it just me or do you feel the same way?I bet it just me.

Sometimes terfikir, bila nak berubah? kenapa mesti jadi macam ni? kenapa apa yang kita belajar, kita tak ingat? is it so difficult to remember? My lecturer pernah cakap, most of them, jangan hafal, jangan hafal, jangan hafal. Ingat dan faham. I tried my best to understand. yes I understand, but then bila nak jawab tak tau. Maksudnya tak faham lagila eh?

Teringat masa sekolah rendah dulu belajar sirah nabi. Tak pernah hafal pun. Tapi, Alhamdulillah ingat tarikh-tarikh perang, apa yang berlaku, berapa ramai yang terlibat, siapa yang terlibat. Jadi, belajar memang seriously enjoy. Ustazah cakap sekali je terus ingat. Jadi masa exam, baca betul-betul before exam. Tu pun ala-ala scan je. Alhamdulillah boleh jawab.

I tried to implement the same thing during degree. It didn’t work. And pada pendapat saya sebab language. And I believe tak semua orang berfikiran seperti saya. Sebab we try to understand it in our language but when exam, kena guna bahasa omputih.

Lagi satu faktor yang saya rasa, food. What we eat. Sebab makanan sangat mempengaruhi ingatan. Sumber makanan, siapa yang masak, cara kita makan, berapa banyak kita makan. That’s all count!

Just this for now. Hanya bebelan and dalam masa yang sama untuk menghidupkan blog ni. Thanks for reading..

08042014 @ Tuesday

Kuantan

18:34

2/16/2014

Cell injury vs Pelajar

-Bismillahirrahmanirrahim-

Alhamdulillah, kerana Allah memberi peluang kepada saya untuk terus menulis, mencatat, mencoret seusatu di laman luahan saya. ^__^.

Semoga anda yang membaca juga turut mendapat manfaatnya. InsyaAllah.

Ok, back to normal. Hari ni tergerak hati nak menulis mengenai ADAB. Adab apa? Adab yang mungkin semakin hari semakin pudar diamalkan oleh golongan penuntut ilmu dek kerana kecanggihan teknologi masa kini yang semakin hari semakin tiada adabnya. Heh?

Itulah ADAB MENUNTUT ILMU @ ADAB BERGURU.

Pada hemat saya, isu ini perlu dibincangkan secara serius oleh semua golongan pelajar. Pelajar yang saya maksudkan bukan hanya pelajar sekolah menengah, sekolah rendah, asasi, matrik, tadika, university, malah yang bekerja juga masih lagi seorang pelajar.

Ok, apa pentingnya beradab ni ye? Kerana dengan beradabnya terhadap ilmu, terhadap mu’allim atau guru, pengajar maka lebih mudahlah ilmu itu mengalir ke dalam tubuh seorang pelajar. Kira berkatla ilmu yang dipelajari tersebut.

Saya ingin relatekan dengan subjek yang saya belajar. Kira macam ala-ala analogila. Ok, dalam subjek pathology, saya ada belajar mengenai cell injury. Antara causes of cell injury ni which is the most common adalah hypoxia. Bahasa mudahnya, kekurangan oksigen. Cell injury ni ada dua jenis which are reversible and irreversible cell injury. Bagi reversible, if we remove the cause, it will return to normal. Selain itu, saya juga belajar mengenai cellular adaptation. Reversible cell injury merupakan sub cellular adaptation. Kira cell tu boleh adapt dengan suasana barula.

Bagi anda yang tidak pernah dengar term2 ni, meh saya explain little bit. Cell injury tu ialah kecederaan sel. Sel yang mengalami kecederaan ni sama ada dia boleh adapt dengan kecederaan tersebut dan survive meneruskan kehidupan ataupun mati sebab tak boleh adapt dengan situasi baru. Faham tak? Saya translate literal je sebenarnya. Oh ye, kalau apa yang saya tulis ni salah or tak betul, please let me know ye.

Ok, apa kena mengena dengan adab menuntut limu ni? I’ll try to relate, but if u think it is really unrelated to each other, just ignore the relationship. Ok?

Saya analogikan pelajar ni ibarat cell injury. As I mentioned earlier, hypoxia is the common cause of cell injury kan, jadi hypoxia ni saya ibaratkan macam knowledge or ilmu kerohanian. And then, cell injury ni ada two types kan, reversible and irreversible. Kalau reversible, if we remove the cause it will return to normal. Samala macam pelajar kan? Hatinya lembut. Kalau pelajar hati keras, bukan pelajar namanya. Sebab orang yang hati keras ni, masih ada hati lagi ke nak tuntut ilmu? Jangan salah faham maksud saya. Hati keras yang saya cakapkan ni memang jenis yang dah tak boleh terima apa2. Got what I mean? It’s hard to explain here. I hope you can understand.

