2/16/2014

Cell injury vs Pelajar

-Bismillahirrahmanirrahim-

Alhamdulillah, kerana Allah memberi peluang kepada saya untuk terus menulis, mencatat, mencoret seusatu di laman luahan saya. ^__^.

Semoga anda yang membaca juga turut mendapat manfaatnya. InsyaAllah.

Ok, back to normal. Hari ni tergerak hati nak menulis mengenai ADAB. Adab apa? Adab yang mungkin semakin hari semakin pudar diamalkan oleh golongan penuntut ilmu dek kerana kecanggihan teknologi masa kini yang semakin hari semakin tiada adabnya. Heh?

Itulah ADAB MENUNTUT ILMU @ ADAB BERGURU.

Pada hemat saya, isu ini perlu dibincangkan secara serius oleh semua golongan pelajar. Pelajar yang saya maksudkan bukan hanya pelajar sekolah menengah, sekolah rendah, asasi, matrik, tadika, university, malah yang bekerja juga masih lagi seorang pelajar.

Ok, apa pentingnya beradab ni ye? Kerana dengan beradabnya terhadap ilmu, terhadap mu’allim atau guru, pengajar maka lebih mudahlah ilmu itu mengalir ke dalam tubuh seorang pelajar. Kira berkatla ilmu yang dipelajari tersebut.

Saya ingin relatekan dengan subjek yang saya belajar. Kira macam ala-ala analogila. Ok, dalam subjek pathology, saya ada belajar mengenai cell injury. Antara causes of cell injury ni which is the most common adalah hypoxia. Bahasa mudahnya, kekurangan oksigen. Cell injury ni ada dua jenis which are reversible and irreversible cell injury. Bagi reversible, if we remove the cause, it will return to normal. Selain itu, saya juga belajar mengenai cellular adaptation. Reversible cell injury merupakan sub cellular adaptation. Kira cell tu boleh adapt dengan suasana barula.

Bagi anda yang tidak pernah dengar term2 ni, meh saya explain little bit. Cell injury tu ialah kecederaan sel. Sel yang mengalami kecederaan ni sama ada dia boleh adapt dengan kecederaan tersebut dan survive meneruskan kehidupan ataupun mati sebab tak boleh adapt dengan situasi baru. Faham tak? Saya translate literal je sebenarnya. Oh ye, kalau apa yang saya tulis ni salah or tak betul, please let me know ye.

Ok, apa kena mengena dengan adab menuntut limu ni? I’ll try to relate, but if u think it is really unrelated to each other, just ignore the relationship. Ok?

Saya analogikan pelajar ni ibarat cell injury. As I mentioned earlier, hypoxia is the common cause of cell injury kan, jadi hypoxia ni saya ibaratkan macam knowledge or ilmu kerohanian. And then, cell injury ni ada two types kan, reversible and irreversible. Kalau reversible, if we remove the cause it will return to normal. Samala macam pelajar kan? Hatinya lembut. Kalau pelajar hati keras, bukan pelajar namanya. Sebab orang yang hati keras ni, masih ada hati lagi ke nak tuntut ilmu? Jangan salah faham maksud saya. Hati keras yang saya cakapkan ni memang jenis yang dah tak boleh terima apa2. Got what I mean? It’s hard to explain here. I hope you can understand.

Kira pelajar ni dia reversible cell injury, sebab hatinya lembut. jadi, nak bagi dia jadi normal balik, kenala remove the cause. Ok, sekarang, apa cause yang menyebabkan dia injured? Lack of knowledge, semakin kurang peka dengan adab2 menuntut ilmu. Kerana apa? Kerana leka dan hanyut dengan teknologi yang sangat mengasyikkan sehinggakan seboleh2nya nak 24 hours dengan “semakfongg” [smartphone]. Ok, macam mana nak remove the cause? No handset please?? Boleh makan ke kalau cakap macam ni? Sebab sekarang manusia pun dah berevolusi. Nasihat pun taknak dengar sangat. Tapi, sebab manusia ni fitrah dia, hati lembut, jadi, kita ubah sama2 jom? Slowly jauhkan diri dari so-called “semakfongg”. I used to call smartphone as semakfongg with my sister because I think that smartphone is really “menyemak” although I have one. Fuhh.

