8/31/2017

The Genius Yusuf al-Razhe

Bismillahirrahmanirrahim

31082016 - 31082017

Pada tarikh ini, negara kita menyambut kemerdekaan. Setiap tahun pasti ada sahaja bayi-bayi yang dilahirkan.

Dulu selalu teringin nak ada ahli keluarga yang lahir pada hari merdeka sebab nanti masuk surat khabar 😂😂. Sebab masa tu kalau masuk surat khabar kira macam famousla. Sekarang surat khabar pun orang tak beli. BH online pun tak ramai baca. Cerita sensasi je orang cari.

Maka, keinginan itu dikabulkan olehNya. Maka terlahirlah Yusuf al-Razhe. My one and only nephew.

Kelahirannya juga mendorong saya memberanikan diri membawa kereta sampai Putrajaya. Sebelum tu berani bawa area rumah sahaja 😂.

Yusuf mengajar saya bagaimana untuk bersabar di tengah malam bila dia terjaga dari tidur. Kadang-kadang baru nak lelap dia dah jaga. Masa tu macam pasrah je nak kena bangun. Apatah lagi mamanya. Nak kena susukan si Yusuf.

Yusuf juga merupakan titik tolak bermulanya saya rajin masuk ke dapur. Masa tu tak rajin lagi. Kena paksa diri hari-hari nak masuk. Kerana saya perlu menyediakan makanan untuk mamanya. Walaupun pada awalnya, rasa terpaksa tu sangat menebal. Tetapi tetap memaksa diri ikhlaskan hati untuk memasak.

Biasalah, perkara yang kita tak biasa buat atau tak suka nak buat, kita perlu paksa diri untuk buat. Memang susah nak paksa, rasa terpaksa pun kena jugak buat. InsyaAllah lama-lama nanti ok lah.

Memandangkan fon saya rosak masa tu, maka tiadalah gambar makanan yang saya ambil. Kalau tak, penuh dah insta tu 😌😌.

For almost 3 months i was sooo attached with my nephew, that feeling cannot be described but i will describe it anyway. Masa tu saya fikir, bolehla nak train diri sebelum dapat anak nanti. Saya siap fikir, nanti aku kena bangun waktu ni, tidur waktu ni. Nak bagi anak susu waktu ni. Masa tu jela fikir. Lepastu tak fikir da. Calon suami pun tak nampak bayang lagi ada hati nak fikir pasal anak 😂😂😂😂.

Yusuf jugak yang membawa saya ke Klinik Kesihatan Ibu dan Anak buat pertama kalinya dalam hidup. Oh, kepada suami-suami mithali di luar sana, mohonlah ambil sedikit masa untuk menemani isteri pergi appointment anak. Agak susah sebenarnya kalau pergi appointment seorang diri bersama anak tanpa suami. Sebab isteri tu dah penat. Ye, suami pun penat, saya faham. Tapi, temanlah, boleh bagi emotionally support dekat isteri. At least si isteri akan rasa lega dan bahagia suami dia datang jugak KKIA tu. Tu anak bersama kan?

Kalau memang ada hal yang mustahak, atau halangan-halangan lain yang tak dapat nak dielakkan, saya yakin si isteri mesti faham kan?

Di KKIA tula orang ingat Yusuf tu anak saya. Ayub ikut sekali. Mungkin ada orang fikir, saya dah ada dua anak. Muka macam budak sekolah tapi dah beranak dua. Dah lali 😌.

Tanggal 13 November 2016, (saya catit ok tarikh ni 😂), merupakan hari Yusuf pulang ke rumahnya. Saya masih ingat hari itu. Saya minta untuk dukung Yusuf buat kali terakhir sebelum dia pulang. Bergenang air mata. Gaya macam berpisah selama-lamanya! Maklumla dah hari-hari bersama. Tidur pun sebelah-sebelah.

My dear Yusuf-san, harini Yusuf dah masuk setahun. Moga Yusuf jadi anak yang soleh, manusia yang penyayang, abang yang baik, hamba yang taat. Your auntiebiess love you so much. Tapi kalau mood auntie tak baik tu, Yusuf kena paham-paham jela 😌. Yusuf, bila Yusuf terbaca ni masa Yusuf dah besar dan auntie pun dah takde, doakan auntie ya.

Yang menulis,
Your auntiebiess.
31082017
Bangi
07:10


Masa ni Yusuf pergi jalan-jalan. Dia tak tdo lagi. Jadi dalam kereta kerana kepenatan, dia pun tidur atas pangkuan makcik dia.


The only picture that I have with him. Masa ni sebelum nak gerak pergi kerja. Yusuf berapa bulan tah.

7/05/2017

Get My Life Back

Assalamualaikum.


Berhabuk sudah blog ni. Sorry for any inconveniences. If ever someone reading this. I currently hibernating, doing nothing. Bangun, solat, tidur, makan, masak, help a little here and there, termenung, main game, termenung lagi.

So, my brain macam not fully functioning. Laptop pun macam dah berbulan tak berusik. All these my times, my laptop was used by adikss. So, after raya, and masuk sekolah and everything, i took my laptop back. And, yeahh as you can read my writing here, I'm using my laptop now.

Currently, I was addicted with games. Game bodoh-bodoh je. Main pun sebab I don't know why I'm playing that games. Just addicted. So, I need to cari benda lain in order to stop that activity.

Bila dah start main game, I can feel that I start to deteriorate my eyes function. Fuhh! Hopefully my eyes can get back to normal. Sebab bila main game, kita kena fokus. So, macam tak perasan mata ada berkelip ke tak. Sometimes, lampu bilik dah tutup, I still playing that games! Dasyatt. Lepas main, sambung tengok fb pulak, insta pulak, fb balik. What's wrong with myself??

So, I guess I'm not addicted with games, I just addicted with smartphones. Cause sometimes, I do uninstall that game, later I install balik sebab bosan. Haha. And I think I should just uninstall foreverrr..

And now, I should start to find some work. Or may be set up my own business. Pray for me ok?


Pharmacy vs Bakery??
Really in dilemma.

05072017
12Syawal1438H
22:18