Kira pelajar ni dia reversible cell injury, sebab hatinya lembut. jadi, nak bagi dia jadi normal balik, kenala remove the cause. Ok, sekarang, apa cause yang menyebabkan dia injured? Lack of knowledge, semakin kurang peka dengan adab2 menuntut ilmu. Kerana apa? Kerana leka dan hanyut dengan teknologi yang sangat mengasyikkan sehinggakan seboleh2nya nak 24 hours dengan “semakfongg” [smartphone]. Ok, macam mana nak remove the cause? No handset please?? Boleh makan ke kalau cakap macam ni? Sebab sekarang manusia pun dah berevolusi. Nasihat pun taknak dengar sangat. Tapi, sebab manusia ni fitrah dia, hati lembut, jadi, kita ubah sama2 jom? Slowly jauhkan diri dari so-called “semakfongg”. I used to call smartphone as semakfongg with my sister because I think that smartphone is really “menyemak” although I have one. Fuhh.

Bukanlah maksud saya jauhkan, tukar handset teros, tak! Use it whenever necessary. Kira time class lecturer mengajar, tak necessary kan? Mana lagi necessary? Tuntut ilmu ke “twittering” cakap ohh mengantuknya dalam kelas…This is what happened today. I know its hard to berenggang dengan smartphone. Lagi-lagi dengan internet. But, we try eh? So that we can return to normal. Right? Just like our high-school-day dulu. No phone in the class. No food during class.

Ok,” I just want to avoid from sleep in the class.”
I know how you feel, sometimes bila kita dah tak faham sangat, kita jadi mengantuk. Takpun bila waktu dah tengah hari tu, tersangat banyak adenosine dekat otak yang terhasil. Nasihat saya, sama ada singgahlah berjumpa dengan “Mr. Tan” ke or just sleep. Tapi, cover2 la sleep. Taknak sleep kat kelas, keluar jap kelas, tidur kat luar jap. Dah segar, masuk kelas balik. Jalan2 ke kat luar kelas, tengok alam sekitar yang kehijauan. Sebab kita continuously tengok slide dari pagi kan. Ikotla mana-mana cara yang sesuai dengan jiwa kita. Seboleh-bolehnya, avoid touching your handset.

Panjang lebar penjelasan nampaknya. Main pointnya ialah:

·         Apabila ada orang bercakap di hadapan, dengar dengan teliti. Berhenti buat kerja lain, dan focus pada apa yang disampaikan. Kalau nak catit tu bolehla.
·         Apabila orang tanya, bagi response. Sebab kalau kita tanya orang, kita nak orang tu bagi response kan?
·         Cara duduk depan guru - jangan berlunjur depan mereka.
·         Kalau nak minum air, seboleh-bolehnya, jangan menghadap guru.
·         Walau buruk mana pun guru kita, tak kisahlah dari segi percakapan ke penampilan ke akhlak ke, kita kena ingat, dia tetap guru kita dan selamanya guru kita dan martabat dia lagi tinggi dari kita. Jadi, kalau tak suka, kita doakan yang terbaik untuk guru kita.  Senang kan?
·         Guru, tak semestinya dalam kelas or dalam kawasan sekolah/university je kita hormat dia. Kat mana pun kita jumpa dia, walaupun kat tempat yang kita tak expect, dia tetap guru kita and kita kena hormat dia.
·         Berdoalah supaya kita dijauhkan daripada terlihat atau terdengar mengenai keaiban guru-guru kita.
·         Memandangkan sekarang zaman infiniti alam maya, jadi hampir semua orang ada akaun facebook, twitter, bla bla bla kan. Jadi, dalam berfacebook ke bertwitter dengan guru juga kena jaga dan patuhi adab-adabnya.
·         Mengahantar mesej/ menelefon guru – perlula pada waktu yang sesuai. Pada saya, no more texting or calling after working hours. Sebab after working hours, mereka bersama keluarga. Jadi, siapa yang suka kan kalau ada orang ganggu masa kita dengan family kan?
·         Always and always pray for our teachers/lecturers/mua’llim.

Banyak pahala guru ni. Tapi, saya tidak merujuk hanya kepada profesion guru ke pensyarah sahaja. Guru yang saya maksudkan ialah sesiapa yang mengajar atau memberi ilmu kepada kita. Boleh jadi kawan kita, musuh kita, adik, kakak dan sebagainya.

Up to this point. Thanks for reading.. Until we meet again. Hope you can gain something beneficial from my writings.
Syukran. Ma’as salamah wa ilal liqo’.
Kuantan
16022014

01:39

2/10/2014

Parenting Tipss??

Bismillahirrahmanirrahim….

I want to share about my opinion on parenting. This year, I’m 22 years old and I was the second child from nine. Honestly speaking, I like to observe my parents’ style of conducting our family. I’ve been observe them ever since I was in primary school. What I can conclude after observing for more than 10 years, it is not that easy to become parents. We need to do some revision, to read some articles on parenting, to ask the expertise even we don’t even have any partner yet. There are many steps need to be taken before you are considering to be a husband/wife or father/mother.

The first thing first is I need to change myself. I need to improve myself in order to have a good husband. We often hear this sentence right? To get a good husband, we need to be good first. In Qur’an chapter 24 verse 26, Allah states that
“Vile women are for vile men, and vile men for vile women. Good women are for good men, and good men for good women; such are innocent of that which people say: For them is pardon and a bountiful provision.”