Bukanlah maksud saya jauhkan, tukar handset teros, tak! Use it whenever necessary. Kira time class lecturer mengajar, tak necessary kan? Mana lagi necessary? Tuntut ilmu ke “twittering” cakap ohh mengantuknya dalam kelas…This is what happened today. I know its hard to berenggang dengan smartphone. Lagi-lagi dengan internet. But, we try eh? So that we can return to normal. Right? Just like our high-school-day dulu. No phone in the class. No food during class.

Ok,” I just want to avoid from sleep in the class.”
I know how you feel, sometimes bila kita dah tak faham sangat, kita jadi mengantuk. Takpun bila waktu dah tengah hari tu, tersangat banyak adenosine dekat otak yang terhasil. Nasihat saya, sama ada singgahlah berjumpa dengan “Mr. Tan” ke or just sleep. Tapi, cover2 la sleep. Taknak sleep kat kelas, keluar jap kelas, tidur kat luar jap. Dah segar, masuk kelas balik. Jalan2 ke kat luar kelas, tengok alam sekitar yang kehijauan. Sebab kita continuously tengok slide dari pagi kan. Ikotla mana-mana cara yang sesuai dengan jiwa kita. Seboleh-bolehnya, avoid touching your handset.

Panjang lebar penjelasan nampaknya. Main pointnya ialah:

·         Apabila ada orang bercakap di hadapan, dengar dengan teliti. Berhenti buat kerja lain, dan focus pada apa yang disampaikan. Kalau nak catit tu bolehla.
·         Apabila orang tanya, bagi response. Sebab kalau kita tanya orang, kita nak orang tu bagi response kan?
·         Cara duduk depan guru - jangan berlunjur depan mereka.
·         Kalau nak minum air, seboleh-bolehnya, jangan menghadap guru.
·         Walau buruk mana pun guru kita, tak kisahlah dari segi percakapan ke penampilan ke akhlak ke, kita kena ingat, dia tetap guru kita dan selamanya guru kita dan martabat dia lagi tinggi dari kita. Jadi, kalau tak suka, kita doakan yang terbaik untuk guru kita.  Senang kan?
·         Guru, tak semestinya dalam kelas or dalam kawasan sekolah/university je kita hormat dia. Kat mana pun kita jumpa dia, walaupun kat tempat yang kita tak expect, dia tetap guru kita and kita kena hormat dia.
·         Berdoalah supaya kita dijauhkan daripada terlihat atau terdengar mengenai keaiban guru-guru kita.
·         Memandangkan sekarang zaman infiniti alam maya, jadi hampir semua orang ada akaun facebook, twitter, bla bla bla kan. Jadi, dalam berfacebook ke bertwitter dengan guru juga kena jaga dan patuhi adab-adabnya.
·         Mengahantar mesej/ menelefon guru – perlula pada waktu yang sesuai. Pada saya, no more texting or calling after working hours. Sebab after working hours, mereka bersama keluarga. Jadi, siapa yang suka kan kalau ada orang ganggu masa kita dengan family kan?
·         Always and always pray for our teachers/lecturers/mua’llim.

Banyak pahala guru ni. Tapi, saya tidak merujuk hanya kepada profesion guru ke pensyarah sahaja. Guru yang saya maksudkan ialah sesiapa yang mengajar atau memberi ilmu kepada kita. Boleh jadi kawan kita, musuh kita, adik, kakak dan sebagainya.

Up to this point. Thanks for reading.. Until we meet again. Hope you can gain something beneficial from my writings.
Syukran. Ma’as salamah wa ilal liqo’.
Kuantan
16022014

01:39

2/10/2014

Parenting Tipss??

Bismillahirrahmanirrahim….

I want to share about my opinion on parenting. This year, I’m 22 years old and I was the second child from nine. Honestly speaking, I like to observe my parents’ style of conducting our family. I’ve been observe them ever since I was in primary school. What I can conclude after observing for more than 10 years, it is not that easy to become parents. We need to do some revision, to read some articles on parenting, to ask the expertise even we don’t even have any partner yet. There are many steps need to be taken before you are considering to be a husband/wife or father/mother.

The first thing first is I need to change myself. I need to improve myself in order to have a good husband. We often hear this sentence right? To get a good husband, we need to be good first. In Qur’an chapter 24 verse 26, Allah states that
“Vile women are for vile men, and vile men for vile women. Good women are for good men, and good men for good women; such are innocent of that which people say: For them is pardon and a bountiful provision.”

