12/06/2014

Responsibilities.

Assalamualaikum.

It has been a long time huh? Well, you can say that I’m a busy student..haha Open-mouthed smile.

But, yes, this semester I can say its the super duper hectic ever semester.. Crying faceCrying face Takdela hectic mana pun sebenarnya.. Tapi sebab tak pernah mengalami rasa sebanyak ini kerja kena buat, jadi rasa macam hectic la. Tapi bila dah nak penghujung sem rasa macam biasa je. Bila dengar je ada kuiz, the feels like….Disappointed smileDisappointed smilewhat? quiz? berapa banyak pulak minggu ni? 1 je? Angry smile  macam pelik je 1 kuiz je dalam seminggu. Even ada dua kuiz je pun dalam seminggu rasa macam heaven sangatAngelAngel. Bila dengar ada 4 kuiz seminggu, baru nak buat calculation bila nak kena baca subjek yang kuiz hari isnin Left hug, selasaRight hug, khamisLeft hug jumaatRight hug. Mana yang nak kena baca dulu dan sebagainya. Tapi kalau rasa nak balik rumah tu, dah tak fikir dah berapa juta kuiz ada minggu depannya. The feels like…,Green with envyGreen with envy “aku peduli apa dengan semua kuiz tu. aku nak balik jugak, apa nak jadi, jadilah. kalau dok terpikir kuiz tu, memang sampai final pun tak balik balik..” Ok. Ini memang the normal symptom for pharmacy students in IIUM ye.Ninja Uni lain, I tak tau. Kos lain pun I tak tau.

Ok, enough for the serabut introduction. Actually, I really miss this blog. Really miss to write it here. Really to tell everything Filmstrip that I think. A lot of story  I wanna write. But, i have to hold my intention. I have to write one by one. Be patient Rabiyah…slowly..calm..and steady Princess..

Ada satu benda yang nak saya kongsi sepanjang keserabutan yang saya alami semester ini. Ia berkaitan dengan tanggungjawab. Semester ni, pada saya banyak tanggung jawab yang saya pegang. Dan semester ni jugak jadual saya agak berterabur. Dan bila perkara ni berlaku, tanggungjawab saya pun turut terkena tempiasnya. Emosi saya sememangnyalah terganggu. Saya akui terlalu banyak tanggungjawab yang saya abaikan. Sangat banyak. Dan bila difikirkan semula, saya rasa malu pada diri sendiri.

Antara tanggung jawab saya ialah menjadi ketua kumpulan. Nampak macam kecil, tapi pada saya ia merupakan satu tanggung jawab yang sangat besar. Dan pada saya ia sangat berat. Sampai satu masa, saya tersedar bila masa semakin suntuk. Saya cuba menasihati diri sendiri dan berbisik pada diri,

“itu tanggung jawab kau rabiyah..tak baik buat macam tu. mintak maaf kat diorang balik. memang susah nak mintak maaf, but you have to. kalau diorang marah ke taknak maafkan ke, takpe. at least you try. better late than never.”

On that day, saya gagahkan jari saya menaip dengan kencang menyusun ayat untuk meminta maaf dari ahli kumpulan saya.

Tanggung jawab lain ialah menjadi naqibah. Tanggung jawab ni laaaagi berat. Amat berat. Memang saya rasa bersalah sebab tidak menyusun masa dengan baik. Dan rasa bersalah sebab tidak cuba menambah pengetahuan dan memperbaiki diri. Sebaliknya saya terus terusan melayan tekanan emosi. Mengabaikan segala tanggung jawab yang saya ada. Dan pada hari yang sama juga saya terus wasap ahli usrah saya, tetapkan hari, masa dan tempat. Saya cakap pada diri, “if they cannot make it on that day, it’s ok. at least I try.”

Secara ringkasnya, saya teringat kata-kata seorang kawan saya, bahawa dia juga pernah mengalami situasi sebegini. Mempunyai perasaan yang sangat malas untuk bertanggungjawab terhadap perkara yang sememangnya menjadi tanggungjawab kita. Saya akui, saya merasainya pada semester ini. Saya malas untuk memikirkan perkara lain. Saya hanya mahu memikirkan apa yang saya alami tanpa mempedulikan apa yang orang lain rasa. That is what we call “SELFISH”.

Pesanan saya: Memang bukan senang untuk kita menerima ke’unik’an orang lain. Setiap orang mempunyai cara mereka yang tersendiri dalam melaksanakan sesuatu tugasan. Dalam kerja berkumpulan, berusahalah untuk memahami team-mates anda. Setiap kelebihan dan kekurangan mereka, kita harus menghargainya dan meraikannya. Dan kesabaran kitalah paling teruji bila berkumpulan. “Grouping really growing your patience”. Jadi, banyakkan kerja berkumpulan supaya mejadi lebih penyabar… =) dan Kesabaran berganda bila bekerja dengan berlainan jantina.

~It seems that this semester make me old Hot smile Hot smile. It looks like the time for me to accept that i’m going to be 24 has come. Welcome new age! Winking smile  It’s time to be matured Red heart.~

06122014

Saturday

Kuantan

Mahallah FZ

01:00