From this verse, it clearly stated that, bad women are for bad men and vice versa; good women are for good men and vice versa. Hence, I need to improve myself.

Next question that is popped to my mind is how to improve myself? Find a good friend that can give you good advices regarding life. If you do something bad such as scolding your friend or procrastinate in doing your assignments, ask yourself, why would you do that? Is there any benefit that you get if you scolding your friend or wasting your time? Read good articles on how to becoming a productive people or maybe you can read motivational books written by Stephen R. Covey.

After you have improve yourself, seek advices, read good articles, next is always pray to Him. Never lose hope. Always pray the best for yourself and for your future husband too.

All the above are for the preparation before getting married. During the marriage itself, make sure the ceremony itself according to the shari’ah. The ceremony should not be conducted excessively. It should be conducted moderately and there are no restrictions for the guests. For example, invite only the Dato’ and Datin or the Prof. and neglecting the family with low income. This act should be prohibited.

After getting married, wives should follow their husband commands as long as the commands are abide by the shari’ah. Both husband and wife should complete and help each other. For the wives, their paradise is under their husband’s feets. Husband should treat their wives very well to ensure a happy long-lasting relationship.

Since women and men are both from different genders therefore, one should understand characteristic of different genders. I want to share about twelve kinds of love that men and women need. Six kinds of love are primarily need by women while the other six are need by men. For women to love men, their primary needs first must be fulfilled. Likewise, for men to show their love towards women, their primary loves need first to be fulfilled.

Women Need To Receive
Men Need To Receive
Caring
Trust
Understanding
Acceptance
Respect
Appreciation
Devotion
Admiration
Validation
Approval
Reassurance
Encouragement

As a conclusion, honestly speaking, I was afraid just to think about getting married. It sure needs a lot responsibilities and sacrifices.

Artikel di atas merupakan artikel yang saya tulis semester lepas. Yang dalam kotak tu merupakan adaptasi dari buku man from mars, women from venus. Kenapa saya menulis? Kerana ia merupakan assignments subjek parenting.
Yes, this time I want to write about parenting. Although I’m not married…yet. Bukan gatal, tapi menceritakan sebuah kebenaran yang adakalanya kurang dititikberatkan bagi pasangan yang baru-akan-sedang berkahwin.

Perkahwinan bukan satu mainan.
Perkahwinan merupakan suatu perjalanan kehidupan
Latihan kehidupan
Perkahwinan merupakan peluang yang dicipta di dunia
Peluang bagi mendapatkan syurga abadi kelak
Sekali lagi, perkahwinan bukan permainan
Bukan untuk suka-suka
Bukan trend masa kini
Perkahwinan merupakan sunnah para nabi
Jalan mudah untuk mendapatkan syurga
Ya, JALAN MUDAH

Jadi, sebelum berkahwin, tetapkan matlamat, berkahwin untuk apa. Apa yang nak dicapai. Kedua belah pihak perlu jelas dengan matlamat ni. Sebab, dua-dua nak masuk syurga kan? Bermula dari sebuah perkenalan hinggalah ke liang lahad, perlu in-line with syari’ah.

Tempoh perkenalan dengan pasangan sepatutnya berlaku selepas pertunangan. Sepanjang tempoh pertunangan, kalau tak suka, boleh putus. Ingat, bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor. Sebab tu bertunang, tak digalakkan beritahu pada satu dunia. Just imagine kalau tak jadi, satu dunia nak tau, apa yang terjadi dengan pasangan tu? Kenapa diorang putus? Malu kan nak beritahu satu dunia pulak kenapa putuskan pertunangan. Sebab tu jugak pertunangan tak perlu buat beria. Pada saya, cukup sekadar family lelaki menziarahi family perempuan dan menyatakan hasrat hati. Enough! As simple as that.

Pada saya, pedulikan apa orang nak kata. Kenapa tak ikut adat whatsoever…Takpe asalkan ikut perintah Allah. Kan tu lagi penting? Kita akan kembali kepada Dia bukan kepada yang diciptaNya. Kan? Yes, I know menulis lagi senang dari melakukan. Bercakap lagi senang dari melakukan. But, we should try at least.

Gaya cakap macam dah ada pengalaman! Sorry, saya takde pengalaman lagi and saya tak layak pun nak menulis pasal benda2 ni. As I mentioned earlier, saya suka observe sekeliling saya and think. Tiba2 rasa nak menulis pasal benda ni. Bukan senang nak jadi seorang ibu seorang ayah. There are so many things you need to consider before being one. Always keep in mind that, everything happens pasti ada hikmah di sebaliknya. Allah sentiasa beri yang terbaik untuk setiap hambaNya. Hanya hambaNya sahaja yang berfikir sebaliknya.
~tak habis lagi sebenarnya post ni. Tapi, dah malam. Lain kali saya sambung jika diizinkanNya.~
Ok readers, up this point only for today. Until we meet again. Hope you can gain something beneficial from my writings.
Syukran. Ma’as salamah wa ilal liqo’.
Kuantan
Ahad  09022014

12:41