From this verse, it clearly stated that, bad women are for bad men and vice versa; good women are for good men and vice versa. Hence, I need to improve myself.

Next question that is popped to my mind is how to improve myself? Find a good friend that can give you good advices regarding life. If you do something bad such as scolding your friend or procrastinate in doing your assignments, ask yourself, why would you do that? Is there any benefit that you get if you scolding your friend or wasting your time? Read good articles on how to becoming a productive people or maybe you can read motivational books written by Stephen R. Covey.

After you have improve yourself, seek advices, read good articles, next is always pray to Him. Never lose hope. Always pray the best for yourself and for your future husband too.

All the above are for the preparation before getting married. During the marriage itself, make sure the ceremony itself according to the shari’ah. The ceremony should not be conducted excessively. It should be conducted moderately and there are no restrictions for the guests. For example, invite only the Dato’ and Datin or the Prof. and neglecting the family with low income. This act should be prohibited.

After getting married, wives should follow their husband commands as long as the commands are abide by the shari’ah. Both husband and wife should complete and help each other. For the wives, their paradise is under their husband’s feets. Husband should treat their wives very well to ensure a happy long-lasting relationship.

Since women and men are both from different genders therefore, one should understand characteristic of different genders. I want to share about twelve kinds of love that men and women need. Six kinds of love are primarily need by women while the other six are need by men. For women to love men, their primary needs first must be fulfilled. Likewise, for men to show their love towards women, their primary loves need first to be fulfilled.

Women Need To Receive
Men Need To Receive
Caring
Trust
Understanding
Acceptance
Respect
Appreciation
Devotion
Admiration
Validation
Approval
Reassurance
Encouragement

As a conclusion, honestly speaking, I was afraid just to think about getting married. It sure needs a lot responsibilities and sacrifices.

Artikel di atas merupakan artikel yang saya tulis semester lepas. Yang dalam kotak tu merupakan adaptasi dari buku man from mars, women from venus. Kenapa saya menulis? Kerana ia merupakan assignments subjek parenting.
Yes, this time I want to write about parenting. Although I’m not married…yet. Bukan gatal, tapi menceritakan sebuah kebenaran yang adakalanya kurang dititikberatkan bagi pasangan yang baru-akan-sedang berkahwin.

Perkahwinan bukan satu mainan.
Perkahwinan merupakan suatu perjalanan kehidupan
Latihan kehidupan
Perkahwinan merupakan peluang yang dicipta di dunia
Peluang bagi mendapatkan syurga abadi kelak
Sekali lagi, perkahwinan bukan permainan
Bukan untuk suka-suka
Bukan trend masa kini
Perkahwinan merupakan sunnah para nabi
Jalan mudah untuk mendapatkan syurga
Ya, JALAN MUDAH

Jadi, sebelum berkahwin, tetapkan matlamat, berkahwin untuk apa. Apa yang nak dicapai. Kedua belah pihak perlu jelas dengan matlamat ni. Sebab, dua-dua nak masuk syurga kan? Bermula dari sebuah perkenalan hinggalah ke liang lahad, perlu in-line with syari’ah.

Tempoh perkenalan dengan pasangan sepatutnya berlaku selepas pertunangan. Sepanjang tempoh pertunangan, kalau tak suka, boleh putus. Ingat, bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor. Sebab tu bertunang, tak digalakkan beritahu pada satu dunia. Just imagine kalau tak jadi, satu dunia nak tau, apa yang terjadi dengan pasangan tu? Kenapa diorang putus? Malu kan nak beritahu satu dunia pulak kenapa putuskan pertunangan. Sebab tu jugak pertunangan tak perlu buat beria. Pada saya, cukup sekadar family lelaki menziarahi family perempuan dan menyatakan hasrat hati. Enough! As simple as that.

Pada saya, pedulikan apa orang nak kata. Kenapa tak ikut adat whatsoever…Takpe asalkan ikut perintah Allah. Kan tu lagi penting? Kita akan kembali kepada Dia bukan kepada yang diciptaNya. Kan? Yes, I know menulis lagi senang dari melakukan. Bercakap lagi senang dari melakukan. But, we should try at least.

Gaya cakap macam dah ada pengalaman! Sorry, saya takde pengalaman lagi and saya tak layak pun nak menulis pasal benda2 ni. As I mentioned earlier, saya suka observe sekeliling saya and think. Tiba2 rasa nak menulis pasal benda ni. Bukan senang nak jadi seorang ibu seorang ayah. There are so many things you need to consider before being one. Always keep in mind that, everything happens pasti ada hikmah di sebaliknya. Allah sentiasa beri yang terbaik untuk setiap hambaNya. Hanya hambaNya sahaja yang berfikir sebaliknya.
~tak habis lagi sebenarnya post ni. Tapi, dah malam. Lain kali saya sambung jika diizinkanNya.~
Ok readers, up this point only for today. Until we meet again. Hope you can gain something beneficial from my writings.
Syukran. Ma’as salamah wa ilal liqo’.
Kuantan
Ahad  09022014

12:41

2/03/2014

“Umi, jadi isteri tak penat ke?”

~Bismillahirrahmanirrahim~
~Alhamdulillah~

Praises to God for letting me writing again in this blog. Adalah dalam 2 bulan mungkin tak menulis? Since I was in holiday mood, so, saya layan jela my passion kan. What to do..

Ok, today I want to share about one thing, maybe ONE IMPORTANT THING that I learnt today is if you feel tired, rest. Easy to understand right?
Macam mana saya boleh dapat pengajaran yang sangat bagus ni? From my mom of course. Usai pulang dari perantauan, satu persoalan yang bermain di minda sebaik menjejakkan kaki di rumah dan selepas watching my mom doing things, suddenly I asked her,

“Umi, jadi isteri tak penat ke?”

Sangat random kan soalan saya? Well, I used to ask my mom about EVERYTHING. Even pelik macam mana sekalipun dan secara tiba-tiba pun, saya tetap akan tanya mak saya. Because I like to know her opinion. Ok, sambung soalan tadi. After hearing that sudden-weird question, she told me
“mana boleh cakap penat. Kalau kita buat kerja, kalau penat, duduklah (berehat seketika). Takkanlah nak mengamuk kalau penat. Kalau balik dari kerja, penat, tak bolehlah mengeluh.”

Lebih kuranglah ayat dia. Yes, ada ke buat kerja yang tak penat? Sudden question yang tiba-tiba pop-up in my mind now. Even kerja yang kita suka buat sekalipun, in the end pun kita akan rasa, oh nak berehat dululah. Kan?
Work is amanah. Pernah dengar quote ni? We as a khalifah pun amanah kan? So, to be a khalifah mean to work right?

To be a khalifah----->>>To work--->>>Is having amanah

“Dan Dia lah yang menjadikan kamu khalifah di bumi dan meninggikan setengah kamu atas setengahnya yang lain beberapa darjat, kerana Ia hendak menguji kamu pada apa yang telah dikurniakanNya kepada kamu. Sesungguhnya Tuhanmu amatlah cepat azab seksaNya, dan sesungguhnya Ia Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” Al-An’am: 165

Interrelated isn’t it? Then, next question, what is amanah? For me amanah is something that we will be asked in the Hereafter. Kalau kita buat kerja dengan baik kita akan dapat ganjaran yang baik. Same goes to amanah. Kalau kita dapat menjadi khalifah yang baik kita akan mendapat pahala. Imbalan di dunia dan akhirat. Ganjaran, reward, gaji, pahala. Benda yang baik kan?

Ok, apa kena mengena dengan tired/penat tadi? Saya cuba nak kaitkan penat dengan mengeluh. Yes, when we doing something, at one time surely we will feel tired. But, why do we feel tired? Sebab dalam hati kita, kita rasa bilalah kerja ni nak sudah. Pukul berapa dah ni? Berapa jam dah buat kerja ni? Kita rasa penat bila kita rasa terpaksa buat sesuatu kerja. If we are happy doing things, kita tak sedar pun dah berapa jam kita buat kerja tu.

Macam complicated kan my explanation? Ok, macam ni, from the above paragraph, penat ni ada 2 jenis. Penat yang dizahirkan oleh anggota badan (physical aspect only) dan penat yang mentally tired tapi from the outside tak nampak penat pun. The first penat tu saya rasa semua orang pun mengalaminya. But the second yang actually ada kaitan dengan mengeluh. Why? Because, bila mentally tired, dia ada kaitan dengan emosi. Jadi, we tend to zahirkan melalui kata-kata. Itu yang jadi menegeluh. Got it?

So, my conclusion is, bila kita rasa penat bekerja (from physical aspect), take 5, rehatkan badan dulu, tengok alam semula jadi ke, especially warna hijau before continue your work. Kalau rasa mentally tired, solusinya kenalah dengan cara mentally jugak kan? Spiritual aspect. Beristighfar, muhasabah diri, dekatkan diri kepada Allah.

Kadang-kadang bila kita rasa ada masalah, first thing yang kita kena buat is actually ask yourself what is exactly your problem is. Then, sort things out macam kenapa benda tu jadi masalah, apa yang menyebabkan perkara tu jadi masalah, things like that. By doing this, secara tak langsung kita boleh selesaikan masalah sendiri and mungkin sebenarnya kita takde masalah pun! I’ve tried this, and it was success!

Ok readers, up this point only for today. Until we meet again. Hope you can gain something beneficial from my writings.
Syukran. Ma’as salamah wa ilal liqo’.
Bangi
15012014 @ 13 Rabi’ul awal 1435

01:55

Hadith berkaitan kiamat

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah we are able to meet again in this new post. =)
Atas tu ayat my lecturer every time kelas dengan dia. Sambil tulis ni terngiang2 cara and gaya dia bercakap kat depan.
Ok, done. My second day of holiday, my handset suddenly rosak tak boleh bukak. Fortunately simcard ok and memory card pun ok. Just handset je problem. My fault maybe sebab lupa nak lock. Biasanya kalau balik rumah handset memang kena lock. Well, sebab adanya budak kecik kat rumah, jadi kenalah amek langkah berjaga2 kan. Awal2 pagi lagi budak kecik tu dah main handset, pipon pipon katanya. Tengok2 rosak dah pun handset.
Next ujian, internet kena cut pulak. Above all, I believe ada hikmah di sebalik semua ni. Because I think, kalau handset tak rosak, I’ll only text my sister 24 hours non-stop. And kalau internet ok, probably I’ll sleep at very late night. Takpun berjam2lah depan laptop sampai power mata pun naik lagi. Jadi, quite okla bila 2 benda tu tak berfungsi. Cuti dengan tenang kali ni. Alhamdulillah. Oh lupa, memang 3 minggula tak boleh nak contact sesiapa. Unless kalau I tiba2 rajin nak singgah kedai pakcik Samsung kan. Sama ada baiki or beli handset cikai rm60 pon jadila. Cukupla sekadar boleh text orang. That’s what handset for right? The ultimate purpose asalnya kan? Ok done bercerita.
Today I’m gonna share with you about something yang I dengar from cerita Cinta Ilmu yang disampaikan oleh Ustaz Badzli. Betul ke nama dia? Apa2 pun ustaz ni memang best cara penyampaian dia. Senang nak paham. Pada sayala. Haritu, dia bincangkan mengenai hadith yang ke-49 dan sedikit daripada hadith ke-50. And kedua2 nya merupakan hadith sahih.
Hadith ke-49 mengenai tanda2 kiamat hampir tiba. Ada 3 tanda yang dibincangkan dalam hadith ni. Pertama, wujudnya serigala yang boleh bercakap. Have you ever heard about wolf that can talk? You may heard the song entitled “what does the fox say”. Ok, itu fox, hadith ni bincang mengenai serigala, wolf. Ustaz tu cakap dekat German tahun bila tah, ada satu akademi kira macam sekolah lah untuk anjing rasanya, dalam akademi tu dia latih anjing2 tu bercakap. Kira kalau tahap paling randah sekali sekurang2 nya anjing tu mesti boleh cakap yes sir! In German language la bukan English. Ustaz tu beritahu lagi, dekat USA diorang ada buat hybrid anjing dengan serigala. Kira anjing spesies ni memang ganas dia macam serigala la. Pelik kan? Ada jugak orang nak bela binatang macam ni. Yes, memang ada orang buat ni jadi pet diorang. Tapi, masalahnya tak reti nak jinakkan. Tu yang peliknya. Nak bela tapi tak reti jaga. Haish…pelik! Ok, so, orang yang bela ni dia mintakla tolong sorang laki ni, laki ni as a ‘dog whisperer’. Penjinak anjing. Jadi, laki ni dia cubala. Tapi dia tak berjaya. So, dia mintak tolong kawan dia, perempuan, penjinak serigala. Jadi, perempuan ni memang tererla bab2 serigala ni. Memang at last, binatang hybrid tu berjaya dijinakkan! Kira kalau kita cakap sit, dia pun sit la. Gitu.. pastu ustaz tu ada suruh tengok you-tube pasal sekor anjing ni nama dia ‘mikha’ kot. Kalau tak silap anjingla. Banyak word yang anjing ni boleh cakap. Antaranya I love you. Tapi mestila dalam loghat anjing la kan. Takkanla nak cakap macam manusia. Jadi kiranya, hadith ni berjaya dibuktikan. Memang dah ada dah serigala yang boleh bercakap.
Ok, next tanda ialah tali kasut, tali cambuk yang boleh bercakap. Tali cambuk tu saya tak tau. Tapi tali kasut, pelik kan? Sejak bila pulakla ada tali kasut yang boleh bercakap. Masa saya tengok cerita ni, memang saya terfikir2 betul ke ada? Kalau betul macam mana kan? Jadi, ustaz tu terangkan. Masa tahun bila tah 2006 agaknya. Syarikat kasut berjenama yang terkenal, NIKE, diorang ada cipta kasut yang ada alat yang boleh detect kita punya kelajuan or something like that la. Kira kalau kita pasang alat tu kat tali kasut, nanti tali kasut tu akan bagitau kita through handset kita, harini berapa kelajuan kita ke  apa ke. Kira keluar suara la dekat handset tu. Lagi satu, kasut adidas. Lebih kurang je macam kasut NIKE. Kira terbuktila kan dah ada tali kasut yang boleh bercakap.
Next, peha yang boleh bercakap. Yang ni memang macam pelik jeee kan?? Ada ke peha manusia yang boleh bercakap? Ok, peha dalam Bahasa inggeris is thigh kan? Kalau kita cakap budak itu duduk dekat peha, kita maksudkan riba kan? I mean duduk dekat riba dia or pangkuan dia kan? Kalau in English, kita cakap the kid sitting on his LAP. Kita tak cakap thigh kan? Ok, dah boleh tangkap?? Nearly all people around the world pernah dengar word LAPTOP kan? Yes, again LAP, but with TOP after it. Thing that I used at this very moment to write this article. Ustaz tu terangkan, akhir zaman, akan ada peha yang boleh bercakap, and peha ni akan beritahu suami mengenai perbuatan isteri dia dekat rumah sepanjang ketiadaan dia dekat rumah. Takut kan? Tapi macam mana peha ni nak bercakap, I mean this LAP? Sekarang ada CCTV kan? Jadi, CCTV yang diapsang di rumah, akan di connect kepada LAPTOP si suami. Jadi si suami ni pun dapatlah tahu segala perbuatan bini dia. LAPTOP pun memang tak payah cakapla, berjuta dah ada sekarang ni. Jadi, tanda ketiga ni pun dah terbukti. Jadi, frankly speaking, we have no time. We have to be prepared.
Dunia dah nazak, dah semakin tamat riwayat dia. But we…still indulge ourself in this world with the feeling that this world has no end! Hey, this world just TEMPORARY tau! Not eternally!
Ok, hadith ke-50 pulak mengenai ramai orang menginginkan kematian daripada kehidupan. Orang ni nak mati buakannya sebab dia kebaikan yang dia buat dah cukup banyak, bukan sebab dia beragama ke bertakwa ke ape ke. Tapi sebab dia dah tak sanggup nak hidup sebab tak tahan dengan ujian. Pernah tak anda dengar orang cakap macam ni,
“lebih baik aku mati jela dari hidup.” “mati lagi bagusla kalau macam ni.”
Hey, mati tu bukan perkara mainan tau. Ingat mati tu senang ke?? Jadi, kalau kita tak tahan dengan ujian, bersabar, bersabar dan teruslah bersabar. Sebab semua orang dekat dunia ni ada ujian masing2. Jangan kita ingat kita je dapat ujian paling mencabar. Ada yang lagi mencabar dari kita. Tapi, semua ujian yang diberikan, memang amatlah bersesuaian dengan kemampuan kita.
Jadi, saya rasa, ni jela yang dapat saya kongsikan untuk post kalini. Semoga bermanfaat buat kalian.
Sekian. Wassalam
Syukran, ma’as salamah wa ilal liqo’
Sunday
19012014
Bangi

17:26